Асоціація фермерів: «Захистимо рідну землю – збудуємо європейську Україну»

Асоціація фермерів: «Захистимо рідну землю – збудуємо європейську Україну»

Укрінформ
27 серпня, 11:00 - Асоціація фермерів: «Захистимо рідну землю – збудуємо європейську Україну»

Організатор: Асоціація фермерів та приватних землевласників України.

Учасники: Іван Томич - голова Союзу Українського селянства, голова Комітету захисту рідної землі; Микола Стрижак - президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України; Леонід Кириченко - віцепрезидент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України, фермер; Валерій Жук - академік НААН, д.е.н.

Питання до обговорення:

- позиція Союзу українського селянства стосовно зняття мораторію на продаж землі та впровадження обігу землі;

- продовження дії Концепції розвитку фермерських господарств та обслуговуючої кооперації на період до 2030 року.

Підсумкові матеріали:

Ринок сільгоспземель неможливо запровадити з 1 січня 2020 року — експерт

Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні неможливо запровадити з 1 січня 2020 року, бо перед цим необхідно завершити територіальну реформу, провести інвентаризацію сільгоспземель, остаточно сформувати земельний кадастр.

Про це 27 серпня заявив голова Союзу українського селянства, голова Комітету захисту рідної землі Іван Томич під час пресконференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щоб розв’язати лише частину проблем, які стосуються земельної реформи, потрібен час; тому цілком зрозуміло, що це (запровадження ринку сільськогосподарських земель — авт.) неможливо з 1 січня наступного року", - наголосив Томич.

Він додав, що експерти Союзу українського селянства, Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Національної академії аграрних наук України напрацювали перелік завдань, які необхідно вирішити до запуску земельної реформи в Україні.

Зокрема, необхідно провести їх інвентаризацію сільськогосподарських земель, завершити процес розмежування земель державної, комунальної та приватної власності, довести до кінця реформу місцевого самоврядування. Для забезпечення стабільного функціонування ринку також, на думку Томича, потрібно створити окремі інструменти державного регулювання, прийняти закон про державний земельний банк або про Державну агенцію з обігу земель сільськогосподарського призначення.

Голова Союзу українського селянства підкреслив, що держава має забезпечити діяльність фінансово-кредитної системи для підтримки фермерів, завершити формування земельного кадастру, прийняти закон про природно-заповідні і особливо цінні землі, а також вилучити з використання деградовані та забруднені землі.

Окремо експерти наголосили на необхідності прийняття нової редакцію закону про консолідацію земель, оренду та демонополізацію. Також вони очікують, що Верховна Рада передбачить відповідні кошти на реалізацію земельної реформи у Державному бюджеті України. Томич підкреслив, що Президент України, нові уряд та парламент мають всі можливості задля значного пришвидшення процесу земельної реформи.

Як відомо, заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року, як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, почав діяти мораторій на продаж земель сільгосппризначення, після чого парламент неодноразово його продовжував. У грудні 2019 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Президент України Володимир Зеленський під час виступу на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця поточного року проведе земельну реформу, щоб у наступному створити ринок землі на 40 млн га.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-