Порушення дня голосування та результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ на парламентських виборах

Порушення дня голосування та результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ на парламентських виборах

Укрінформ
22  липня, 10:30 - Порушення дня голосування та результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ на парламентських виборах

Організатор: Громадянська мережа «ОПОРА».

Учасники: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі «ОПОРА»; Олександр Клюжев - аналітик Громадянської мережі «ОПОРА»; Олександр Неберикут - аналітик Громадянської мережі «ОПОРА».

Коротко. Як минув день голосування та ніч підрахунку голосів? З якими проблемами стикалися суб’єкти виборчого процесу за останню добу? Про це розкажуть представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції.

Крім того, вони поведуть мову про зафіксовані порушення виборчого законодавства у день голосування, під час підрахунку голосів та передачі документації з дільниць до окружних виборчих комісій. Експерти також презентують результати проведеного паралельного підрахунку голосів (PVT – parallel vote tabulation).

Довідково. Спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Організація проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. В день голосування 21 липня 2019 року до них долучилися ще понад 1 500 спостерігачів. 

Також експерти Громадянської мережі «ОПОРА» моніторять використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчають правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу. Також вони запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаються просвітою виборців.

Додаткова інформація за тел.:  044 591 44 44,  e-mail: info@opora.org.ua

Підсумкові матеріали:

В ОПОРІ заявляють, що порушення в день виборів не спричинили суттєвого впливу на результат

За спостереженнями громадянської мережі ОПОРА в день виборів до Верховної Ради не відбулося системних порушень виборчого законодавства, які мали би суттєвий вплив на результат.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

“Системних порушень, які б вплинули на хід голосування, а також на стан підрахунку голосів нами не виявлено. Це не означає , що в ході голосування та на етапі підбиття підсумків, таких порушень не було. Зокрема нами було зафіксовано на 10% виборчих дільниць факти видачі виборчих бюлетенів особам без належних на то підстав. Загалом задокументовано таких 139 випадків”, - розповіла Айвазовська.

За ії словами, такі ситуації більш поширені в малонаселених пунтках та регіонах, де члени виборчих комісій особисто знають всіх виборців. Так фіксувалися спроби видати виборчі бюлетеня за пенсійним посвідченням, закордонним паспортом, ксерокопією паспорта.

Водночас зафіксовано 6 відмов видати виборцям бюлетні за ID-картою без роздрукованого додатку, де вказано місце реєстрації виборця. Це, за словами Айвазовської, має ознаки перешкоджання реалізації виборчого права громадян.

За даними ОПОРИ, зменшилася порівняно з виборами президента, кількість випадків розголошення таємниці голосування — демонстрація виборцями заповнених бюлетенів або недотримання вимог для облаштування місць для голосування. Такі порушення фіксували на 4,2% дільниць (понад 5% на президентських виборах).

Так, за даними ОПОРИ, демонстрацію виборцем заповненого бюлетня зафіксовано на 11 дільницях, фотографування бюлетнів — у 15 випадках.

Під час виборів зафіксовано також ознаки перешкоджання роботі журналістів і спостерігачів, зокрема в Житомирський, Одеській областях.

Також зафіксовано 23 випадки присутності під час підрахунку голосів третіх осіб. “В більшості цих випадків йшлося про присутність представників Нацполіції, ДСНС, голів сільрад, депутатів місцевих рад, виявлені випадки присутності журналістів з простроченими посвідченнями невідомих видань”, - уточнила Айвазовська.

Окремо вона заявила, що під час підрахунку голосів на спецдільниці ВД 531211 144 округу (Полтавська область) в 64 колонії був присутній голова виправної установи, який дивився бюлетні та надсилав комусь дані після оголошення результатів окремих кандидатів.

Спостерігачі ОПОРИ повідомили про 14 випадків незаконної агітації на виборчих дільницях, 5 фактів виносу бюлетенів за межі виборчих дільниць — 4 на сході, 1 в центрі Україні. Причиною виносу бюлетенів названо технічні перешкоди для голосування — неможливість потрапити на дільницю виборцю на інвалідному візочку, відсутність світла.

Також ОПОРА повідомила про ознаки контрольованого голосування на дільницях, які відносилися до закладів вищої освіти або на закритих дільницях (колоніях).

Під час підрахунку голосів після закриття виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ повідомили про кілька конфліктних ситуацій на окружних виборчих комісіях.

“Найбільш кричущий випадок — робота 94 окружної виборчої комісії в Київській області, де з 1 години ночі майже до 6 ранку ОВК припинила прийом протоколів від дільничних виборчих комісій і самоусунулася від процесу, за який безпосередньо відповідає”, - заявила Айвазовська.

