Рада і соцмережі: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нового парламенту

Рада і соцмережі: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нового парламенту

Укрінформ
28 серпня, 12:30- Рада і соцмережі: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нового парламенту

Організатори: ГО «Інтерньюз-Україна»; Аналітична компанія Singularex.

Учасники: Андрій Кулаков - програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна»; Володимир Єрмоленко - головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld; Ірина Матвіїшин - експертка аналітичного відділу ГО «Інтерньюз-Україна»; Євген Мусієнко - директор аналітичної компанії Singularex.

Довідково. Аналітики компанії Singularex та ГО «Інтерньюз-Україна» дослідили, як саме користувачі Facebook, Instagram, VK відгукувалися про 5 топових партій та наскільки віртуальна популярність відобразилася на реальних результатах виборів.

У дослідженні проаналізовано 4,1 млн публікацій від користувачів, які позначили Україну як країну свого проживання. Період дослідження: середина червня – кінець липня 2019 року. Аналіз великих даних за допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence допоможе відповісти на такі питання:

- як змінилася риторика про партії у Facebook, Instagram, VK напередодні та після виборів;

- які теми та політики викликали найбільше обурення у користувачів Facebook;

- які партії та кандидати користуються найбільшою популярністю у соцмережах;

- кого підтримували користувачі українського сегменту VK та як відреагували на результати виборів;

- хто завоював прихильність Instagram-аудиторії та проти кого спрямовували інфокампанії у цій соцмережі;

 - які прокремлівські наративи щодо українських виборів могли вплинути на їхні результати.

Facebook-подія: https://www.facebook.com/events/390127761692270/

Контактна особа: Надія Ущапівська, nushchapivska@internews.ua, 063 631 96 95.

Підсумкові матеріали:

Негативна риторика переважає позитивну в дописах про політичні партії у Facebook - дослідження

У соціальній мережі Facebook серед дописів користувачів про політичні партії негативна риторика переважає над позитивною.

Про це йдеться у дослідженні "Мемократія: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нової Ради", яке оприлюднив на пресконференції в Укрінформі головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld Володимир Єрмоленко.

“Негативні пости про всі партії — це 53%, позитивні — тільки 10%. Ми бачимо, що в соцмережах люди не “співають оди партіям”, люди дуже-дуже критичні”, - сказав Єрмоленко.

Так, за матеріалами дослідження, у Facebook негативна риторика переважає позитивну щодо всіх партій, крім "Батьківщини".

Водночас Єрмоленко зауважив, що на офіційні сторінки партій користувачі реагували здебільшого позитивно.

Так, партія "Слуга народу" отримала 1033292 позитивних реакції та 8332 негативних реакцій у Facebook. У "Європейської солідарності" - 964113 позитивних реакцій та 20390 негативних, партія "Голос" отримала 407660 позитивних реакцій та 7905 негативних, "Батьківщина" - 230293 позитивних та 22729 негативних, "Опозиційна платформа - За життя" - 11832 позитивних та 1543 негативних.

Дослідження проводилося за допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence, було проаналізовано 4,1 млн публікацій від користувачів, які позначили Україну як країну свого проживання. Період дослідження: середина червня - кінець липня 2019 року в періоди до та відразу після парламентських виборів (17 червня - 14 липня та 22-28 липня).

Дослідження проведене спільно з аналітичної компанією Singularex в рамках ініціативи ГО "Інтерньюз-Україна" — UkraineWorld.

Користувачі Instagram найчастіше ставили хештег партії “Слуга народу” - дослідження

Партія “Слуга народу” є найпопулярнішою в Instagram з огляду на кількість постів із хештегами партій.

Про це йдеться у дослідженні "Мемократія: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нової Ради", оприлюдненому на пресконференції в Укрінформі.

За матеріалами дослідження, було зафіксовано 18759 постів з хештегами партії “Слуга народу”, 4062 — з хештегами “Голосу”, 2620 - “Батьківщини”, 1024 - “Європейської солідарності”.

Водночас, експерти відзначають зростання популярності партії “Голос” в Instagram.

“Якщо Зеленський домінував в інстаграмі просто тотально під час першої хвилі (перша хвиля дослідження з 1 травня по 17 червня - ред.) - ми говорили про 82% всіх постів політичних про вибори, де так чи інакше згадували Зеленського - то зараз це знизилося до 60%. Натомість, “Голос” має 13% уваги інстаграмерів. “Європейська солідарність” навпаки - увага до неї знизилася з 17% до 8,5%”, - зазначив головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld Володимир Єрмоленко.

Дослідження "Мемократія: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нової Ради" проводилося спільно з аналітичною компанією Singularex в рамках ініціативи ГО "Інтерньюз-Україна" — UkraineWorld. За допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence було проаналізовано 4,1 млн публікацій від користувачів, які позначили Україну як країну свого проживання. Дослідження проводилось у середині червня - наприкінці липня в періоди до та відразу після парламентських виборів (17 червня - 14 липня та 22-28 липня).

Зеленський і “Слуга народу” - найпопулярніші у соцмережах — дослідження

За відсотком реакцій на дописи про політичні партії найбільш популярними у соцмережах Facebook, Instagram та VK є Президент Володимир Зеленський та партія “Слуга народу”.

Про це йдеться у дослідженні "Мемократія: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нової Ради", яке оприлюднив на пресконференції в Укрінформі програмний директор ГО "Інтерньюз-Україна" Андрій Кулаков.

“Зеленський залишається найбільш цитованим, найбільш реагованим, набільш популярним у всіх трьох соціальних мережах. Наприклад, користувачі VK вчетверо більше постили про “Слугу народу”, ніж про “Європейську солідарність”, - сказав Кулаков.

За його словами, свою присутність у соцмережах посилили “Європейська солідарність” і партія “Голос”, але Володимир Зеленський і “Слуга народу” зберігають першість.

“Попри цю першість змінилася трохи тональність і риторика. Ми бачимо, що “Слуга народу” і Зеленський отримує все більш критики в усіх трьох соціальних мережах”, - зазначив експерт.

Дослідження "Мемократія: як користувачі FB, Instagram та VK вплинули на склад нової Ради" проводилося за допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence, було проаналізовано 4,1 млн публікацій від користувачів, які позначили Україну як країну свого проживання. Період дослідження: середина червня - кінець липня 2019 року в періоди до та відразу після парламентських виборів (17 червня - 14 липня та 22-28 липня).

Дослідження проведене спільно з аналітичної компанією Singularex в рамках ініціативи ГО "Інтерньюз-Україна" — UkraineWorld.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-