Уроки Європи для шкіл Луганської області. Результати проєкту

Уроки Європи для шкіл Луганської області. Результати проєкту

Укрінформ
12 грудня, 12:00 - пресконференція щодо результатів проведених уроків Європи в школах Луганської області 

Організатор: Благодійний фонд «Восток-SOS» за підтримки Міністерства культури, молоді та спорту України.

 Учасники: Світлана Бацюкова - авторка ініціативи “Уроки Європи для шкіл Луганської області”, модераторка; Юлія Кішенко - координаторка освітніх програм Благодійного фонду «Восток-SOS»; Олександра Дворецька - радниця міністра культури, молоді та спорту України; Любов Щітка - в.о. генерального директора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, Міністерство освіти і науки України; Добромир Христов - координатор сектору Європейська інтеграція, Представництво Європейського Союзу в Україні; Вікторія Давидова - радниця з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні.

Коротко. Під час пресконференції будуть висвітлені результати проведення уроків Європи в Луганській області. Також будуть представлені результати опитування щодо актуальності проведення таких уроків у світлі реформи «Нова українська школа» і євроінтеграційного курсу України.

Довідково. У період з 25 по 29 листопада за підтримки Благодійного фонду «Восток-SOS» було проведено 10 уроків Європи у восьми населених пунктах Луганської області, включаючи ті, що знаходяться на лінії зіткнення. Школярі сьомих, восьмих і дев’ятих класів Попасної та Щастя, Лисичанська та Біловодська ставали «естонцями» та «німцями», «італійцями» та «бельгійцями» й головували у шкільній Раді ЄС.

Загальна протяжність місії в рамках Луганської області - близько 700 км, тривалість проведених уроків – 20 навчальних годин.

Детальне висвітлення перебігу місії за посиланням: https://www.facebook.com/%D0%A3%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B8-%D0%84%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%A8%D0%BA%D1%96%D0%BB-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-Voluntary-Initiative-101914141288692/

Додаткова інформація за тел.: 380663850511, e-mail: sbatsyukova.eurostrategy@gmail.com (Світлана Бацюкова). 

Підсумкові матеріали:

"Уроки Європи" провели в 22 школах Луганщини

За підтримки Благодійного фонду “Восток-SOS” у 22 школах Луганської області проводились "уроки Європи" за участі учнів сьомих, восьмих, дев'ятих класів. Метою уроків, ініціаторами яких виступили волонтери, було знайомство з європейськими цінностями, а також розробка методики проведення таких уроків.

Про це під час пресконференції в Укрінформі, присвяченій результатам цього освітнього проєкту, повідомила його ініціаторка Світлана Бацюкова.

“В 2017 році я провела перші уроки в школах Сєвєродонецька. Цього року відбулась ціла місія по школах Луганської області, в різних населених пунктах саме з "уроками Європи". Це було Рубіжне, Лисичанськ, Камишеваха, Попасна, Щастя, Трьохізбенка, Біловодськ та Новодеркул”, - розповіла Бацюкова.

Вона додала, що інтеграція України до ЄС відбувається через цінності Євросоюзу, які буде впроваджувати молодь. Під час уроків діти вивчали історію, географію ЄС.

Як повідомили під час заходу, протяжність місії в рамках Луганської області становила близько 700 км, і волонтери мали можливість дістатись навіть до шкіл, які знаходяться на лінії зіткнення. Загалом в різних школах було проведено 20 годин "уроків Європи".

Діти та вчителі 22 шкіл взяли участь в опитуванні, яке засвідчило, що до сьогодні у 72% випадків тематичні уроки, які містили інформацію про ЄС, відбувались у формі класних або виховних годин до Дня Європи. У 28% випадків учні-старшокласники отримували інформацію про побудову демократії у ЄС в рамках різних дисциплін - “Економіка”, “Всесвітня історія”, “Правознавство”.

Водночас 100% учасників опитування висловили зацікавленість в таких уроках , якби була розроблена методика їх проведення для різних вікових груп. Такі знання найбільше цікавлять учнів старшої школи, а вчителі під час опитування висловили готовність пройти тренінг з методики проведення таких уроків.

Учасники проєкту наголосили, що пріоритетом в популяризації європейських цінностей мають бути віддалені школи України, аби рух держави до ЄС був не гаслом, а світоглядним принципом молоді.

Бацюкова також повідомила, що вже отримала понад 20 запитів на проведення таких уроків у Київській, Чернігівській областях, Луцьку та інших містах України.

Відповідаючи на запитання Укрінформу щодо фінансування та розширення проєкту, Бацюкова сказала: “Ця ініціатива відбулася на волонтерських засадах, ми працювали безкоштовно. Фінансування нам дала естонська громадська організація, завдяки якій ми мали пальне і могли організувати свою логістику. Але є багато запитів від різних шкіл, і ми будемо далі працювати над методологією з Міністерством освіти”.

За словами в.о.гендиректора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки Любові Щітки, "уроки Європи" варто проводити не лише в старшій, але й в середній, молодшій школах. Інформацію про ЄС можна надавати дітям як в форматі складової того чи іншого предмету, так і окремого факультативу, якщо у школи є для цього підготовлені вчителі та технічне забезпечення.

Учасники заходу принагідно зауважили, що згідно з опитуванням, відповідаючи на запитання, яких саме ресурсів бракує школі для проведення "уроків Європи", у 18 школах відповіли, що бракує знань, як розповісти учням про ЄС у цікавий спосіб, у 12 школах вважають, що для таких занять не вистачає технічного забезпечення, і в 6 школах не можуть проводити такі уроки Європи велике завантаження дітей у рамках шкільної програми.

Своєю чергою, координатор сектору європейської інтеграції Представництва ЄС в Україні Добромир Христов наголосив, що європейська спільнота підтримує подібні проєкти в Україні та пропонує нові й нові можливості для молоді.

“Хотів би розповісти про декілька ініціатив, тому що це важливо для молодих людей. Це такі програми, як наприклад, Еразмус+, в жовтні відкрився House of Europe, який має потужні можливості для молоді”, - повідомив він.

За інформацією Христова, в Україні функціюють й інші мережі ЄС: євроклуби України, інформаційні центри ЄС в Україні, Асоціація випускників Коледжу Європи, Молоді європейські посли, Експерти Team Europe, Випускники EU Study Days та ін.

Також він запропонував молоді долучатись до ресурсу Еuroquiz, де є корисна інформація про мережі ЄС.  

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-