Неефективні закупівлі вуличного освітлення  у Києві: хто винен?

Неефективні закупівлі вуличного освітлення у Києві: хто винен?

Укрінформ
11 вересня, 14:00 - Неефективні закупівлі вуличного освітлення  у Києві: хто винен?

Організатор: ТОВ «Шредер».

Учасники: Рудольф Хорнішер – президент австрійської світлотехнічної асоціації; Костянтин Петренко -  генеральний директор ТОВ «Шредер»; Валерій Лога – директор ТОВ «Тера-Лайт»; Сергій Хоперський - Асоціація виробників світлодіодної техніки України;  Олексій Шершень - ТОВ «СІГНІФАЙ УКРАЇНА»; експерти з публічних закупівель України, представники  Асоціації «Виробників світлодіодної техніки».

Питання до обговорення:

Проблеми невідповідності ДБН та ДСТУ систем вуличного освітлення м. Києва, підтверджені замірами Віденської муніципальної лабораторії.

Причини та наслідки надлишкового енергоспоживання.

Діяльності КП «Київміськсвітло»:  якість, закупівельні ціни  та умови тендерів.

Підсумкові матеріали:

Системи вуличного освітлення в Києві не відповідають сучасним вимогам та державним нормам - експерти

Вуличне освітлення м. Києва не відповідає Державним будівельним нормам (ДБН) та Державним стандартам України (ДСТУ). Це підтвердили заміри Віденської муніципальної лабораторії.

Про це йшлося під час пресконференції в Укрінформі "Неефективні закупівлі вуличного освітлення у Києві: хто винен?", повідомляє кореспондент агентства.

"У травні цього року проводилися заміри (вуличного освітлення - ред.) на чотирьох об'єктах міста Києва, із залученням спеціалістів та обладнання міста Відня та лабораторії Академії наук (Австрійська академія наук, Österreichische Akademie der Wissenschaften — ред.), які засвідчили, що у нас має місце невідповідність ДБН в частині яскравості освітлення, що призводить до надлишкової енерзатратності. Також завищені параметри "осліплення", що наражає на ризик учасників дорожнього руху - як водіїв, так і пішоходів"", - зазначив представник організатора пресконференції, генеральний директор ТОВ «Шредер» Костянтин Петренко.

За його словами, ці та інші проблеми накопичилися протягом останніх трьох років.

При цьому, як наголосив представник ТОВ «СІГНІФАЙ УКРАЇНА» Олексій Шершень, проблеми існують не лише з якістю світильників та необхідністю дотримуватися певних норм з точки зору здорового глузду та енергоефективності. Є також проблеми з упровадженням системи керування вуличним освітленням, створенням системи SMART CITY - розумного міста, коли є можливість управляти кожним світильником індивідуально, моніторити сервісний статус кожного світильника.

Шершень нагадав, що в Києві рішення про реалізацію SMART CITY було ухвалене на безтендерній основі і "з нуля", попри те, що є пропозиції вже готових рішень. Вартість такої угоди становила близько 300 млн грн, що значно дорожче, ніж аналогічні пропозиції на ринку. Реалізація такої системи "з нуля" може тривати місяці, а то й роки, тоді як готові системи можна реалізувати за тижні.

Проблеми з дорожнім та вуличним освітленням у столиці підтвердив і президент австрійської світлотехнічної асоціації Рудольф Хорнішер. За його словами, хороше освітлення не зводиться до збільшення точок освітлення. Воно пов'язане з якістю джерел освітлення.

Так, наприклад, традиційне освітлення дає дуже високий рівень засвітки на стіни житлових будинків, а також призводить до надмірного освітлення на вулицях, де не лише немає в цьому потреби, а й призводить до засліплення людей. Останню проблему виявило, наприклад, дослідження освітлення на вул. Саксаганського у Києві.

Як наголошувалося на пресконференції, у Києві триває масштабний процес заміни натрієвих ламп на світлодіодні. Торік на це було витрачено близько 300 млн грн, цьогоріч планується витратити близько 600 млн грн. При цьому викликає стурбованість процес монополізації постачальників світильників для міста.

Експерти вказували на те, що Україна відстає в технологіях контролю, замірів рівня освітлення, комфорту та безпеки.

Також підкреслювалося, що в Україні немає сертифікованої лабораторії, яка б займалася дослідженням якості світильників в аспекті яскравості. Більша частина світильників зовнішнього освітлення, що нині встановлюються, не відповідає нормам ДБН і навіть тендерним умовам, оскільки їх виконання неможливо перевірити. За застарілою традицію вимірюється не яскравість світильників, а освітленість, що є грубою помилкою в плані безпеки та екології, а також веде до надлишкового енергоспоживання.

Як повідомлялось, у липні 2015 року Київрада дозволила встановлювати нові вуличні ліхтарі за рахунок інвесторів. Зокрема, було прийнято рішення "Про затвердження об'єкта права комунальної власності територіальної громади Києва, який може передаватися в концесію".

У документі зазначалося, що за останні 10 років основні фонди "Київміськсвітло" були суттєво зношені, відсоток непрацюючих ламп освітлення досягав в певні періоди 20%, а модернізація мережі вуличного освітлення потребувала інвестицій. Місту необхідно було встановити близько 5-6 тис. додаткових точок вуличного освітлення, удосконалити систему управління і контролю стану мереж зовнішнього освітлення шляхом впровадження обладнання для дистанційного керування і оперативного коректування параметрів системи зовнішнього освітлення.

У січні 2019 року на засіданні постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку депутати погодили міську цільову програму зовнішнього освітлення столиці на 2019-2022 роки.

Згідно з документом, у Києві встановлюватимуть енергозберігаюче LED-освітлення на вулицях, у парках та скверах, створюватимуть комфортні та безпечні умови для учасників дорожнього руху. У планах - модернізація інфраструктури міського простору, в тому числі системи освітлення магістралей, пішохідних переходів, тротуарів, прибудинкових територій тощо.

Зокрема, планується будівництво мережі зовнішнього освітлення по вул. Канальній та Центральній, що у Дарницькому районі столиці, освітлення Вознесенського узвозу. Також передбачена реконструкція освітлення Львівської площі, Михайлівської вулиці, Голосіївського проспекту та кількох вулиць Вигурівщини-Троєщини.

Окрім того, протягом наступних 4 років у місті проведуть капремонт мереж зовнішнього освітлення парків та скверів. А ще – здійснять будівництво мережі архітектурно-декоративного підсвічування шляхопроводу на Одеській площі, декоративного освітлення Видубицького монастиря та Кирилівської церкви.

Зазначалося, що у 2019 році міська влада планує вкласти в освітлення вулиць столиці та закупівлю необхідного обладнання й техніки понад 1 млрд грн, з них майже 800 млн грн - з міського бюджету. А в наступні три роки у зовнішнє освітлення вкладатимуть у середньому по півмільярда гривень.

За даними комунального підприємства «Київміськсвітло», у 2017 році на столичних вулицях було встановлено 2,5 тис. led-світильників, у 2018 році - 10 тис. Загалом на балансі підприємства перебувають 135 940 світлоточок.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-