Презентація нового проекту Кримського Дому  «Tamırlar»

Презентація нового проекту Кримського Дому «Tamırlar»

Укрінформ
18 червня  12:00 -  Презентація нового проекту Кримського Дому  «Tamırlar»

Організатори: Міністерство інформаційної політики України; Кримський дім.

Учасники:  Габріеле Бауманн - керівниця Представництва Фонду Кондрада Аденауера  в Україні; Ахтем Сеітаблаєв - кримськотатарський режисер та актор;   Гульнара Бекірова - історик кримських татар;  Алім Алієв - автор ідеї, координатор проекту.

Довідково. Проект «TAMIRLAR» - це мультимедійна платформа, метою якої є збір  історій депортації, які розкажуть люди, що пережили цю страшну трагедію.  Організатори  пропонують кожному кримському татарину долучитися до проекту. 

Підсумкові матеріали:

"Кримський дім" запускає масовий проект про депортацію "Тамирлар"

"Кримський дім" у Києві запускає масовий проект "Тамирлар" (Коріння) зі збору відео зі свідченнями кримських татар, депортованих з Криму 18 травня 1944 року.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі розповів виконавчий директор державного підприємства "Кримський дім" Алім Алієв, повідомляє кореспондент агентства.

"Півтора роки тому, коли я повертався до Києва з Єрусалима, де відвідав всесвітній центр з вивчення Голокосту Яд Вашен, я розмірковував над тим, що у нас зібрано не так багато відеосвідчень жертв депортації 1944 року. Час минає, і він грає проти нас - наших бабусь і дідусів щороку стає дедалі менше. Тому прийшла ідея створити масовий проект, героями якого стануть люди похилого віку, які пережили депортацію", - сказав програмний директор "Кримського дому".

За його словами, метою проекту є збір інформації про депортацію 18 травня 1944 року і її звучання "не тільки точково в роковини трагедії".

"Ця компанія, цей проект закликає не лише зберегти всі ці історії, а й передати їх наступним поколінням. Щоб тема депортації звучала не тільки точково в річниці депортації, щоб про неї більше знали, як кримськотатарська молодь, так і світова спільнота", - наголосив Алієв.

За його словами, щоб взяти участь в компанії, треба всього лише взяти мобільний телефон і записати на нього відео з людиною, яка пережила депортацію.

"Ми пропонуємо просто взяти свої мобільні телефони, смартфони, прийти до своїх бабусь і дідусів і за складеним нами питальником задати питання про депортацію: як це було, яким чином відбувався процес, яким було життя в перші роки депортації", - пояснив Алієв.

Далі, зазначив він, "відео необхідно відправити нам, і команда "Кримського дому" буде це відео опрацьовувати, розшифровувати і завантажувати на сайт".

Алієв подякував тим, хто повірив у проект, зокрема керівнику Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріелі Бауманн, і висловив сподівання, що компанія "Тамирлар" надихне багатьох співвітчизників на збір максимально повної інформації про депортацію корінного народу Криму.

"Тамирлар" перекладається як коріння. Це коріння, яке свого часу намагалися викорчувати з кримської землі і насильно пересадити в інший грунт, але цього не сталося, тому що корінний народ повернувся до Криму", - резюмував програмний директор "Кримського дому".

В Україні щорічно 18 травня відзначається як День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

У цей день 75 років тому радянський режим виселив кримських татар з їх історичної батьківщини - Криму. Верховна Рада України визнала депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. Депортацію кримських татар геноцидом визнали також Латвія і Литва.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-