«Прозорість та фінансове здоров’я міст та регіонів в Україні». Презентація рейтингу

«Прозорість та фінансове здоров’я міст та регіонів в Україні». Презентація рейтингу

Укрінформ
19 листопада, 10:00 - Презентація рейтингу «Прозорість та фінансове здоров’я міст та регіонів в Україні» 

Організатори: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД), Інститут соціальних та економічних реформ (INEKO, Словаччина) за підтримки SlovakAid.

Учасники: Ірина Степанова - МЦПД; Петер Голяш - ІНЕКО; Олексій Субочев - МЦПД; Єгор Киян - МЦПД; Міхал Пішко - Transparency Іnternational (Словаччина).

До участі запрошені: державні органи влади, представники органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, експерти.

Питання до обговорення:

Презентація оновленого рейтингу «Прозорість 50-ти найбільших міст та 24 регіонів України».

Презентація рейтингу «Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів України».

Словацький досвід транспарентності муніципалітетів.

Обговорення позиції державних органів щодо поточних питань прозорості та фінансового здоров’я у містах та регіонах України.

Коротко. Мета заходу - презентувати оновлений рейтинг прозорості 50-ти найбільших міст України та 24 областей та фінансового здоров'я місцевих бюджетів.

Довідково. Міжнародний центр перспективних досліджень спільно з Інститутом соціальних та економічних реформ продовжує роботу над проєктом «Сприяння прозорості та впровадження антикорупційних заходів у державних підприємствах та органах місцевого самоврядування в Україні».

Основною метою є розробка рекомендацій щодо прозорого прийняття рішень органами місцевого самоврядування, сприяння транспарентності та вирішення актуальних проблем у сфері фінансового здоров’я бюджетів міст та областей.

Підсумкові матеріали:

Рейтинг фінансового здоров'я очолили Полтавська, Черкаська та Миколаївська області

Полтавська, Черкаська та Миколаївська області очолили рейтинг фінансово здорових областей.

Про це під час презентації рейтингу «Прозорість та фінансове здоров’я міст та регіонів в Україні» в Укрінформі повідомив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

“У першу трійку рейтингу фінансово здорових областей увійшла Полтавська область, Черкаська область та Миколаївська область. Тобто ці області більш-менш продемонстрували збалансовані показники розвитку. Звісно, у них є проблеми, але відносно інших областей вони продемонстрували більшу ефективність розподілу бюджетних коштів”, - сказав Киян.

Також у першу десятку фінансово здорових областей увійшли Львівська, Херсонська, Тернопільська, Чернігівська, Кіровоградська, Чернівецька та Харківська області.

Найкращу динаміку покращення показника фінансового здоров'я продемонстрували (у порівнянні з 2016 роком) Дніпропетровська, Вінницька та Рівненська області.

Найбільшу динаміку погіршення показника фінансового здоров'я продемонстрували Запорізька, Волинська та Одеська область.

Окрім цього, Киян презентував першу двадцятку фінансово здорових міст, яку очолили такі міста, як Ізмаїл, Конотоп та Мукачево.

Також у цей рейтинг увійшли міста Бровари, Нікополь, Шостка, Костянтинівка, Мелітополь, Кам'янське, Маріуполь, Київ, Біла Церква, Ніжин, Умань, Вінниця та інші.

За словами експерта, найкращу динаміку покращення показника фінансового здоров'я продемонстрували міста Черкаси, Луцьк та Київ. Найбільшу динаміку погіршення цього показника - Одеса, Рівне, Запоріжжя.

Експерт МЦПД зазначив, що фінансове здоров'я - підсумковий показник, який дозволяє виміряти фінансовий стан міста чи регіону та порівняти його з ситуацією в інших муніципалітетах чи з середнім значенням по країні.

За його словами, метою даного проєкту є підвищити рівень інформованості громадськості про бюджети муніципалітетів та про їх рейтингування та сприяння покращенню фінансового здоров'я регіонів, міст і населених пунктів.

Рейтинг “Фінансове здоров'я міст та регіонів в Україні” спрямований на покращення фінансового здоров'я регіонів, міст і населених пунктів. У свою чергу прозорість, фінансова стійкість і формування регіональних конкурентних переваг є базовими принципами для ефективного функціонування місцевих органів влади в довгостроковій перспективі.

Для проведення рейтингу фінансового здоров'я були зібрані бюджетні дані щодо 50 міських та 22 обласних рад України.

Проєкт “Сприяння прозорості та впровадження антикорупційних заходів у державних підприємствах та органах місцевого самоврядування в Україні” реалізується Міжнародним центром перспективних досліджень у партнерстві з Інститутом економічних і соціальних реформ (INEKO). Ініціатива фінансується Офіційною підтримкою розвитку Словацької Республіки (SlovakAid).

Метою проєкту є підвищення ефективності державного управління, самоврядування та громадянського суспільства у сфері створення та контролю регіональної політики, управління державними підприємствами, моніторингу бюджетів та інформаційної відкритості муніципалітетів.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-