Робітничий рух: від шахтарських страйків 1989-го року до сьогодення

Робітничий рух: від шахтарських страйків 1989-го року до сьогодення

Укрінформ
16 липня, 11:00 - Робітничий рух: від шахтарських страйків 1989-го до сьогодення

Організатор: Незалежна профспілка гірників України.

Учасники: Михайло Волинець - голова Незалежної профспілки гірників України; Олександр Абрамов - голова місцевої організації НПГУ м. Мирнограда і Покровського району (Донецька область); Володимир Іванов - голова страйкового комітету «Красноармійськвугілля», ведучий мітингів на площі м. Димитрова (Донецька область); Микола Волинко - голова Незалежної профспілки гірників Донбасу; Юрій Самойлов - голова міської організації НПГУ м. Кривий Ріг; Микола Житник - заступник голови обласного об'єднання НПГУ Західного Донбасу; Сергій Веселов - голова страйкового комітету  Західного Донбасу в 1989 р.; Анатолій Козаков  - заступник голови страйкового комітету шахти імені Героїв Космосу ВО "Павлоградвугілля" у 1989 р.

Коротко. Учасники поведуть мову про події 1989-го року, коли  українські гірники відстоювали свої трудові права на площах шахтарських міст.

Захід з нагоди 30-річчя до дня шахтарських страйків.

Підсумкові матеріали:

Незалежні профспілки України — це здобуток першого робітничого руху 89 року, - Волинець

Завдяки робітничому руху, який був сформований українськими шахтарями у 1989 році в сучасній Україні існують незалежні профспілки, які активно беруть участь в розвитку світового профспілкового руху.

Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець під час пресконференції “Робітничий рух: від шахтарських страйків 1989-го до сьогодення” в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Набуттям робітників і їхнього руху 89 року являються незалежні профспілки України, які доклали достатньо зусиль для розвитку сучасного профспілкового руху в усьому світі”, - наголосив Волинець.

Він додав, що українські незалежні профспілки, зокрема і профспілка гірників, наразі мають різноманітні механізми впливу для захисту українських робітників на міжнародному рівні.

За словами Волинця, саме липневі страйки шахтарів 1989 року стали початком боротьби українських робітників за своїй права як в Радянському Союзі так і в незалежній Україні.

Як відомо, в липні 1989 року в Радянському Союзі розпочалися перші страйки шахтарів, які підтримали українські гірники з Донецької та Дніпропетровської областей та з Львівсько-Волинського басейну. Шахтарі вимагали перегляду та покращення умов праці, збільшення заробітної платні, скорочення управлінського апарату шахт та багато іншого. Під час страйків були створені страйкові комітети, які вже згодом переросли в незалежні профспілки України.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-