Безпечне та ефективне користування надрами Житомирщини

Безпечне та ефективне користування надрами Житомирщини

Укрінформ
24 травня 13.30 - Безпечне та ефективне користування надрами Житомирщини

Організатор: ГО “За ефетивне та безпечне природокористування”.

Учасники: Наталія Веселова — народний депутат України; Денис Казанський — блогер; В’ячеслав Лебідь — голова Асоціації економістів України; Борис Марков — економіст; Денис Фролов — представник Пержанської рудної компанії; Іван Макар - адвокат, правозахисник.

Модератор: Арсеній Пушкаренко — голова ГО “За ефетивне та безпечне природокористування”.

Коротко. На заході будуть обговорені питання щодо соціально-економічної ситуації в Олевському районі Житомирської області у зв’язку з хаотичним та незаконним видобутком бурштину. Також буде обговорено екологічну ситуацію, що склалася в регіоні.

У круглому столі візьмуть участь представники Пержанської рудної компанії, яка отримала дозвіл на розвідку та розробку Пержанського родовища берилію.

Підсумкові матеріали:

Проблему нелегального видобутку бурштину в Україні не можуть вирішити вже 28 років - народний депутат

Проблему нелегального видобутку бурштину в Україні не можуть вирішити 28 років, і наступне скликання парламенту має обов'язково вирішити це питання.

Про це сказала народний депутат, представник Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Веселова під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Безпечне та ефективне користування надрами Житомирщини".

"Завданням держави є створення умов для легалізації бізнесу, зокрема у видобувній сфері і здійснення контролю. Якщо говоримо про бурштин, то це проблема, яку Україна не може вирішити протягом 28 років незалежності... Знаю, що кожне скликання Верховної Ради отримувало законопроекти щодо вирішення проблеми видобутку бурштину, але вони містили стільки корупційних складових, що ці законопроекти просто не приймали", - сказала Веселова.

Вона також заявила, що після парламентських виборів 21 липня, наступне скликання має зайнятися вирішенням цього питання.

Інший учасник прес-конференції блогер Денис Казанський додав, що через нелегальний видобуток бурштину є дві великі проблеми, які роблять цей бізнес дуже шкідливим для України.

"По-перше, ніхто не платить податків... відбувається просто розкрадання надр і ні місцеві, ні державний бюджети не отримують нічого від цього видобутку. Відповідно звідси витікає інше питання - оскільки це нелегально, то видобуток відбувається варварським чином і ніхто не займається рекультивацією пошкоджених земель, а їхні площі величезні", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 7 лютого 2017 року відхилила проект закону про видобуток та реалізацію бурштину, який народні депутати мали ухвалити у другому читанні. Загальна схема легалізації видобутку бурштину, запропонована в проекті закону, полягала в наданні дозволів на роботу старателям. Обласні ради та профільні органи державної влади мали розробляти програми видобутку бурштину та рекультивації територій. Після узгодження з урядом місцева влада мала видавати дозволи на надрокористування і видобуток бурштину "суб'єктам господарювання".

Профільний комітет парламенту пропонував ухвалити закон в цілому. Але спеціальна комісія, яку створили для врегулювання ситуації з бурштином, рекомендувала відправити його на повторне друге читання.

Проте жодне з рішень не набрало 226 голосів і документ відхилили.

Віце-спікер Ради Ірина Геращенко, яка очолювала комісію, заявила, що до проекту були серйозні зауваження щодо лобістських схем та проблем з екологією. Також у проекті, за її словами, прописане недостатнє покарання за незаконний видобуток.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-