Міжнародний день білої стрічки: боротьба проти насильства щодо жінок і дівчат

Міжнародний день білої стрічки: боротьба проти насильства щодо жінок і дівчат

Укрінформ
25 листопада, 11:00 - Міжнародний день білої стрічки: боротьба проти насильства щодо жінок і дівчат.

Організатори: Вероніка Мудра  та Альона Шапоркова — White Ribbon Ukraine/Біла Стрічка Україна.

До участі запрошені:  Марина Бардіна — співголова МФО «Рівні Можливості» у Верховній Раді, народна депутатка України (партія «Слуга Народу»), заступниця голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва; Леся Василенко — народна депутатка України (партія «Голос»),  членкиня МФО “Рівні Можливості” у Верховній Раді, членкиня Комітету ВРУ з питань бюджету, постійна делегатка у ПАРЄ; Артем Дмитрук — народний депутат України (партія «Слуга народу»), член Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності; Тарас Тарасенко — народний депутат України (партія «Слуга народу»), голова підкомітету з питань прав людини; Олександра Голуб — голова ГО «Ліга захисту прав жінок «Гармонія Рівних»; Тетяна Рамус — амбасадорка Білої Стрічки, засновниця бренду Artramus, який випустив лінію футболок з Білою Стрічкою #wearewhiteribbon та #stopviolence;  Олександр Захожий — амбасадор Білої Стрічки, чемпіон світового рівня з боксу, учасник соціального відео «Біла Стрічка: БІЙ З ТІННЮ»;  Євгеній Лосовський — амбасадор Білої Стрічки, юрист; Анна Філімонова — амбасадорка Білої Стрічки, директорка представництва американського Міжнародного конкурсу «Міс Всесвіт» в Україні; Дар‘я Володіна — народна депутатка України (партія “Слуга народу”); Олена Дашутіна — головний інспектор відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції НПУ; Вероніка Мудра - засновниця Білої Стрічки в США; Тетяна Репеде — громадська діячка, віцепрезидентка БО БФ «Здорове дитинство без меж»; Ірина Шаганян — засновниця анімаційної студії ToonDrive, співавторка освітнього проєкту «Уроки рівності»; Юлія Макарова — проєкт «Країна дружня до нечуючих», ГО «Соціальна єдність»; Ніколь Князєва – рекордсменка; Дарія Борисова — арт-кураторка Білої Стрічки США; Ярослав Лордкіпанідзе - спортивний менеджер; Аліна Діанова - режисерка, авторка відео Білої Стрічки Україна.

Довідково. 25 листопада — День білої стрічки, який відкриває міжнародну акцію «16 днів активізму проти насильства щодо жінок і дівчат». У зв’язку з цим, організація  «Біла Стрічка Україна» / White Ribbon Ukraine» проводить ряд інформаційно-просвітницьких заходів:

- 19 листопада, о 18:30 (Американський дім у Києві)  — відкриття виставки картин української художниці й правозахисниці Алли Горської;

- 26 листопада,  о 17:00 (Американський дім у Києві) — панельна дискусія для представників владних структур, дипломатичного корпусу і міжнародних місій в Україні на тему: «Вплив участі чоловіків у кампаніях по захисту прав жінок на розвиток гендерного руху: міжнародний досвід»;

- 3 грудня, о  12:00 (Верховна Рада України, третій поверх) — відкриття виставки картин Алли Горської;

- 10 грудня ( Посольство США в Україні) — прийом для ключових стейкхолдерів та лідерів, які впливають на формування гендерної політики України;

- 12 грудня, о 13:00 (Музей ім.Куїнджі, м. Маріуполь)  — відкриття виставки картин Алли Горської за участі представників  Національної поліції Донецької області.

Підсумкові матеріали: 

Акція “16 днів активізму проти насильства щодо жінок і дівчат” стартує у світі та Україні

День білої стрічки 25 листопада відзначають у світі і в Україні. В цей день стартує міжнародна акція “16 днів активізму..."

