Захист прав споживачів, як основа ефективної економічної політики України

Захист прав споживачів, як основа ефективної економічної політики України

Укрінформ
19 вересня, 10:00 - Захист прав споживачів, як основа ефективної економічної політики України

Організатор: ГУ Держпродспоживслужби України в м. Київ.

Учасники: Віталій Караулов – заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в м. Київ; Олег Цільвік - заступник голови правління ГО «Союз споживачів України»; Олена Кулікова – голова правління ВГО «Споживча довіра», головний редактор журналу «Споживча Довіра»; Максим Несміянов - виконавчий директор ГО "Союз споживачів України";  Олександр Васильчук - представник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Анна Матвієнко - представниця ГУ Держпродспоживслужби в м. Київ.

Питання до обговорення:

Проблемні питання, які потребують законодавчого та нормативно-правового врегулювання для підвищення ефективності роботи Держпродспоживслужби України в напрямку захисту прав споживачів.

Нові виклики, що постають перед споживачами через стрімке зростання ринку E-commerce.

Споживач - рушійна сила розвитку економіки країни: «кеш-бек», як мотивація населення до самозахисту та самоконтролю за дотриманням законних прав та інтересів.

Провідні світові практики зниження адміністративного тиску на бізнес за рахунок впровадження інструментів досудового врегулювання споживчих спорів.

Виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС в частині забезпечення високого рівня захисту прав споживачів: досягнення сумісності між українською та європейською системами захисту прав споживачів.

Підсумкові матеріали:

З початку року Держспоживслужба у Києві отримала понад 6 тис. звернень від споживачів

Головне управління Держспоживслужби в м. Києві отримало понад 6 тис. звернень від споживачів із початку цього року.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила заступниця начальника управління захисту прав споживачів головного управління Держспоживслужби у місті Києві Анна Матвієнко.

“Місто Київ - це є мегаполіс. Звернень надходить дуже велика кількість. Станом на вечір попередньої п’ятниці було зареєстровано 6 666 звернень... Об’єм роботи дуже великий”, - сказала Матвієнко.

Вона уточнила, що така кількість звернень зареєстрована з 1 січня 2019 року і 80% із них стосуються захисту прав споживачів.

“З приводу того вирішуються вони чи ні, то так, нам потрібно все ж таки проводити обізнаність споживача у формуванні вимог навіть до написання того самого звернення. У нас існує урядова гаряча лінія, це є проблематика нашої виконавчої влади в плані чого: до будь-якого звернення у захисті прав споживачів має бути доданий як мінімум розрахунковий документ, а якщо це є порушенням договору, то договір”, - сказала Матвієнко.

Вона пояснила, що оскільки під час звернень на урядову гарячу лінію неможливо надати документи з вказаними назвами суб’єкта господарювання, фактичної адреси тощо, “то у більшості випадків на урядову гарячу лінію надається роз’яснення з подальшими діями споживачу”.

Як зауважив заступник голови правління ГО “Союз споживачів України” Олег Цільвік, близько 30% скарг, які надходять до головного управління Держспоживслужби - від жителів міста Києва.

“Київ як лакмусовий папірець системи. А якщо говорити про рівень задоволення (звернень - ред.), то з інформації пана Лапи ( Володимир Лапа - голова Держпродспоживслужби — ред.), за минулий рік рівень задоволення скарг споживачів становив 45%, до реформування держспоживінспекції рівень задоволення скарг був на рівні 75%. Тобто ми бачимо проблеми, що реформа не допомогла, а навпаки - погіршила ситуацію споживачів”, - зазначив Цільвік.

Його висновок підтримала і Матвієнко, зазначивши: “Можу підтвердити, дійсно так і є”.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-