Український культурний фонд:  старт конкурсних програм на 2020 рік

Український культурний фонд: старт конкурсних програм на 2020 рік

Укрінформ
1 листопада, 11:00 - пресконференція з нагоди старту конкурсних програм Українського культурного фонду, які підтримуватимуть реалізацію мистецьких проєктів у 2020 році (Зала 1).

Організатор: Український культурний фонд.

Учасники: Ірина Подоляк -  заступниця міністра культури, молоді та спорту України;  Марина Порошенко - голова Українського культурного фонду; Юлія Федів - виконавча директорка Українського культурного фонду.

Коротко. Проаналізувавши перебіг чинних конкурсних програм і запит їхніх учасників, УКФ розробив та впровадив низку змін для покращення технічних процедур, методики експертного оцінювання, відмовився від деяких обмежень заради залучення ще більшої кількості якісних інноваційних культурних проєктів. Прагнучи збільшити кількість заявок з різних областей України, УКФ планує протягом листопада і грудня провести інформаційні дні в усіх регіонах країни.

Про подальші плани діяльності фонду, зміни у його конкурсних програмах, консолідовану державну підтримку культурних проєктів  розкажуть учасники пресконференції.

Довідково. Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості та суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується Міністерством культури, молоді та спорту України.

У 2019 році УКФ отримав 2059 заявок з усіх областей України, крім Автономної Республіки Крим. З них було підтримано 432 проєкти візуального, аудіального, аудіовізуального, перформативного мистецтва, літератури та видавничої справи, культурних і креативних індустрій, культурної спадщини.

Додаткова інформація за e-mail : press@ucf.in.ua

Підсумкові матеріали:

Український культурний фонд цього року реалізував понад 430 проєктів на пів мільярда грн - Марина Порошенко

Український культурний фонд реалізував у 2019 році понад 430 культурних проєктів в межах семи програм.

На цьому наголосила голова Українського культурного фонду Марина Порошенко під час пресконференції в Укрінформі.

“У 2019 році нам вдалося залучити до співпраці всі регіони України. В цьому році фондом було отримано 2059 проєктних заявок, з яких було відібрано незалежними експертними радами 433 заявки. Ці проєкти були реалізовані в рамках 7 програм”, - сказала Марина Порошенко.

Вона уточнила, що це програми “Знакові події української культури” - 56 проєктів, “Навчання, обмін, резиденції, дебюти” - 69, “Створюємо інноваційний культурний продукт” - 103, “Український культурний монітор” - 7, “Інклюзивне мистецтво” - 39, “Підсилення потужності аудіовізуального сектора” - 146, “Мережі і аудиторії” - 13.

“Загальний бюджет, спрямований на реалізацію цих проєктів, склав майже 510 млн грн. Це дало можливість здійснити предпродакшен і продакшен 126 фільмів та серіалів, реалізувати 48 освітніх програм, створити 27 виставок та 29 театральних вистав, провести 56 фестивалів та 9 конференцій, віддрукувати 48 видань та реалізувати багато інших проектів”, - поінформувала голова УКФ.

Вона також зазначила, що за 2 роки ефективної роботи за грантової підтримки фонду реалізовано понад 700 проєктів.

“За ці два роки діяльності УКФ нам вдалося запровадити не лише механізм прозорої, ефективної державної підтримки культурних проєктів, а й сприяти створенню конкурентоспроможного українського культурного продукту, залучити широку аудиторію та підсилити роль культури у розвитку українського суспільства. Основні пріоритети УКФ на наступний рік залишаються незмінними”, - наголосила Марина Порошенко.

Як повідомлялося, Український культурний фонд (УКФ) - державна установа, створена у 2017 році на підставі відповідного закону з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості й суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

УКФ оголосив 1 листопада старт 10-ти конкурсних програм на 2020 рік

Український культурний фонд оголосив 1 листопада старт конкурсних програм на підтримку мистецьких проєктів у 2020 році, а також ключові зміни та нові програми.

Про це розповіла виконавча директорка УКФ Юлія Федів на пресконференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“На 2020 рік, крім 7 програм, будемо підтримувати ще 3 програми. Тобто сьогодні стартують 10 програм Українського культурного фонду. Бюджет, попередньо запланований і погоджений Міністерством культури, молоді та спорту, становить 550 млн грн. З них 462 млн підуть на підтримку проєктів. Але сума може змінитися після затвердження державного бюджету України на 2020 рік”, - зазначила Федів.

Вона уточнила, що на 2020 рік залишаються програми “Знакові події”, “Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти”, “Аналітика культури” (дотепер - “Український культурний монітор”), “Інноваційний культурний продукт”, “Мережі й аудиторії”, “Аудіовізуальне мистецтво”, “Інклюзивне мистецтво”. Додаються три нові програми - “Культура. Туризм. Регіони”, “Культура заради змін”, “Культурні столиці”.

“Найбільші програми - це “Інноваційний культурний продукт” та “Знакові події”, і на них буде найбільше фінансування. Так само, як і на програми освіти у сфері мистецтв, мобільності для митців, аудіовізуального мистецтва”, - сказала виконавча директорка УКФ.

Водночас вона зазначила, що програму “Інноваційний культурний продукт” буде розділено на 8 лотів - будуть окремі лоти, що підтримуватимуть виставкові та кураторські проєкти, музичні проєкти, урбаністику та креативні хаби, локальні фестивалі. Відповідно “Знакові події” будуть орієнтуватися лише на національні кроссекторальні події, які охоплюють аудиторію більше 5 тисяч осіб, а інші заходи будуть вважатися локальними фестивалями і подаватися в рамках “Інноваційного культурного продукту”.

“Змінюється і програма аудіовізуального мистецтва, і ми будемо робити акценти на теле-, радіо- та медіапродуктах. А кіновиробництво та підтримка телесеріалів переходять до Держкіно. Також ми розділяємо сфери впливу з Українським інститутом книги, і УКФ у сфері літератури буде підтримувати лише фахову літературу та електронні книги. Ми додаємо 2 лоти в програму “Знакові події”, а саме будемо підтримувати пам’ятні для української культури дати та ювілейні дати визначних особистостей української культури”, - розказала Федів.

Виконавча директорка УКФ додала, що зміни стосуються і методики експертного оцінювання проєктних заявок. Відтепер кожну заявку будуть оцінювати паралельно 5 експертів з того чи іншого сектора культури чи мистецтва. По-друге, на 2010 рік кожен заявник може подати по 1 заявці на кожну з програм УКФ, тобто — до 10 заявок. Єдина умова — що кожна заявка має бути окремим проєктом, зі своєю командою, своїми цілями і очікуваними результатами.

“Подача заявок - тільки в електронному вигляді - на програми фонду триватиме до 15 січня. З 16 січня до 7 лютого буде проходити технічний відбір. До 10 березня - експертний відбір проєктів. І починаючи з квітня розпочнеться підписання угод. Тому треба планувати проєкти не раніше 1 травня і до кінця жовтня 2020 року. Тобто це 6-місячні проєкти в рамках бюджетного року”, - сказала Федів.

Вона додала, що сьогодні також оголошується конкурс з набору експертів до 10-ти експертних рад фонду. Конкурс триватиме до 6 грудня. Крім того, змінюються умови подачі заявок — можна самим висунути свою кандидатуру, також можуть висувати профільні спільноти та інституції.

Федів також повідомила, що з наступного тижня стартують інформаційні дні УКФ і його команда поїде в тур Україною - відвідає всі обласні центри та деякі малі міста. Всього близько 30-ти міст.  

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-