ЗНО-2019: результати, висновки, перспективи

ЗНО-2019: результати, висновки, перспективи

Укрінформ
15 серпня, 10:00 - Про підсумки зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації 2019 року

Організатор: Український центр оцінювання якості освіти.

Спікер: Валерій Бойко - виконувач обов’язків директора Українського центру оцінювання якості освіти.

Коротко. На пресконференції буде поінформовано про результати зовнішнього незалежного оцінювання різних категорій учасників з урахуванням загальнодержавної й регіональної специфіки, а також будуть представлені нові можливості для освітян та аналітиків, які зацікавлені в проведенні самостійних досліджень результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

Крім того, буде окреслено коло пріоритетних завдань щодо реалізації Стратегії розвитку освітніх оцінювань у сфері загальної середньої освіти в Україні до 2030 року, схваленої колегією Міністерства освіти і науки України.

Підсумкові матеріали:

У 2021 році випускники шкіл складатимуть 4 обов’язкових ДПА

У 2021 році випускники шкіл складатимуть 4 обов’язкових державних підсумкових атестації.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

“На відміну від 2020 та поточного 2019 року, випускники, які будуть завершувати здобуття загальної середньої освіти в 2021 році, матимуть обов'язково пройти державну підсумкову атестацію не з трьох, а з чотирьох предметів. Два премети — українська мова та математика — будуть обов'язковими для всіх, незалежно від типу навчального закладу, незалежно від того, скільки годин той чи інший випускник вивчав ці предмети”, - сказав Бойко.

На вибір з двох предметів випускники шкіл мають пройти ще два ДПА — історія України або іноземна мова, четвертий предмет — на вибір абітурієнта.

Бойко також повідомив, що тести з української мови та літератури будуть дворівневими.

“З української мови дворівневість буде в першу чергу стосуватися випускників, які здобувають повну загальну середню освіту мовою, яка не відноситься до слов’янської групи і їм буде запропонований тест рівня стандарту. З математики будуть включені в тест завдання рівня стандарт і профільного рівня. Залежно від того, яке навантаження дитина мала в школі, тієї складності тест і буде запропонований в 2021 році”, - сказав Бойко.

Протягом 2020-2021 року УЦОЯО розробить інструменти оцінювання дворівневих тестів.

Також, за словами Бойка, будуть розроблюватися інші інструменти оцінювання такого завдання тесту з української мови та літератури як власне висловлювання .

Як відомо, у2019 році випускники шкіл проходять державну підсумкову атестацію у формі ЗНО з української мови та літератури, математики або історії України (на вибір) та третього предмета на вибір абітурієнта.

Основна сесія ЗНО-2020 відбудеться з 21 травня до 15 червня

У 2020 році основна сесія ЗНО відбудеться з 21 травня до 15 червня.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

“У наступному році ми починаємо 21 травня традиційно з математики, і закінчуємо 15 червня ЗНО з навчального предмета хімія”, - сказав Бойко.

Так, реєстрація на ЗНО триватиме з 3 лютого до 24 березня. Розміщення запрошень-перепусток відбудеться до 30 квітня.

ЗНО з української мови та літератури пройде 26 травня, фізики — 28 травня, з німецької, іспанської, французської мов — 1 червня, англійської мови — 2 червня, з історії України — 4 червня, біології — 9 червня, географії — 11 червня.

Також, за словами Бойка, відбудеться коригування змісту тестів відповідно до змін в навчальних програмах.

“Ці тести будуть відповідати новим програмам, буде посилено компетентісну складову в цих тестах, відповідно до вимог програм”, - сказав Бойко.

Третина учасників ЗНО з географії “перенесла” Антарктиду в Північну півкулю

Майже 32% учасників ЗНО з географії вважають, що Антарктида знаходиться у Північній півкулі.

Такий приклад відповідей абітурієнтів на тест ЗНО з географії навів на пресконференції в Укрінформі директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

“Завдання з географії: “У якій півкулі відносно екватора розміщена Антарктида - Північній, Південній, Східній, Західній?” З точки зору психометрії завдання є абсолютно адекватним, воно оптимальне за складністю. 60% абітурієнтів правильно визначають, що це Південна півкуля. Але дивує інше - що майже кожен третій учасник тестування з географії, тобто предмета, який не є обов'язковим, а який свідомо обирають для участі в конкурсі на вступ до вишу, вважає, що цей материк розташований в Північній півкулі”, - сказав Бойко.

Також, за його словами, в завданні, де треба було дати відповідь на питання “Чому взимку середня температура повітря на сході України на 2-3 градуси нижча, ніж на заході”, майже 40% учасників обрали відповідь, що це через те, що височинний рельєф змінюється низовинним. 25% вважають, що це завдяки посиленню впливу акваторії Азовського моря, і лише 22% дали правильну відповідь — послаблення впливу циклонів з Атлантики.

Також, за його словами, лише 43,4% змогли правильно співставити форми державного правління та адміністративно-територіального устрою України та країн Великої сімки.

“Кожен четвертий і кожен п’ятий переконані, що Україна є федеративною державою на кшталт Німеччини або США. Найбільше дивує те, що 10% вважають, що ми подібні до Великої Британії. Можливо, десь у нас є конституційний монарх”, - сказав Бойко.

