Український феномен: Михайло Хейфец

Український феномен: Михайло Хейфец

Укрінформ
5 грудня, 15:30 - Український феномен: Михайло Хейфец

Організатор: ТОВ "ІНФОРМАЦІЙНА АГЕНЦІЯ РУХ-ПРЕС".

Учасники: радянські політв'язні: Василь Овсієнко, Лесь Шевченко, Зорян Попадюк; Дмитро Понамарчук - прессекретар В'ячеслава Чорновола; Дмитро Стус - генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка; Раїса Руденко — дисидентка; Олесь Доній - голова Центру досліджень політичних цінностей; Василь Деревінський - професор;  Володимир Продивус - доброчинець; Марта Коломиєць-Яневська - директорка Програми ім. Фулбрайта в Україні; Олена Бондаренко - колишня заступниця голови Народного Руху України; Богдан Нагайло - історик-журналіст; Микола Вересень — журналіст.

Довідково. Михайло Хейфец народився 18 січня 1934 року в Ленінграді. У 1955 року закінчив літературний факультет Ленінградського педагогічного інституту ім. Герцена. Писав історичні романи, літературно-критичні статті, сценарії документальних фільмів.

13 вересня 1974 року засуджений за антирадянську агітацію і пропаганду на чотири роки позбавлення волі в колонії суворого режиму і два роки заслання. Термін відбував у мордовських таборах. З В'ячеславом Чорноволом та іншими українськими в'язнями голодував за статус політв'язня. У березні 1980 року емігрував до Держави Ізраїль

В збірнику нарисів “Українські силюети” надає галерею портретів співтабірників.

Підсумкові матеріали:

У Києві обговорили феномен радянського дисидента Михайла Хейфеца

Радянський дисидент та письменник Михайло Хейфец унікальний тим, що показав світу, яким насправді є український народ.

Про це сказав журналіст, колишній прессекретар В'ячеслава Чорновола Дмитро Понамарчук під час круглого столу в Укрінформі.

“Людина видатна та унікальна в світі тим, що показала таке явище, яке і надалі буде вивчатися, таке явище, як український народ. Коли кажуть, що незалежність впала на Україну, як сніг на голову, то це абсолютна неправда. Бо у 1982 році вийшла книга Михайла Хейфеца “Українські силюети”, де він написав, як українці боролися в радянських таборах, в тих умовах», - зазначив він.

Дисидентка Раїса Руденко додала, що Хейфец показав світові, що таке Радянський союз і хто такі українці. За її словами, так як він написав про українців, так як він розкрив їх, самі б українці про себе так не змогли б написати.

“Він старався вивчити українську мову. Він зрозумів, що ця нація принижена, що націю позбавляють своєї мови та своєї культури. І він всіляко підкреслював свою пошану до України і до українців, і це було після того, як він потрапив в концтабори. Він написав і показав світу, як українці боролися і що це за нація, і скільки вона вистраждала”, - сказала Руденко.

Михайло Хейфец народився 18 січня 1934 року в Ленінграді. У 1955 року закінчив літературний факультет Ленінградського педагогічного інституту ім. Герцена. Писав історичні романи, літературно-критичні статті, сценарії документальних фільмів.

13 вересня 1974 року був засуджений за антирадянську агітацію і пропаганду на чотири роки позбавлення волі в колонії суворого режиму і два роки заслання. Термін відбував у мордовських таборах. З В'ячеславом Чорноволом та іншими українськими в'язнями голодував за статус політв'язня. У березні 1980 року емігрував до Ізраїлю.

У своїх книгах, написаних у таборі, а також у збірнику нарисів «Українські силюети» та у журнальних публікаціях він описав своїх співтабірників – Василя Стуса, В’ячеслава Чорновала, Миколу Руденка, Зоряна Попадюка, Василя Овсієнка.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-