Розвиток ветеранського руху в Україні. Результати соціологічного дослідження

Розвиток ветеранського руху в Україні. Результати соціологічного дослідження

Укрінформ
17 вересня, 11:00 - Презентація результатів соціологічного дослідження про розвиток ветеранського руху в Україні

Організатори: Міністерство у справах ветеранів України; ГО «Студена» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Учасники: Олександр Терещенко - заступник міністра у справах ветеранів, кіборг; Тамара Марценюк – к.соц.н., доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», гендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини; Анна Квіт – випускниця кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», магістерської програми із глобальної політекономіки Касельського університету (Німеччина), незалежна гендерна експертка; Оксана Іванців - співзасновниця ГО «Студена», громадська активістка, продюсерка документальних фільмів «Невидимий Батальйон» та «Явних проявів немає», правозахисниця.

Питання до обговорення:

Ризики та перспективи розвитку ветеранського руху в Україні.

Важливість ветеранського руху для України.

Якою має бути державна політика щодо ветеранів?

Коротко. Учасники пресконференції представлять результати соціологічного дослідження про розвиток ветеранського руху в Україні, яке проводили  ГО «Студена» разом з соціологинями Києво-Могилянської академії Тамарою Марценюк та Анною Квіт.

Підсумкові матеріали:

42% українців вважають, що ветеранів АТО/ООС потрібно залучати до політики — дослідження

Понад 40% громадян України вважають, що ветерани АТО/ООС повинні бути залучені до політики як високого, так і місцевого рівня.

Про це під час презентації результатів соціологічного дослідження про стан ветеранського руху в Україні заявила доцентка кафедри соціології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тамара Марценюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Марценюк зазначила, що ветерани самі визнають, що їх роль в політиці наразі не є впливовою, адже у Верховній Раді ІХ скликання є лише 7 ветеранів АТО, в попередньому складі парламенту їх також було небагато. Крім того, військові, які мають бойовий досвід, й самі не дуже охоче йдуть у велику політику. “Більшість ветеранів не бачать себе в політиці високого рівня, вона видається їм занадто брудною і складною, набагато перспективнішою є діяльність на місцях”, - наголосила соціолог.

Згідно з дослідженням, 42% громадян України вважають, що ветерани АТО/ООС повинні бути залученими до політики різного рівня, водночас 31% виступає проти цієї ідей, а 25% - не визначились стосовно цього питання.

Соцопитування показало, що західні регіони України значно більше підтримують ідею довіри ветеранам, які долучаються до політичного життя країни. У східних регіонах найпопулярнішою відповіддю було «важко сказати». Мешканці сіл більше довіряють ветеранам у політиці, ніж міське населення, розповіли ініціатори заходу.

Соціологічне дослідження складалося із двох частин: кабінетної та польової (емпіричної). Емпірична частина дослідження проводилася із використанням якісних і кількісних соціологічних методів. Польова частина роботи тривала протягом весни-літа 2019 року. Загалом у рамках дослідження було проведено 2021 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України. У сільській місцевості було опитано 719 респондентів.

Це дослідження було представлене ГО «Студена» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Станом на 1 липня 2019 року в Україні нараховується майже 370 тисяч учасників бойових дій

На початок липня 2019 року в Україні зареєстровано майже 370 тисяч осіб, які мають статус учасника бойових дій (УБД). А найбільша кількість жінок-УБД — у Донецькій області.

Про це йдеться в матеріалах проєкту “Без Броні”, оприлюднених в рамках пресконференції на тему “Стан ветеранського руху в Україні”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Відповідно до статичних даних, отриманих від Міністерства у справах ветеранів України, станом на 1 липня 2019 року нараховується майже 370 тис. осіб, які отримали статус учасника бойових дій (УБД) із числа осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у АТО, забезпеченні її проведення”, - зазначається в матеріалах дослідження.

Як наголосили учасники проєкту, жінок-УБД зареєстровано найбільше у таких областях як Донецька (понад 3 тис.), Луганська (1,6 тис.), Дніпропетровська (майже 1 тис.). Відсотково жінок-УБД найбільше у прифронтових Донецькій (17,4%) та Луганській (13,8%) областях.

Найбільший відсоток жінок-УБД обліковано у Національній поліції (18%), Службі безпеці України (7%), Державній службі з надзвичайних ситуації (6%). Очікувано, що за чисельністю найбільше жінок, які мають статус учасниці бойових дій, саме в Міністерстві оборони України – 9910 (3,9%).

Станом на 1 липня 2019 року статус особи з інвалідністю унаслідок війни мають майже 11 тис. ветеранів. Учасники проєкту підкреслили, що ця кількість суттєво збільшилася протягом року, адже рік тому їх було близько 3 тис. осіб. Регіонально осіб із інвалідністю унаслідок війни найбільше у Чернігівській області (1,7 тис.), Житомирській (близько 1 тис.), Київській (майже 1 тис. осіб).

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-