Перспективи та сучасні підходи в подоланні педіатричної ВІЛ – інфекції, туберкульозу

Перспективи та сучасні підходи в подоланні педіатричної ВІЛ – інфекції, туберкульозу

Укрінформ
17 грудня, 13:30 - Перспективи та сучасні підходи в подоланні педіатричної ВІЛ – інфекції, туберкульозу: забезпечення догляду та лікування для дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ

Організатор: Громадська організація «Дитинство – без СНІДу».

Учасники: Наталія Адамець - керівник ГО «Дитинство – без СНІДу»; Яна Терлеєва - завідувач відділу координації програм лікування ТБ Центру громадського здоров’я МОЗ України; Олена Самсонова - лікар–інфекціоніст  координації програм лікування ВІЛ, ВГ та ЗПТ Центру громадського здоров’я МОЗ України; Віктор Трет’яков - керівник відділу розвитку програм лікування  БО "100 відсотків життя"; Яна Шеремета - старший фахівець відділу з розвитку програм лікування БО "100 відсотків життя"; Наталія Адамець - керівник ГО «Дитинство – без СНІДу»; Аліна Москалець - програмний менеджер ГО «Дитинство – без СНІДу».

Питання до обговорення:

Протидія ко-інфекції ТБ/ВІЛ серед дитячого населення: статистика, досягнення, перспективи та наступні кроки.

Сучасні підходи та нові стандарти лікування ВІЛ в Україні.

Сучасні стратегії діяльності БО "100 відсотків життя" в лікуванні ВІЛ, ко-інфекції ВІЛ/ТБ.

Досвід надання соціально-психологічних послуг дітям та підліткам, котрі лікуються в Центрі інфекційних хвороб «Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД» НДСЛ «ОХМАТДИТ»: проєкт ГО «Дитинство – без СНІДу».

Коротко. Мета заходу - обговорення нових підходів, стратегій, перспектив та задач, які стоять перед системою охорони здоров’я та громадськими організаціями в подоланні педіатричної ВІЛ–інфекції, туберкульозу та забезпечені догляду та лікування для дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ.

Довідково. Громадська організація «Дитинство – без СНІДу» в 2019 році реалізувала актуальний проєкт, спрямований на підтримку дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ (на базі НДСЛ «ОХМАТДИТ»).

Основною метою проєкту було: забезпечення ефективного лікування ВІЛ-інфекції/інших супутніх захворювань та надання соціально–психологічної підтримки для поліпшення якості життя; консолідація та удосконалення роботи педіатричної служби в регіональних Центрах СНІДу для підвищення результативності лікування ВІЛ-позитивних дітей.

Додаткова інформація за тел.: (050) 415 91 54 (Адамець Н.В.), (050) 415 81 34  (Москалець А.Е.), е-mail: childhood_noaids@bigmir.net

Підсумкові матеріали:

Майже 2 тисячі дітей в Україні живуть з недовиявленним туберкульозом - експерт

За розрахунками Глобального партнерства СТОП ТБ , в Україні майже у двох тисяч дітей недовиявлений туберкульоз.

Про це на круглому столі, що відбувся в Укрінформі, сказала завідувач відділу координації програм лікування ТБ Центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлеєва.

“Зараз майже 2 тисячі дітей, можливо вчаться з нашими дітьми, можливо проживають поряд з нами, у яких є туберкульоз і які можуть про це на сьогодні не знати. Тому ми маємо підняти це питання на той рівень, коли кожен педіатр, кожна мама, яка бачить що дитина кашляє більше двох тижнів, має подумати про те, що дитину потрібно обов'язково обстежити на туберкульоз” - сказала Терлєєва.

Загалом, за даними звіту Глобального партнерства СТОП ТБ які навела Терлеєва, в Україні 10 544 випадків недовиявленного туберкульозу, 13 тисяч випадків недовиявленного мультирезистентного (стійкого до лікарських засобів) туберкульозу, 2 300 випадків недовиявлення випадків коінфекції ТБ/ВІЛ.

За словами Терлеєвої, серед дітей, у яких недодіагностований туберкульоз, більш 69% - діти до 5 років.

Як зазначила фахівець, значна частина цих дітей не отримує вакцинації від туберкульозу.

Причинами недодіагностованості туберкульозу Терлєєва назвала, зокрема і складність отримання у маленьких дітей біологічного матеріалу, і недосконалість методів дослідження, які є на сьогодні.

В той же час, вона зазначила, що перехід на трирічне планування закупівлі вакцин, серед яких і вакцина БЦЖ, дозволяє ліквідувати прогалини, які були раніше з доступом до вакцин. Так станом на 2018 рік в Україні було вакциновано від туберкульозу 90,1% дітей першого року життя.

Щорічно в світі від туберкульозу помирає 1,5 млн людей в світі. 7,5 млн дітей від 0 до 14 років щорічно інфікуються туберкульозом, 1 млн дітей та 0,5 млн підлітків щороку захворюють на туберкульоз, 233 тисячі дітей щорічно помирають від туберкульозу, 80% з них у віці до 5 років, 17% серед ВІЛ-інфікованих дітей.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-