Інклюзія та УПА: що пов’язує ці два явища?

Інклюзія та УПА: що пов’язує ці два явища?

Укрінформ
8 жовтня, 15:30 - Інклюзія та УПА. Що пов’язує ці два явища?

Організатори: Брати Капранови.

Спікери: Дмитро Капранов – письменник; Віталій Капранов – письменник.

Коротко. Біографія Ніла Хасевича, головного художника УПА, який в юності втратив ногу, але, не зважаючи на це, воював у підпіллі до 1952 року, лягла в основу нового роману Братів Капранових «Паперові солдати».

Проєкт покликаний розповісти про подвиг  та долю Ніла Хасевича у художній формі. Роман розповідає про життя та боротьбу героя.

Проєкт підтримано Українським культурним фондом. 1000 людей з інвалідністю отримають книжку безкоштовно.  

Підсумкові матеріали:

Брати Капранови вирушають у тур з благодійним проєктом - з поширення книжки “Паперові солдати” для підтримки інвалідів АТО

Письменники Віталій та Дмитро Капранови написали роман "Паперові солдати", в основі якого - розповідь про подвиг та долю художника Ніла Хасевича, який, попри важку інвалідність, активно боровся в лавах УПА. Автори поширюють книжку серед бійців, які повернулися з фронту з тяжкими пораненнями, бо вважають, що саме такий герой має їх надихати.

Про це розповів Віталій Капранов на пресконференції в Укрінформі.

“Ніл Хасевич — унікальний герой, який, попри свою інвалідність (молодим втратив ногу у залізничній катастрофі), проміняв перспективу працювати в Америці на місце вчителя на Волині, а потім на боротьбу в лавах УПА. На той момент він уже мав зв’язки з ОУН, вважав, що повинен боротися за незалежну Україну своїм пером як зброєю”, - сказав письменник.

Він розповів, що у 1943 році Хасевич пішов в УПА і воював там до 1952 року, до самої своєї смерті, - без ноги, на саморобному дерев’яному протезі, у криївках, у підпіллі.

“Коли ми довідались про цю людину, у нас виникло розуміння того, що Ніл Хасевич є справжнім супергероєм, бо в тих умовах він боровся проти наймогутнішої на той момент армії світу, таємної поліції, якою було МГБ. Ми не могли пройти повз такий сюжет. Хотілося зробити цікаву, сучасну, популярну книжку”, - наголосив Віталій Капранов.

Він зазначив: те, що Хасевич був інвалідом, певною мірою захищало його від підозр з боку каральних органів — аж до того часу, коли в 1951 році в ООН не почали розповсюджувати виданий у США альбом його робіт “Волинь у боротьбі”, для того, щоб переконати у тому, що СРСР — це зло, що війна триває і в Україні є сили, які борються за її незалежність. Тоді в Москві було дано команду негайно впіймати невідомого художника і знищити. І в кожній із західних областей було для цього утворено спецгрупу.

“І далі почалася детективна інтрига, яку ми поклали в основу свого роману і якою почали твір”, - сказав письменник.

Віталій розповів, що в книжці насправді два головних героя. Письменники відкрили для себе ще одного митця, ровесника Хасевича, що досягнув успіху в Америці. Це Володимир Титла, він же Білл Титла, який став головним художником студії Діснея, намалював “Білосніжку”, “Піноккіо”, “Дамбо”. Він народився в Нью-Йорку, а батьки його були з Тернопільської області.

“Титла зацікавив нас як альтернативна доля, він був українцем за духом, говорив українською, ходив до недільної української школи, саме там його помітила одна з викладачок і почала навчати налювання. Звідти він пішов в училище промислового дизайну, а потім на кіностудію “Paramount”, зрозумів, що не вміє малювати, і поїхав вчитися до Європи, - а саме у Варшавську школу мистецтв, де якраз навчався Ніл Хасевич”, - зазначив автор.

За його словами, Хасевич був дуже активним учасником мистецької громади, його роботи брали участь у багатьох конкурсах, вигравали їх, і навіть у виставках за кордоном, в тому числі у США. Там вийшла книга його гравюр, і вона й стала причиною того, що його запросили туди на роботу. Проте він відмовився і поїхав назад на Волинь.

Але саме у Варшаві брати Капранови, застосувавши художній прийом, і звели двох героїв свого роману, свідомих українців, і побудували твір на альтернативних долях.

“Ми провели дві різні біографії, два різних життєвих шляхи, щоб читач зрозумів, що насправді у Хасевича був вибір і те, що він загинув за Україну, - це був його свідомий вибір", - підкреслив письменник.

За його словами, їм практично не треба було нічого вигадувати. Все це історичні події, і робота була більше дослідницькою. А вигадували тільки службових героїв, які допомагали викласти основну лінію.

"І навряд чи є інша фігура такого масштабу, як Ніл Хасевич, яка, маючи таку інвалідність, воювала і героїчно загинула. Аналогів такому героєві немає, його нема з ким порівняти. Тим часом про нього ніхто знає, що нас і спонукало до створення цієї книжки”, - наголосив Віталій Капранов.

Він зазначив, що Український культурний фонд підтримав це видання, і вдячністю письменників за підтримку стало те, що вони зробили спеціальний наклад цього роману для розповсюдження серед інвалідів, в першу чергу інвалідів АТО, - "для натхнення, для стимуляції, для прикладу, щоб вони розуміли - не все втрачено, людина з важкою інвалідністю може бути корисною суспільству".

“Книжки ми вручали на Форумі видавців у Львові, поширювали через Асоціацію інвалідів АТО. Це наш внесок в специфічний сектор ідеології, який насправді сьогодні дуже важливий, щоб підняти людям самооцінку. Це психологічна допомога для того, щоб повернути впевненість у собі”, - сказав письменник.

Він додав, що книжка вийшла накладом 5 тисяч примірників. Роздали уже все, більшу частину передали Спілці інвалідів АТО, де понад 2800 членів. Для себе залишили трохи, щоб передати на зустрічах у райцентрах, які найбільше страждають од відсутності культурних подій.

“Завтра ми вирушаємо на Черкащину на книжковий фестиваль. Дорогою туди побуваємо на зустрічах в районних центрах — Горішні Плавні, Кременчук, Олександрія, Жовті Води, Сміла. Іскрізь будемо розповідати про книжку, про Хасевича і передавати книжки для інвалідів. В кінці жовтня поїдемо на батьківщину Хасевича — в Костопільський район на Рівненщину і у Рівне. У листопаді — на Волинь”, - розповів Віталій.

Він наголосив, що українці мають брати активнішу участь в інформаційній війні, одним з бійцем якої був Ніл Хасевич.

“Він був особливо важливим в той час, коли УПА припинила фронтові операції і перейшла до навіть не до терористичної, а інформаційної війни. УПА стільки трималася і її не могли задавити саме через те, що головним її акцентом була війна інформаційна. І Ніл Хасевич був у ній один із перших, тому що саме його малюнки, гравюри, карикатури - те, що ми зараз називаємо інфографікою, фотожабами, - працювало в першу чергу. І оскільки сьогодні наша війна з ворогом великою мірою має характер інформаційний, то і приклади героїв інформаційної війни повинні бути у всіх на вустах. І тут треба віддати належне Нілу Хасевичу. Ця постать заслуговує на національне поклоніння”, - підкреслив Капранов.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-