Презентація «Офіцерського руху учасників війни»: мета, завдання та загальні положення організації

Презентація «Офіцерського руху учасників війни»: мета, завдання та загальні положення організації

Укрінформ
11 жовтня, 12:30  - Презентація «Офіцерського руху учасників війни»: мета, завдання та загальні положення організації»  

Організатор: ГО «Офіцерський рух учасників війни».

Учасники: Віталій Баранов - комбат 90-го ОАЕМДБ 2014 - 2015 р., кіборг, лицар ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів; Євгеній Пташник - комбат батальйону  «Айдар» 2014 - 2015 р., ветеран війни в Афганістані; Олександр Левицький - начальник розвідки 25-го ОМПБ «Київська Русь» 2014 - 2015 р., учасник боїв за Дебальцеве, лицар ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів;  Олександр Петік  - офіцер батальйону «Айдар» 2014 - 2015 р.; Володимир Довгий - заступник командира 16-го ОМПБ 58-ї бригади, учасник боїв за Авдіївську промзону 2015 - 2016 р.; Євген Лавров - учасник боїв за Дебальцеве 2014 - 2015 р, комбат 25-го ОМПБ «Київська Русь» 2015 - 2018 р., кавалер ордена «За мужність» III ступеня.

Довідково.  20 серпня 2019 року група офіцерів (учасники бойових дій), які брали участь в АТО/ ООС та війні в Афганістані, заснували ГО «Офіцерський рух учасників війни».

Мета організації - сприяння захисту та реалізації прав офіцерів, які брали участь у бойових діях,  а також повернення окупованих територій.

Цілі «Офіцерського руху учасників війни»: захист честі та гідності офіцерів, які брали участь у бойових діях; військово-патріотичне виховання молоді; консультативна допомога в реформуванні ЗСУ; контроль і координація складових сектору оборони; допомога в підготовці документів для проведення реформ.

Підсумкові матеріали:

Нова ГО “Офіцерський рух учасників війни” допомагатиме реформам в ЗСУ та учасникам бойових дій

В Україні з’явилась нова Громадська організація “Офіцерський рух учасників війни”, створена бойовими офіцерами, яка має намір сприяти реформам в ЗСУ та допомагати учасникам АТО і сім’ям загиблих.

Про це заявили представники Офіцерського руху на його презентації в “Укрінформі.

“Наш рух був заснований 20 серпня 2019 року з учасників бойових дій, патріотів України. Метою його, зокрема, є передача військового досвіду на військових кафедрах вузів, у військових інститутах, допомога сім’ям загиблих, передача досвіду з реабілітації, консультативна допомога в реформуванні ЗСУ, сприяння поверненню окупованих територій”, - сказав Віталій Баранов, комбат 90-го ОАЕМДБ 2014-2015 років, кіборг, лицар ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів.

Він зазначив, що у складі організації більше 30 офіцерів, серед яких Герої України, народні Герої України, яким не байдуже майбутнє України. “Ми не ставимо собі за мету йти в опозицію до влади. Ми об’єдналися з метою допомогти Україні, незалежно від того, хто є в уряді”, - підкреслив він.

Олександр Петік, офіцер батальйону “Айдар” 2014-2015 рр., наголосив, зокрема, на ситуації з системою психологічної і виховної роботи у військах.

“На відміну від інших армій світу, ця система так і не була побудована з 1991 року. Були спорадичні рухи - то будувалися світлиці з рушниками, то служба капеланів, - однак система роботи із солдатом до бою, під час бою і особливо після бою так і не запрацювала. Ми маємо запозичувати досвід інших країн, особливо тих, які пережили військові конфлікти”, - сказав учасник руху.

За його словами, і система оборони, що лежить на місцевих органах влади, якою була в 1991 році, такою в ці 5 років і залишилася. “До прикладу, якщо у ЦНАПах вже можна зареєструватися в якійсь новітній формі, то в армії система обліку військовозобов’язаних залишилась на папері, без дотримання таємниці і так далі”, - зазначив Петік.

Своєю чергою Євген Лавров, учасник боїв за Дебальцеве 2014-2015 рр., другий комбат 25-ї ОМПБр “Київська Русь” 2015 - 2018 рр., кавалер ордена “За мужність” III ступеня, акцентував на необхідності проведення реформи в ЗСУ.

“Ми матимемо консультації з Міністерством оборони щодо реформування ЗСУ. На жаль, що б не показували по телевізору, як би не фарбували танки, як би не переодягали солдата, ми воюємо за статутом Радянської армії і готуємо армію за стандартами Радянської армії зразка 1945 року. Жодних кардинальних змін не відбулося. Водночас є армії, побудовані за іншими принципами, в них основний контингент - це резерв. Я вважаю, що нам можуть бути за приклад країни Скандинавії — Фінляндія, Норвегія, Данія, де невелика професійна армія і дуже великий, близько мільйона, мобілізаційний ресурс”, - зазначив Лавров.

Водночас Євгеній Пташник, другий комбат батальйону “Айдар” 2014-2015 рр., ветеран війни в Афганістані, доповнив, що ЗСУ конче потребують сучасного озброєння.

“Ще мій батько в Баку бачив на параді таку ж техніку, яка ходила тут. Я брав участь у параді, де ходили танки Т-64, потім їх бачила моя донька, зараз мій онук буде бачити ту ж саму техніку... Коли у нас кажуть, що наша армія входить в десятку кращих армій Європи, мені шкода, що так кажуть про європейські армії. На жаль, ЗСУ, звідки ми прийшли, залишаються в жалюгідному стані. Ми хочемо це змінити”, - сказав він.

Володимир Довгий, заступник командира 16-ї ОМПБр 58-ї бригади, учасник боїв за Авдіївську промзону 2015-2016 рр.,повідомив, що їхня громадська організація створила однойменний благодійний фонд з метою допомогти державі в реабілітації, зокрема й психологічній, учасників війни, інвалідів війни, які на сьогодні залишились без такої допомоги, та сімей загиблих.

“Крім волонтерської допомоги, наша мета також - сприяння органам місцевого самоврядування в розвитку ефективної соціальної політики стосовно ветеранів АТО, ООС та сімей загиблих, вдосконалення системи соціального захисту тощо”, - розповів Довгий.

На необхідності реабілітації тих, хто прийшов з фронту, акцентував також Олександр Левицький, начальник розвідки 25-ї ОМПБр “Київська Русь” 2014-2015 р.р., учасник боїв за Дебальцеве, лицар ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів.

“Ми хочемо звернутися до влади, щоб не кидали тих інвалідів, які нездатні сплатити за лікування. Інвалідам 1-ї та 2-ї груп держава виплатила одноразову грошову допомогу і про них забула. Саме для цього працюватиме наш благодійний фонд. Ми будемо докладати максимум зусиль, щоб не залишити цих людей, а також допомагати сім’ям загиблих. Це основні наші завдання”, - підкреслив офіцер.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-