Як Мінфін взаємодіяв з громадськістю: результати дослідження

Як Мінфін взаємодіяв з громадськістю: результати дослідження

Укрінформ
9 серпня, 11:00 - Про результати оцінки діяльності Міністерства фінансів України за напрямом «взаємодія з громадськістю

Організатор: Українське громадське об’єднання міжвідомчих комунікацій у сфері охорони навколишнього природного середовища е-Екологія (ГО е-Екологія).

Учасники: Володимир Мороз – голова ГО е-Екологія, доцент кафедри економічної політики та врядування Національної академії державного управління при Президентові України; Андрій Бутін – старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій; представники Міністерства фінансів України.

Коротко.  На прес-конференції будуть презентовані методологія та результати оцінки діяльності Мінфіну за напрямом «взаємодія з громадськістю».

Мета оцінки полягала у визначенні стану та ефективності взаємодії з громадськістю Міністерства фінансів України і розроблення рекомендацій щодо удосконалення його діяльності за даним напрямом.

Довідково. Оцінка взаємодії Мінфіну з громадськістю проводилася експертами Благодійного фонду «Творчий Центр ТЦК» в рамках проекту «За прозорість та підзвітність влади в Україні» за фінансової підтримки Програми розвитку ООН за методологією, яка передбачає оцінку чотирьох рівнів взаємодії: інформування, консультації, залучення до процесу вироблення та реалізації політики (діалог), партнерство.

Підсумкові матеріали:

Взаємодія органів влади з громадськістю допоможе ухвалювати оптимальні та ефективні рішення - експерти

Кожен центральний орган виконавчої влади має ефективно взаємодіяти з громадськістю для того, аби політичні рішення, які ухвалюються, були оптимальними та збалансованими.

Про це на пресконференції в Укрінформі щодо результатів оцінки діяльності Міністерства фінансів України за напрямом "взаємодія з громадськістю" сказав голова ГО е-Екологія, доцент кафедри економічної політики та врядування Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Мороз, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми хочемо привернути увагу громадськості до важливого питання, яке пов'язане з діяльністю центральних органів виконавчої влади за напрямком взаємодії з громадськістю. Кожен центральний орган виконавчої влади має ефективно взаємодіяти з громадськістю для того, щоб політичні рішення, які ухвалюються були оптимальними і збалансованими з точки зору збалансування інтересів як держави, так і громадянського суспільства", - сказав Мороз.

Він зазначив, що методологія оцінки взаємодії органу державної влади з громадськістю передбачає 4 рівні: інформування, консультації, діалог та партнерство. Окрім того, кожен з цих рівнів передбачає етапи взаємодії, а саме планування, дія та результат. Приміром рівень інформування на етапі планування передбачає наявність і відповідність вимогам законодавства: нормативно-правових і розпорядчих документів органу виконавчої влади щодо інформування про діяльність органу, комунікаційної стратегії та каналів інформування. Інформування на етапі дії передбачає дотримання процедур надання доступу до публічної інформації, оперативне інформування про діяльність самого органу через різні канали комунікації, оприлюднення його звітів, тощо. На етапі результату важливо, щоб процедура інформування громадськості відбувалась на сталому рівні незалежно від особистих контактів керівництва чи працівників. І на останньому етапі - плануванні, необхідно мати у регламенті державного органу дорадчий орган, який би займався процедурою консультації із громадськістю при розробленні та ухваленні рішень.

Що ж стосується безпосередньо оцінки Міністерства фінансів щодо співпраці з громадськістю за цими 4 рівнями, то, за словами старшого наукового співробітника Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Андрія Бутіна, серед кращих практик Мінфіну в сфері комунікації різноманітні канали інформування (офіційний веб-сайт, Фейсбук, Твіттер, YouTube), наявність опції для зворотного зв’язку з громадськістю на сайті, наявність Робочих груп та іншого.

"Однак є й певні недоліки - це складний веб-сайт. Саме інформування громадськості переважно відбувається вже на етапі ухвалення рішень", - зазначив Бутін.

Він додав, що основні поради Мінфіну з боку експертного середовища щодо покращення взаємодії з громадськістю такі: міністерству слід розробити комунікаційну стратегію, розміщувати на веб-сайті перелік типових запитань від громадськості та відповіді на них, модернізувати сам веб-сайт та проводити онлайн-трансляції засідань консультативно-дорадчих органів та консультацій з громадськістю.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-