30-річчя премії імені Василя Стуса:  деталі проведення церемонії нагородження

30-річчя премії імені Василя Стуса: деталі проведення церемонії нагородження

Укрінформ
27 серпня, 15:00 -  30-річчя однієї з найдавніших українських премій – премії імені Василя Стуса

Організатори: Укрінформ; ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу».

Учасники: Євген Захаров - правозахисник, лауреат премії;   Леонід Фінберг - видавець, громадський діяч;  Галя Тельнюк - співачка, лауреатка премії; Леся Тельнюк - співачка, лауреатка премії; Тетяна Терен - віцепрезидентка ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу».

Коротко. Учасники пресконференції детально розкажуть про історію і значення премії, а також про вшанування пам’яті та промоцію творчості Василя Стуса.

Довідково. Премія імені Василя Стуса була заснована Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції та філософом, дисидентом Євгеном Сверстюком 1989 року. Вона вручається авторам (літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам) за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції.

З 2014 року премією опікуються ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу» та Києво-Могилянська Бізнес-Школа.

Лауреатами премії в різні роки ставали Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк.

Ім’я цьогорічного лауреата премії імені Василя Стуса журі оголосить 28 серпня.

Підсумкові матеріали:

У Києві відбудеться церемонія нагородження цьогорічного лауреата премії імені Стуса

У Києві 28 серпня оголосять ім’я цьогорічного лауреата премії імені Василя Стуса, яка вручається авторам (літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам) за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції.

Про це повідомила віцепрезидент ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу» Тетяна Терен на пресконференції в Укрінформі.

“Ім’я лауреата премії імені Василя Стуса буде оголошено завтра, і ми з нетерпінням чекаємо, хто ж цього року переможе і отримає відзнаку… Сама ця премія з’явилася 30 років тому, можна впевнено говорити, що це дійсно одна з найдавніших премій України, оскільки не так багато є мистецьких нагород в Україні, які існують вже стільки років, і без жодних пауз і перерв нею продовжують нагороджувати українських авторів і митців”, - сказала Терен.

Вона зазначила, що в попередні роки існувала традиція оголошення шорт-листа номінантів на премію, але наразі організатори відмовилися від цього. За її словами, оголошення короткого списку номінантів саме премії імені Стуса є недоречним.

"Ми зрозуміли, що шорт-лист не в усіх преміях є доречним. Тобто він доречний, скажімо, в нашій премії імені Шевельова, де ми нагороджуємо по суті найкращу книжку есеїстики року, і там ми показуємо довгий список і короткий список. У випадку з премією Василя Стуса, ми нагороджуємо людину за внесок в культуру та громадянську позицію. І ми вирішили, порадившись із членами капітули, що буде правильним не оголошувати короткий список, а оголошувати лише лауреата. Тому два останні роки ми оголошуємо лише одне ім'я", - розповіла Терен.

Під час пресконференції видавець та громадський діяч Леонід Фінберг зазначив, що в різні роки лауреатами премії імені Стуса ставали дійсно значимі для України особистості.

“Поступово премія Стуса стає дуже важливою для всього українського суспільства, бо це авторитети, які не викликають сумнівів у людей, це люди, які зацікавлені культурою, які живуть інтересами країни, для яких розвиток української нації, державності, культури є пріоритетним. Я думаю, що ви не будете в розпачі, коли почуєте завтра ім'я лауреата цього року ”, - зауважив він.

Премія імені Василя Стуса була заснована Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції та філософом, дисидентом Євгеном Сверстюком 1989 року.

З 2014 року премією опікуються ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу» та Києво-Могилянська бізнес-школа.

Лауреатами премії в різні роки ставали Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-