Про це повідомила голова правління ГО "Біла стрічка Україна” Вероніка Мудра на пресконференції в Укрінформі.

“У зв’язку з цим організація “Біла стрічка Україна” проводить низку інформаційно-просвітницьких заходів. Зокрема, 26 листопада о 17:00 в Американському домі у Києві буде офіційний день “Білої стрічки”, відбудеться панельна дискусія. Третього грудня День білої стрічки буде у Верховній Раді. 5 грудня відбудеться Всеукраїнський форум “Стоп насильству”, який є одним із заходів міжнародної інформаційної кампанії “16 днів активізму...”. Він розпочнеться о 10:00 у КВЦ “Парковий”, - розповіла Мудра.

Вона зазначила, що діяльність ГО “Біла стрічка”, зокрема, спрямована на допомогу в розробці нормативних актів щодо покращення ситуації із захистом прав матерів, прав жінок і дітей. “Наразі спостерігаємо хвилю з кіднепінгу. І це не регулюється нормативними актами, немає відповідного закону. Ми зараз збираємо робочу групу з народних депутатів щодо розробки цих документів”, - повідомила Мудра.

Вона також додала, що на сторінку організації у Facebook щоденно звертаються багато жінок. “Дуже часто ці звернення стосуються того, що патрульна поліція в регіонах ще не настільки швидко реагує на виклики. Тож треба вдосконалювати імплементацію відповідного закону на практичному рівні, а жінкам треба не боятися і звертатися на “гарячу лінію” поліції”, - закликала керівник організації.

Своєю чергою Олена Дашутіна, яка опікується напрямком протидії домашньому насильству в Національній поліції України, нагадала, що недавно було запущено мережу мобільних груп з протидії домашньому насильству. “Це було зроблено для того, щоб поліція могла приділити більше уваги саме цій проблематиці, тому що все починається з сім’ї. Коли ми говоримо про небезпеку на вулицях або злочини, то дуже часто це все виходить із сім’ї, якщо у ній нема благополуччя. Тому ми в подальшому будемо запроваджувати більше таких груп, оскільки їх ефективність на сьогодні значна”, - підкреслила Дашутіна.

За словами народного депутата (партія “Голос”), члена МФО “Рівні можливості” у Верховній Раді Лесі Василенко, в українському суспільстві є високий запит на рівність між чоловіками та жінками. “70% населення України розуміє, що для того, аби суспільство розвивалося в різних сенсах, потрібно, щоб була повага між чоловіками і жінками, була рівність”, - підкреслила депутат.

Вона нагадала, що український парламент значно оновився не тільки в плані нових облич чи омолодження. В ньому значно зросла кількість жінок — удвічі порівняно з парламентом восьмого скликання, і сьогодні їх 87.

Народний депутат від партії “Слуга народу” Дарʼя Володіна наголосила, що ініціатива “Біла стрічка” є вкрай важливою в Україні. “За даними ООН, близько 4-х мільйонів українських жінок страждають від насилля в родинах щорічно. І тільки 10-15% звертаються по допомогу”, - сказала вона.

А представник ініціативи “Країна, дружня до нечуючих”, яку проводить партнер “Білої стрічки” - ГО “Соціальна єдність”, Юлія Макарова зазначила, що з проблемами слуху живе 5% населення України. “І на сьогодні не існує статистики щодо насильства стосовно жінок та дівчат з проблемами слуху. Тому ініціатива розробила низку проєктів і мобільних додатків для державних та приватних установ, а також для особистого користування з метою подолати соціальний та комунікативний бар’єр в сфері життя людей з проблемами слуху”, - поінформувала вона.

Соціальне відео “Біла стрічка. Бій з Тінню” презентувала його автор, режисер Аліна Діанова. "Ролик доносить розуміння того, що суспільство, лідери думок, політики підтримують організацію, яка справді прагне виховувати нове покоління, закладати правильні цінності на всіх рівнях — політичному, соціальному, громадянському", - наголосила вона.  

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-