Експертне обговорення щодо висвітлення в медіа президентської кампанії 2019 року

Експертне обговорення щодо висвітлення в медіа президентської кампанії 2019 року

Укрінформ
7 червня 11:00 - Експертне обговорення щодо регулювання/саморегулювання діяльності медіа під час виборів  

Організатор: Центр демократії та верховенства права.

Учасники:  Тарас Шевченко – директор Центру демократії та верховенства права; Наталія Лигачова – голова ГО «Детектор медіа», шеф-редактор порталу «Детектор медіа»;  Олена Голуб – керівниця моніторингового відділу ІМІ; Тарас Петрів – Фундація «Суспільність; Олександр Харченко – генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»; Дмитро Хоркін - генеральний продюсер UA-Українське радіо; Світлана Остапа – голова Наглядової ради НСТУ; Олексій Братущак – Цензор. НЕТ; Любомир Ференс – телеканал «АТР»; Катерина М’ясникова - ВГО «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Світлана Єременко - ГО «Інститут демократії імені Пилипа Орлика»; Олексій Мацука - ГО «Донецький інститут інформації»; Альона Романюк – ГО «Інститут розвитку регіональної преси»; Тетяна Лебедєва - ВГО «Незалежна асоціація телерадіомовників», Наглядова рада НСТУ; Тетяна Строй – ГО «Донецький прес-клуб».

Коротко. Представники медіа та громадських організацій  підіб’ють  підсумки висвітлення в медіа президентської кампанії 2019 року, обговорять нагальні питання щодо висвітлення парламентських виборів 2019 року та перспективи якісного само/співрегулювання медіа виборчих кампаній.

Підсумкові матеріали:

Незалежна медійна рада ініціює розробку законодавчого посилення відповідальності ЗМІ під час виборів — Лигачова

Незалежна медійна рада (НМР) ініціюватиме розробку законодавчих змін щодо посилення відповідальності засобів масової інформації під час висвітлення виборчих кампаній.

Про це розповіла голова Незалежної медійної ради, шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова під час презентації резолюції НМР щодо діяльності медіа під час президентських виборів у ході круглого столу в Укрінформі.

“Повідомляємо, що Незалежна медійна рада та організації-засновники планують ініціювати та брати активну участь у розробці та промоції законодавчих змін, які б посилили відповідальність ЗМІ щодо висвітлення виборчих кампаній”, - сказала вона.

За її словами, НМР прийняла резолюцію, базуючись на найбільш кричущих порушеннях журналістської етики і стандартів ЗМІ під час президентських виборчої кампанії.

Лигачова також підкреслила, що у вказаній резолюції Незалежна медійна рада вважає неприпустимою ситуацію з висвітлення в українському медійному просторі президентської кампанії як таку, що не лише повністю дискредитує медіа, але й підриває одну з основ демократії — вільні й чесні вибори.

НМР, за її даними, засуджує використання грубих маніпуляцій та чорного піару у низці медіа.

Крім того, Лигачова зачитала, що резолюцією медійна рада нагадала ЗМІ, що виборче законодавство вимагає при поширенні інформації про вибори дотримуватися об’єктивності, неупередженості, достовірності, повноти й точності інформації.

“Наголошуємо на необхідності посилення регуляторних механізмів Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. У нас дуже велика проблема з тим, і на цьому наголошували колеги з тих моніторингових організацій, які співпрацювали з Радою Європи, що Національна рада приймає до уваги порушення, але нездатна нічого зробити під час виборчої кампанії. Навіть зараз у них є механізми, і вони могли би більш рішуче реагувати на ці порушення”, - додала експерт.

Суспільний мовник має стати головним інформаційним каналом країни - експерт

Суспільна телерадіокомпанія в Україні має стати головним інформаційним телеканалом чесних і сильних нових, зважаючи на посилення впливу інформканалів.

Таку думку висловив директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко під час круглого столу в Укрінформі.

“Вплив інформаційних каналів дуже посилюється... На мою думку, головним наслідком впливу інформаційних каналів і головне — протидії - має бути те, що головним інформаційним каналом має бути Суспільне мовлення. Саме від Суспільного мовлення мої найбільші очікування — це сильне інформаційне мовлення, сильні новини, чесні новини, найкращі новини, які є в країні”, - переконаний Шевченко.

Як відомо, НСТУ є публічним акціонерним товариством, 100% акцій якого належать державі.

Радник Президента Володимира Зеленського з політичних питань Микита Потураєв 6 червня заявив, що реформування Суспільного мовлення обов’язково треба продовжувати, адже країні необхідний незалежний канал, який буде доносити інформацію для глядачів.

Медіа під час виборчої кампанії порушували стандарти відокремлення фактів від коментарів і реклами від новин — експерт

Українські медіа під час президентської виборчої кампанії найбільше порушували дві статті Кодексу етики українського журналіста - щодо відділення фактів від коментарів і щодо відокремлення реклами від новинного контенту.

Про це розповіла голова Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа під час круглого столу в Укрінформі.

“У Кодексі етики українського журналіста всього-на-всього 19 статей, найбільше порушували дві статті під час виборчого процесу, медіа порушували, журналісти — порушення стандарту відділення фактів від коментарів і відсутність відокремлення реклами від новинного контенту”, - сказала вона.

Експертка зазначила, що під час минулої президентської кампанії в Україні експерти, навчені Радою Європи, моніторили ЗМІ і якщо бачили сюжети чи інші матеріали з ознаками порушень Кодексу журналістської етики, надсилали їх до комісії журналістської етики.

“Ми (на комісії — ред.) їх розглядали, і в період з лютого по середину березня було 16 таких матеріалів розглянуто, потім ще кілька десятків і винесено рішення: у перший місяць виборчої кампанії сім було “дружніх попереджень" “Сегодня.юа”, “Страна.юа”, Ньюсвану та іншим й одне рішення було з “публічним осудом” каналу “Прямий” за викривлення соціологічних даних”, - зауважила Остапа.

Пізніше, за її словами, ще було винесено кілька рішень вказаної комісії щодо порушення Кодексу етики журналіста, зокрема, “дружні попередження” отримали ”Гордон.юа”, “1+1” та інші, а канал “Україна” — отримав рішення “про публічний осуд”.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-