Ювенальна юстиція в Україні: міфи, реалії та вимоги часу

Ювенальна юстиція в Україні: міфи, реалії та вимоги часу

Укрінформ
9 вересня, 12:00 - Ювенальна юстиція в Україні: міфи, реалії та вимоги часу

Організатор: ГО «Всеукраїнська фундація «Захист прав дітей».

Учасники: Євгенія Павлова – президент ГО «Всеукраїнська фундація «Захист прав дітей»; Олексій Лазаренко – віцепрезидент ГО «Всеукраїнська фундація «Захист прав дітей»;  Оксана Мельник -  доцент кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ України.

Питання до обговорення:

Чи варто змінювати кримінальні процедури для дітей у конфлікті та контакті з законом на більш «дружні»?

Чи мають процедури правосуддя по відношенню до дитини відрізнятися від процедур для дорослих?

Довідково. Учасники пресконференції поведуть мову про необхідність цілісної системи правосуддя щодо дітей у конфлікті з законом. Також вони розкажуть про ряд заходів, здійснених стосовно реалізації міжнародних зобов’язань щодо покращання захисту прав дітей, які перебувають у конфлікті з законом. Зокрема, про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні та закони, спрямовані на посилення захисту прав і ресоціалізацію неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення.

Крім того, спікери наголосять про процедури, визначені Кримінальним процесуальним кодексом, які не відповідають стандартам «дружності». Це стосується затримання та утримання дитини в місцях позбавлення волі, проведення допиту, застосування примусових заходів виховного характеру із поміщенням до закладу соціальної реабілітації. 

Підсумкові матеріали:

НАВС проведуть спільні тренінги з колегами із Нідерландів — президент ГО “Всеукраїнська фундація “Захист прав дітей”

Наприкінці листопада Національна школа суддів України і Національна академія внутрішніх справ України спільно з колегами зі школи суддів та поліцейської академії Королівства Нідерландів проведуть тренінги, де вивчатимуть, наскільки в Україні правосуддя дружнє до дітей.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила президент ГО ”Всеукраїнська фундація “Захист прав дітей” Євгенія Павлова.

“Академія внутрішніх справ України вчить курсантів, які потім підуть на патрульну службу та стануть слідчими, а також займається підвищенням кваліфікації діючих слідчих. Школа суддів України не тільки підвищує кваліфікацію діючих суддів, а й вчить новообраних суддів. Більше того, ми залучили школу суддів і поліцейську академію Королівства Нідерландів. І зараз ці чотири школи спільно розробляють інтерактивний тренінг з підготовки тренерів. Тобто будуть вибрані судді, які є викладачами Національної академії суддів, і викладачі Національної академії внутрішніх прав України, які потім будуть впроваджувати, викладати це так, щоб впливати на тих, хто приймає рішення щодо дітей, щоб вони приймали ці рішення правильно”, - зазначила Павлова.

Вона зауважила, що в разі позитивних результатів такий тренінг може бути закріплений у навчальних програмах цих шкіл.

“І цей міжнародний тренінг ми плануємо провести наприкінці листопада цього року”, - сказала президент ГО.

Вона додала, що наразі на рівні держави протягом двох років розробляється законопроєкт із дружнього до дитини правосуддя.

“Створена координаційна рада при Міністерстві юстиції України, до якої увійшли провідні науковці, практики, всі зацікавлені сторони, які грають на полі правосуддя, а також громадські організації, в тому числі - наша”, - повідомила експертка.

Павлова висловила сподівання, що відповідний закон може бути ухвалений наприкінці цього року або на початку наступного.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-