Презентація проєктів з нагоди Міжнародної соціальної акції “16 днів проти гендерного насильства”

Презентація проєктів з нагоди Міжнародної соціальної акції “16 днів проти гендерного насильства”

Укрінформ
25 листопада, 14:30 - Презентація проєктів з нагоди Міжнародної соціальної акції “16 днів проти гендерного насильства”

Організатори: Департамент суспільних комунікацій КМДА; Служба у справах дітей та сім`ї КМДА; Київський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді; Київський міський центр сім`ї «Родинний дім».

Учасники: Марина Хонда - заступниця голови Київської міської державної адміністрації; Віра Фамуляк-Зелінська - в.о. заступника директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Сергій Ніжинський - заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції; Павло Замостян - заступник Представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні; Ольга Калашник - президентка ГО “Ла Страда-Україна”; Галина Скіпальська - виконавча директорка МБФ “Українська фундація громадського здоров'я”; Тетяна Зотова - директорка Київського міського центру роботи з жінками; Лариса Вербицька - координаторка проєктів ГО «Спілка жінок України».

Коротко. Соціальна акція «16 днів активності проти гендерного насильства» - щорічна міжнародна кампанія, яка починається 25 листопада (Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок). Вона триватиме до 10 грудня – Міжнародного дня захисту прав людини.

Під час акції будуть презентовані нові стратегії протидії насильству над жінками, інструменти формування гендерно-чутливих політик у Києві, проєкти підтримки постраждалих від домашнього насильства .

Основними завданнями акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

В рамках заходу відбудеться презентація нової програми «Сучасна модель супроводу випадків насильства: реабілітація кривдників та постраждалих осіб», а також модель онлайн опитування молоді щодо обізнаності з питань гендерно зумовленого насильства.

Також цього дня відбудуться наступні події:

- о 17:00 — освітлення Пішохідного мосту помаранчевим кольором та флешмоб з парасольками такого ж забарвлення під гаслом «Розірви коло насильства»;

- о 17:15 - запуск помаранчевих кульок у повітря на “скляному пішохідному мосту”, що з’єднує парк “Володимирська гірка” з Аркою дружби народів. Це своєрідний заклик до кожного, хто зіткнувся з насильством «висвітлювати» свою проблему, не залишатися з нею наодинці.

Варто зазначати, що до акції долучаться дві мобільні бригади реагування на випадки домашнього насильства ГУ Національної поліції у м. Києві, що розпочали діяльність 6 листопада.

Підсумкові матеріали:

В Києві зафіксовано 8 тисяч фактів насильства, це 10% від реальної цифри — Хонда

В Києві зафіксовано 8 тисяч фактів домашнього насильства, за розрахунками громадських організацій, це лише 10% від їх реальної кількості.

Про це на презентації Всеукраїнської соціальної акції з протидії домашньому насильству, яка відбулася в Укрінформі, сказала заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда.

“У нас зафіксовано 8 тисяч фактів насильства по Києву, це 8 тисяч поданих заяв, а скільки таких заяв або не подано, або відізвано... Це 10% від реальності. Це дуже велика цифра для Києва, де 170 тисяч переміщених осіб, де збільшується кількість людей, які приїжджають до столиці, але не реєструються”, - сказала Хонда.

За її словами, жінки часто не звертаються до поліції з приводу домашнього насильства, бо не впевнені, що отримають допомогу.

Чиновниця повідомила, що зараз КМДА планує у співпраці з поліцією запускати єдиний телефонний номер для жертв насильства - 1500, “який вже в тестовому режимі працює. У нас почали проходити навчання кризові психологи, ми з міською поліцією відпрацювали питання взаємодії по районам”,- розповіла Хонда.

Також в Києві 25 листопада розпочинається Всеукраїнська акція “ 16 днів проти насильства”, метою якої є привернення уваги до домашнього насильства та торгівлі людьми , активізація державних та громадських організацій у протистоянні насильству, захисті прав жінок.

В Україні розпочинається акція “16 днів проти гендерного насильства”

В Україні 25 листопада стартує всеукраїнська соціальна акція “16 днів проти гендерного насильства”.

Про це в Укрінформі на презентації соціальних проєктів протидії домашньому насильству сказав заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський.

“Протягом 16 днів буде приділятися увага якимось знаковим подіям, останній день акції, 10 грудня - День прав людини, коли ми хочемо продемонструвати, що ця акція - не прояв разового імпульсу соціальної активності”, - зазначив Ніжинський.

