15-а річниця науково-дослідницької діяльності ГО «Український центр ісламознавства»

15-а річниця науково-дослідницької діяльності ГО «Український центр ісламознавства»

Укрінформ
11 грудня, 13:00 - 15 років науково-дослідницької діяльності Громадської організації “Український центр ісламознавства” 

Організатор: ГО “Український центр ісламознавства”.

Учасники: Олександр Аулін - президент ГО “Український центр ісламознавства”; Рустем Жангожа – віцепрезидент ГО “Український центр ісламознавства”; Деніс Брильов - директор ГО “Центр академічного ісламознавства”; Олег Ярош - завідувач сектором східної філософії Інституту філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України. 

Питання до обговорення:

Основні етапи науково-дослідницької діяльності ГО “Український центр ісламознавства”.

Перспективні напрями діяльності ГО “Український центр ісламознавства”.

Презентація нової колективної монографії “Іслам і політика: ідеологія, рухи, організації”.

Коротко. Пресконференція, присвячена 15-річчю науково-дослідницької діяльності громадської організації “Український центр ісламознавства” з презентацією нової колективної монографії «Іслам і політика: ідеологія, рухи, організації» (із роздачею книг).

Підсумкові матеріали:

Монографію "Іслам і політика: ідеологія, рухи, організації" презентували в Укрінформі

Нову колективну монографію "Іслам і політика: ідеологія, рухи, організації" випустив "Український центр ісламознавства". Вихід видання приурочений до 15-річчя науково-дослідницької діяльності цієї громадської організації.

На цьому наголосив президент ГО "Український центр ісламознавства" Олександр Аулін на презентації в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Протягом 15 років наша організація кілька разів змінювала напрямок своєї діяльності. Спочатку превалювала релігійна складова, надалі - соціологічна. Зараз іслам достатньо політизується, або його політизують, і ми дещо змістили акценти. Їх підсумком стала поява нової колективної монографії "Іслам і політика", - сказав Аулін.

При цьому він наголосив, що організація змінювала деякі свої підходи до подій, які відбуваються в світі. "Але вона не зраджувала своїм принципам - служити розвитку толерантності в українському суспільстві і намагатися донести йому об'єктивну інформацію про світ ісламу", - підкреслив Аулін.

Він також розповів, що книга складається з трьох частин. Перша розповідає про ідеологію ісламізму - тобто політичного ісламу; друга - про його коріння, а також про основні організації політичного ісламу; остання присвячена регіонам і країнам світу.

"Тема ісламу, на перший погляд, не зовсім актуальна для України, з іншого боку, демографічний склад населення України передбачає, що іслам - це частина культури і політики сучасної України", - наголосив у свою чергу віцепрезидент ГО "Український центр ісламознавства" Рустем Жангожа.

А один з авторів монографії - директор ГО "Центр академічного ісламознавства", доцент кафедри богослов'я і релігієзнавства НПУ ім. М.П.Драгоманова Денис Брильов - нагадав, що вона не перша. На відміну від попередньої, яка містила довідкові матеріали про ісламські організації в Україні, тут про Україну майже нічого немає.

"Ця монографія більш загального змісту, але в чомусь більш актуального. Саме з цієї причини з'явилася книга "Іслам і політика", тобто про політизацію ісламу в світовому масштабі", - сказав Брильов.

За його словами, політичний активізм, який ми спостерігаємо, - це феномен нового часу. Він починається з кінця ХIХ століття, і завдяки появі держави Ізраїль, Іранській революції, початку Інтифади і ряду інших аспектів він щобільше політизується, доки не перетворюється в самостійну політичну ідеологію, яка в широких колах все частіше використовується під назвою ісламізм.

"Це ми й намагалися показати в монографії: ідеологічні основи ісламу, культурні, історичні й політичні", - зазначив Брильов.

Він додав, що сьогодні ця тема для нас виявилася несподівано актуальною, оскільки цей світовий тренд торкнувся і України.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-