Правозахисний марафон «Права людини: право на захист»

Правозахисний марафон «Права людини: право на захист»

Укрінформ
9 грудня, 10:30 - правозахисний марафон «Права людини: право на захист».

Організатор: Національна асоціація адвокатів України.

Учасники: Галина Ковбасінська - голова Ради Старійшин при Національіній асоціації адвокатів України; Ганна Колесник - голова Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, адвокат; Дмитро Кирплюк - член Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, адвокат; Олександр Вознюк - член Ради адвокатів м. Києва, адвокат; Яна Триньова - керівник Секції правових основ біоетики Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, адвокат; Жанна Лук’яненко - експертка “Українського інституту захисту прав людини“, адвокат; Олена Сібільова - голова Комітету з підвищення професійної кваліфікації Національної асоціації адвокатів України, адвокат; Тетяна Гнатюк - заступник Голови Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, адвокат; Марія Островська - голова Комітет з питань координації надання правової допомоги учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей та переселенцям Національної асоціації адвокатів України, адвокат; Станіслав Кравченко - суддя Касаційного Кримінального суду у складі Верховного Суду; Надія Стефанів - суддя Касаційного Кримінального суду у складі Верховного Суду; Вячеслав Наставний - суддя Касаційного Кримінального суду у складі Верховного суду; Євген Лєванцов - начальник Управління забезпечення прав людини Національної поліції України.

Коротко. Мета заходу - привернути увагу професійної громадськості до проблемних питань застосування міжнародного досвіду в сфері захисту прав людини в Україні, обговорити існуючі недоліки правозастосовчої практики та виробити рекомендації щодо вдосконалення механізмів захисту прав та основоположних свобод людини.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі пройшов круглий стіл на тему "Права людини: право на захист"

Круглий стіл на тему "Права людини: право на захист" пройшов в Укрінформі.

Участь у заході взяли адвокати, судді Верховного Суду і представники органів державної влади.

Метою заходу було привернути увагу професійної громадськості до проблемних питань застосування міжнародного досвіду в сфері захисту прав людини в Україні, обговорити існуючі недоліки правозастосовчої практики та виробити рекомендації щодо вдосконалення механізмів захисту прав та основоположних свобод людини.

У ході заходу суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко нагадав, що Конституційний суд визнав конституційним законопроєкт про внесення змін до Основного закону, яким скасовується адвокатська монополія.

При цьому він наголосив, що захист у кримінальному процесі здійснюватимуть саме адвокати.

“Чому такий підхід і чи можна відмежовувати адвокатів у кримінальному процесі і адвокатів у господарській чи адміністративній справі? Я думаю, що це не зовсім правильний підхід”, - сказав він.

На його думку, законодавець “не приділив достатньої уваги усій процедурі у кримінальному процесі”.

“Якщо ми визначаємо право на захист обвинуваченої особи на більш високому професійному рівні саме через механізм існування адвокатів, то доцільно, щоб він був дотриманий у кримінальному процесі в цілому — відносно представника потерпілого і представника цивільних відповідачів (теж мають бути адвокатами — ред.). Таким чином ми визначаємо підходи і захист у кримінальному процесі саме представником адвокатури”, - вважає суддя ВС.

Як повідомлялося, у листопаді поточного року КС визнав конституційним законопроєкт про внесення змін до Основного закону, яким скасовується адвокатська монополія.

У висновку зазначено, що поняття «надання професійної правничої допомоги» не тотожне поняттю «представництво особи в суді». Надання професійної правничої допомоги здійснюють адвокати, натомість представництво особи у суді може бути здійснене за вибором особи адвокатом або іншим суб’єктом.

Як повідомлялося, Верховна Рада у вересні цього року направила на висновок в Конституційний суд президентський законопроєкт №1013 “Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)”.

У пояснювальній записці до проєкту закону йдеться, що він має на меті скасувати адвокатську монополію, а саме: виключити положення частини четвертої статті 131-2 Конституції України, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

Передбачається, що ухвалення закону сприятиме оптимізації механізму отримання професійної правничої допомоги.

Таким чином, цей законопроєкт вже можуть внести до сесійної зали, де парламент щонайменше 226 голосами має схвалити його в першому читанні. На наступній сесії він має бути ухвалений не менш ніж 300 голосами.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-