Майже 44% випускників шкіл склали ДПА з української мови та літератури на середньому рівні, 17% знають українську на початковому рівні — УЦОЯО

Майже 44% випускників шкіл склали державну підсумкову атестацію з української мови та літератури на середньому рівні, 17% знають українську на початковому рівні.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

"Оскільки українську мову писали всі абітурієнти, ми можемо говорити про те, що ці дані є найповнішими щодо всіх наших випускників. Левова частка абітурієнтів демонструють опанування цим предметом на середньому рівні (43,7%). Трохи більше чверті отримали оцінки достатнього рівня (27,1%), 12,2% мають оцінки високого рівня, при тому що 17% мають оцінку в свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти на рівні 1,2 або 3 балів”, - сказав Бойко.

В 11 класі випускники шкіл складають обов'язкове ЗНО з української мови та літератури, результати якого зараховуються як державна підсумкова атестація.

Майже 11% абітурієнтів запросили тести ЗНО з фізики російською мовою

Майже 11% абітурієнтів запросили тести ЗНО з фізики російською мовою.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор УЦОЯО Валерій Бойко.

“УЦОЯО продовжує практику задоволення освітніх мовних потреб всіх категорій абітурієнтів в плані вибору мови, якою він хоче отримати зошит сертифікаційної роботи під час ЗНО. Заявлено, і ми це здійснюємо, переклад російською, румунською, молдовською, угорською, польською та кримськотатарською мовами. На жаль, вже декілька років поспіль ми не тестуємо абітурієнтів, які б обрали кримськотатарську мову як мову перекладу завдань ЗНО. Серед усіх предметів найбільше перекладів в першу чергу російською мовою, замовляють абітурієнти з природничо-математичних навчальних предметів”, - сказав Бойко.

Так, з фізики тести з ЗНО російською мовою запросили 10,9% учасників ЗНО, 8,3% учасників - тестування хімії, 8,6% учасників ЗНО - з математики, 6% - з географії, 6,6% - з біології, 3,4% - історії України. Водночас переклад тестів ЗНО угорською мовою запросили: з історії України, математики та фізики — по 0,2% учасників цих тестувань, з біології — 0,5%, з хімії та географії — по 0,1% тестування.

Загалом участь в основній сесії з української мови та літератури взяли 338 860 осіб, з історії України — понад 222 тис. осіб, з математики — понад 155 тисяч осіб.

Для складання ДПА у формі ЗНО більшість абітурієнтів надали перевагу історії України — 196 644 особи, математиці — 122 162 випускники.

У цьогорічному ЗНО лише один учасник отримав 200 балів з трьох предметів

У зовнішньому незалежному оцінюванні 2019 року лише один учасник тестування отримав 200 балів з трьох предметів.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

“Ми маємо одного учасника, який зареєструвався на три предмети і отримав три оцінки в 200 балів. Це дівчина зі звичайної харківської школи. Є 8 учасників, які отримали по 200 балів з двох предметів”, - сказав Бойко.

Загалом за даними УЦОЯО, 200 балів отримали 98 учасників тестування з математики, 17 - з української мови та літератури, 36 - з англійської мови, 13 - з історії України, 26- з біології та 77 учасників тестування з хімії.

Дівчата краще складають ДПА, ніж хлопці - УЦОЯО

Дівчата продемонстрували вищі результати, ніж хлопці за результатами складання державної підсумкової атестації з української мови та літератури, історії України та математики.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

“Їх результати (дівчат - ред.) на достатньому та високому рівні є трохи кращими, ніж у юнаків. Тоді як останні мають перевагу на початковому та середньому рівні”, - сказав Бойко.

Так , при складанні ДПА з української мови та літератури, за даними УЦОЯО, на високому рівні склали тестування 17,8% дівчат та 6,6% юнаків, на достатньому рівні українську мову та літературу знають 32,8% дівчат та 21,7% юнаків, середній рівень продемонстрували 47,8% юнаків та 39,5% дівчат. На початковому рівні українську мову та літературу склали 23,8% хлопців та 9,9% дівчат.

Бойко також відзначив, що за традицією найкращі результати при складанні ЗНО/ДПА демонструють випускники ліцеїв, коледжів, гімназій та шкіл, які здійснюють цілеспрямований набір на навчання до старшої школи найбільш підготовлених дітей — на високому рівні склали ДПА з української мови та літератури 32,1% випускників ліцеїв, гімназій,, 27,6% - випускники спеціалізованих шкіл, 17,8% випускники навчально-виховних комплексів, та 13,5% — випускники пересічних шкіл.

Заклади профосвіти, учні яких також складали ДПА з української мови, демонструють переважно середній рівень знань — 53,2%.

Загалом за кількістю абітурієнтів, які отримали результати високого рівня на ЗНО/ДПА з української мови та літератури, першість тримають Київ та Черкаська область, найменше абітурієнтів продемонстрували достатній, середній та високий рівень знань у Закарпатській, Рівненській, Чернівецькій областях.

З ДПА з історії України достатній рівень знань продемонстрували 46,6% тих, хто склав це тестування, та 43,4% - середній рівень. 10,8% учасників тестування з історії України продемонстрували високий рівень знань.

З ДПА з математики на достатньому рівні знають цей предмет 31,5% абітурієнтів, які складали його, 12,9% - на високому рівні, 43% - на середньому.

Як відзначив Бойко, при складанні цих предметів кращі результати також демонструють дівчата: на достатньому рівні математику знають 35,8% дівчат та 26,8% хлопців, історію України 49,3% дівчат та 43,45 відсотка хлопців.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-