Українська контрабанда: схеми, обсяги, напрямки

Українська контрабанда: схеми, обсяги, напрямки

Укрінформ
13 листопада.  11:00 - пресконференція щодо контрабандних схем в Україні.

Організатор: Український інститут майбутнього.

Спікери: Ігар Тишкевич - експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього; Віктор Андрусів - виконавчий директор Українського інституту майбутнього.

Коротко. Спікери нададуть оцінку основним схемам, обсягам, напрямкам контрабандних поставок в Україну, а також проаналізують нелегальну торгівлю з так званими ОРДЛО.

Як повідомляють організатори, Державна служба статистики України (Укрстат) й Федеральна служба державної статистики (Росстат) оприлюднили діаметрально протилежні дані про товарообіг між двома країнами. Основними причинами такої різниці в Українському інституті майбутнього називають контрабанду, а також торгівлю з так званими ДНР/ЛНР, які в російській статистиці значаться територіями України.

Довідково. Український інститут майбутнього – це незалежний аналітичний центр, що прогнозує зміни й моделює можливі сценарії розвитку подій в Україні; надає компетентну оцінку подіям, формулює конкретні рекомендації до дій. 

Місія Українського інституту майбутнього – проєктування успішного майбутнього України через експертні дослідження й дискусії, що стимулюватимуть ухвалення якісних політичних рішень як в українській, так і міжнародній політиці.

Підсумкові матеріали:

Контрабанда України з суміжними державами зростає на 10% швидше, ніж товарообіг — експерт

Темпи росту потенційної контрабанди між Україною та суміжними державами зростає на 10% швидше, ніж офіційний товарообіг.

Про це сказав експерт програми “Міжнародна і внутрішня політика” Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич під час пресконференції в Укрінформі, презентуючи доповідь "Контрабанда", видану в рамках проекту “Боротьба з контрабандою в Україні та прикордонних країнах шляхом моніторингу, досліджень, адвокації та зміни публічної політики” за підтримки Philip Morris International Impact.

“Я почав досліджувати приклади обсягів потенційної контрабанди з точки зору статистики суміжних держав ще три роки тому. Можу стверджувати, що потенційна контрабанда зростає темпами, які, принаймні на 10% є більш швидкими, ніж (зростають — ред.) офіційні обсяги товарообігу між державами”, - сказав Тишкевич.

За його словами, порівняння статистичних даних Державної служби статистики України та національних статистичних установ держав-сусідів дає можливість зробити висновок, що “обсяги потенційної контрабанди за 2018 рік складають 7 млрд 66 млн доларів. Для довідки - за 2017 рік по тих же державах той самий показник був 5 млрд 200 млн. Темпи вражаючі”, - зауважив експерт.

Тишкевич наголосив, що немає універсального методу для боротьби з контрабандою, та виокремив 11 типових механізмів нелегального переміщення товарів через митний кордон, вказаних у доповіді. Також у доповіді зазначається, що через наявні контрабандні схеми Україна недоотримала лише на прямих податкових надходженнях (акциза, мита, ПДВ) понад 3,5 млрд доларів.

Виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів, зауважив, що на пресконференції презентували лише першу доповідь у рамках проекту.

“Ця доповідь - це є зріз. І в подальшому кожні півроку ми будемо показувати, як міняється цей портрет контрабанди. Але в цілому наша мета - дійсно, представити стратегію ефективної протидії контрабанди, яка буде враховувати всі фактори в реально буде настільки реалістична, що може бути реалізована”, - розповів Андрусів.

Український інститут майбутнього – це незалежний аналітичний центр, що прогнозує зміни й моделює можливі сценарії розвитку подій в Україні, формулює конкретні рекомендації до дій. Місія інституту – проєктування успішного майбутнього України через експертні дослідження й дискусії, що стимулюватимуть ухвалення якісних політичних рішень як в українській, так і міжнародній політиці.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-