На ОВК 199 Черкаської області зафіксовано масове переписування протоколів, на 51 окрузі Донецької області, де незважаючи на невелику кількість виборців протоколи повертаються для уточнення, на 116 ОВК — зафіксовано прийняття рішень в умовах відсутності кворуму, на 59 ОВК Донецької області - припинення приймання документації, що спричинило чергу серед членів комісій.

Серед порушень при підрахунку голосів Айвазовська назвала уточнення протоколів з порушенням процедури і нагадала, що згідно законодавства, це є таким самим злочином, що і фальсифікація.

За підрахунком ОПОРИ, явка виборців в цілому по Українісклала 49,3%, похибка становить 0,6%.

В цілому, за словами Айвазовської, зафіксовані порушення статистично не можуть вплинути на результат виборів.

Партії витратили біля 2 млн грн на рекламу в соцмережах — ОПОРА

Витрати на виборчий процес частково були тіньовими. Це стосується оплати праці членів виборчих комісій, реклами в соціальних мережах, реклами до відкриття виборчих фондів тощо.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Неберикут.

“В першу чергу мова йде про тіньовий характер фінансування різних аспектів виборчого процесу. Це стосується фінансування тіньової оплати діяльності членів виборчих комісій, тому що формально лише кілька членів виборчих комісії — окружних чи дільничих - працюють на платній основі. Натомість практика є такою, що більшість членів виборчих комісій погоджуються брати участь в цих комісіях на платній основі. Ця оплата, яка не передбачена жодним чином в законодавстві, здійснюється в тіньовий спосіб", - зазначив він.

Окрім того, за словами Неберикута, є й прихована реклама. Майже 2 млн доларів витратили партії лише на політичну рекламу у Facebook. "Переважна більшість цих коштів жодним чином не відображена в звітах, жодним чином не задекларована”, - сказав Неберикут.

Те ж саме, за його словами, стосується реклами, яка була до відкриття виборчих фондів, прихованої реклами в день тиші.

На централізованому рівні зловживань адмінресурсом не зафіксовано, але є такі випадки на місцях — ОПОРА

На централізованому рівні зловживань адмінресурсом не зафіксовано, але такі випадки є на місцевому рівні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Клюжев.

“Позитивним є те, що на цих виборах жодна політична партія чи жодна політична група не зловживала адміністративним ресурсом централізовано в межах всієї країни. Хоча на жаль місцеві політичні лідери та чинні народні депутати мали доступ до державних, або місцевих комунальних механізмів для використання їх для передвиборчої кампанії. Ми в чергове звертаємося до уряду і до майбутнього парламенту здійснити кроки для деполітизації державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, зменшити ризики зловживання бюджетними коштами у політичних та виборчих цілях шляхом прийняття змін до законодавства, або внесення змін до підзаконних актів” - сказав Клюжев.

Він нагадав, що ОПОРА ще в грудні 2018 року надіслала уряду рекомендації щодо змін процедур розподілу державних субвенцій на соціально-економічний розвиток територій, але вони не були враховані, і під час як президентських, так і парламентських виборів були випадки зловживання бюджетним адміністративним ресурсом на користь окремих кандидатів в одномандатних округах.

Також, за словами, Клюжева, найбільш масовим було зловживання під час проведення агітації, порушення правил ії проведення.

“Масовість таких недотримань законодавства ставить під сумнів ефективність реалізації тих законодавчих механізмів контролю і підзвітності витрат з виборчих фондів на передвиборчу агітацію, які встановлені законодавством”, - наголосив Клюжев.

Також він підкреслив, що зростання ролі соціальних мереж в передвиборчій агітації підсилює питання підзвітності витрат на агітацію, тому що і кандидати, і політичні партії частіше вдавалися саме до цього способу агітації.

За його словами, в цій передвиборчій кампанії певну проблему становив з точки зору законодавства, непрямий підкуп виборців, що засвідчує статистка ОПОРИ і дані Національної поліції.

“Перелік товарів та послуг, які роздавалися кандидатами в одномандатних округах, був надзвичайно широким: від звичних для українців продуктових наборів, закінчуючи певним тренінговими послугами, наданням сертифікатів на навчання. Тут кандидати йдуть відомим шляхом матеріального стимулювання виборців", - сказав Клюжев.

Він наголосив, що в окремих округах такий непрямий підкуп міг вплинути на остаточний розподіл голосів виборців, і закликав Національну поліцію публічно поінформувати громадськість про результати розслідування таких випадків.

Серед порушень Клюжев також назвав незаконне використання брендів політичних партій тими кандидатами, які до них не належать.

Загалом, за словами представника ОПОРИ, вибори до Верховної Ради відповідали демократичним стандартам і вимогам національного законодавства і виборці мали певний вибір серед партій і кандидатів в одномандатних округах.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-