Державно-конфесійна та етнонаціональна політика в Україні: підсумки й виклики. Експертне засідання

Державно-конфесійна та етнонаціональна політика в Україні: підсумки й виклики. Експертне засідання

Укрінформ
16 серпня, 11:00 - Підсумки й виклики державно-конфесійної та етнонаціональної політики в Україні

Організатор: Міністерство культури України.

Учасники: Віктор Бондаренко - д. філос. н., професор, завідувач кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки НПУ імені М.П. Драгоманова,заступник голови Експертної ради; Віктор Єленський - д. філос. н., професор,  народний депутат України VIII-го скликання; Анатолій Колодний - д. філос. н., професор, заступник директора  Інституту філософії ім. Г.Сковороди Національної академії наук України; Олександр Саган - д. філос. н.,  професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України; Євген Бистрицький - д. філос. н., професор, завідувач відділу філософії культури, етики і естетики Інституту філософії НАН України; Віктор Войналович – д. політ. н., професор, заввідділу етнополітології Інституту політичних і етнонанаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України; Володимир Євтух – д. і. н., професор, директор Інституту соціології, психології та соціальних комунікацій Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Олег Калакура - д. політ. н., провідний науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса НАН України.

Коротко. Учасники  «Експертної ради з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій» та «Експертної ради з питань етнополітики» обговорять наступні питання:

-   Державна політика України у релігійній та етнонаціональній сферах:   досягнення, стратегічні пріоритети, прогнози, законодавчі перспективи.

- Створення й розбудова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті - пріоритетне завдання в гуманітарній політиці держави. 

Додаткова інформація  за тел.:  279 37 62 (Департамент у справах релігій та національностей Міністерства культури України). 

Підсумкові матеріали:

Після розпаду СРСР половина від усіх його релігійних організацій були в Україні - науковець

Після розпаду Радянського Союзу 50% усіх релігійних організацій, які діяли в колишньому СРСР, зосереджувалися в Україні.

Про це повідомив старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім.Г.С. Скоровороди НАН У країни кандидат історичних наук Ігор Козловський під час експертного засідання «Підсумки й виклики державно-конфесійної та етнонаціональної політики в Україні», що відбулося в Укрінформі в п’ятницю.

“Україна є однією з найскладніших з точки зору релігійної ситуації палітри в європейському просторі, і не тільки. І на колишньому пострадянському просторі це унікальна країна, бо ще коли Радянський Союз був зруйнований, 50% усіх релігійних організацій, які були в колишньому Радянському Союзі, були саме в Україні. У Росії - 25% і 25% - у інших 13 державах. І така тенденція постійного зростання релігійної мережі саме характеризується своєрідністю для України. І це виклик для нас усіх”, - сказав Козловський.

За його словами, тепер перед Україною постали нові виклики, що пов’язано з об’єднавчим процесом навколо новоствореної Православної церкви України, яка переживає зараз період становлення, та "протидією з боку інших православних гілок, які існують на території України”.

Водночас, зауважив науковець, складні процеси відбуваються і всередині низки інших релігійних організацій.

Козловський також наголосив на важливості релігійної безпеки та звернув увагу на виклики, пов’язані з війною в Україні.

“Переслідування вірян і репресії, які є на окупованих територіях Криму, Донеччини та Луганщини, - з одного боку, це є зона відповідальності Російської Федерації, але ж ми не можемо стояти осторонь, бо це наші громадяни. І ми повинні постійно нагадувати і не тільки нашому суспільству, а й міжнародному також про ті утиски, які є на цих територіях”, - наголосив експерт.

Він також відзначив, що, за спостереженнями, наразі релігійні організації стають більш активними учасниками становлення громадянського суспільства в Україні.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-