За його словами, домашнє насильство як явище торкається не лише жінок. Зокрема, за аналізом Міністерства соціальної політики, до якого протягом останніх 10 місяців надійшло 95 тисяч звернень щодо фактів проявів домашнього насильства, 10 тисяч звернень - від чоловіків, і 763 звернення - від дітей. Міністерство внутрішніх справ зробило 105 приписів щодо фактів домашнього насильства.

Водночас Ніжинський зауважив, що кількість звернень зросла на 11%. При цьому він висловив думку, що це збільшення свідчить передусім про зростання довіри серед жертв насильства до органів державної влади.

Ніжинський повідомив, що Мінсоцполітики надає жертвам насильства три види допомоги: психологічну, матеріальну і юридичну. Також в ОТГ діє 700 мобільних груп поліції, які оперативно реагують на виклики щодо домашнього насильства.

Окрім цього, в Україні працює національна гаряча лінія 0 800 500 335 або 116-123, дзвінки на яку з мобільного є безкоштовними.

Акція “16 днів проти гендерного насильства” проходить під гаслом “Розірви коло - зупини насильство”. Протягом 16 днів будуть презентовані нові стратегії протидії насильству, інструменти формування гендерно-чутливих політик, проєкти підтримки постраждалих, соціальні ролики щодо проявів домашнього насильства. Так, за даними організаторів акції, кожна п’ята українка страждає від сімейного насильства, кожен третій чоловік був свідком насильства батька над матір’ю, лише половина українців знають, як розпізнати економічне насильство.

В перший день акції, 25 листопада, в Києві пройдуть два флешмоби. Так, о 17 годині Пішохідний міст буде підсвічено помаранчевим кольором. Також на ньому відбудеться флешмоб з парасольками помаранчевого кольору.

Крім того, в рамках загальноміської акції, за участі МБФ “Українська фундація громадського здоров’я” о 17.15 зі Скляного мосту на Володимирській гірці в повітря будуть запущені повітряні кульки помаранчевого кольору як заклик до кожного, хто зіткнувся з насильством, не мовчати про свою проблему і не залишатися з нею наодинці.

Щорічна акція “16 днів проти гендерного насильства” ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства у 1991 році.

25 грудня відзначається Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня - День прав людини. У проміжок між цими датами відзначається 1 грудня міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю, 5 грудня - Міжнародний день волонтера.

В Україні для психологів розробили курс щодо роботи з особами, які вчиняють домашнє насильство

В Укрінформі презентували проєкт навчальної програми для психологів та психотерапевтів із супроводу випадків насильства в сім’ї.

Проєкт “Сучасна модель супроводу випадків насильства: реабілітація кривдників та постраждалих осіб” розробили медичний психолог, тренер ОБСЄ Оксана Степанюк та психотерапевт, фахівець в області психології сім'ї Марія Тищенко.

"Спільно зі Службою у справах дітей та сім'ї та КНУ імені Шевченка вперше в Україні ми презентуємо інтегровану програму з розширення компетенцій психологів із супроводу випадків домашнього насильства. Саме цю потребу в результаті навчання фахівців на семінарах було виявлено, і не лише у тих, хто працює в кризових центрах, а й у психологів, які працюють у приватній практиці”, - поінформувала Тищенко.

За словами організаторів проєкту, програма відповідає чинному законодавству, включає соціальні та законодавчі аспекти. Програма складається з 7 модулів, адаптована для сучасних умов праці спеціалістів кризових центрів.

Також програма має сертифікат від КНУ ім. Шевченка і реалізуватиметься на базі цього вишу.

За словами Тищенко, за 7 модулів спеціалісти отримають понад 10 тисяч годин інтегрованого досвіду індивідуальних консультацій, підтримку у формуванні професійної ідентичності, алгоритм реагування на випадки домашнього насильства, практичне відпрацювання отриманих знань та навичок, інформаційний супровід впродовж всього навчання, також найкращі техніки та методики, унікальні психологічні розробки та інструменти.

Після завершення курсу слухачі отримають можливість працювати з темами насильницьких або токсичних стосунків, формування ненасильницької взаємодії, психологічної травми та відновлення, кризового супроводу клієнта, "управління гнівом" .

Презентація проєкту відбулася в межах всеукраїнської акції "16 днів проти гендерного насильства", яка триває в Україні з 25 листопада по 10 грудня.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-