Соціальне замовлення: інструмент сталого розвитку громади

Соціальне замовлення: інструмент сталого розвитку громади

Укрінформ
31 травня 15.00 - Соціальне замовлення як інструмент сталого розвитку громади та індикатор доброчесності місцевих чиновників

Організатор: Білоцерківське міське товариство дітей-інвалідів та їх батьків «Аюрведа»

Учасники:  Андрій Крупник – директор Одеського інституту соціальних технологій, доцент Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України; Наталія Петрушко – експерт проекту "Нова якість соціальних послуг через впровадження механізму соціального замовлення у Білій Церкві та Київській області; Валерій Панько – директор проекту «Нова якість соціальних послуг через впровадження механізму соціального замовлення у Білій Церкві та Київській області».

Коротко.  Учасники заходу поведуть мову про впровадження у м. Біла Церква актуальної моделі соціального замовлення, а також про  успішну 18-річну одеську практику та можливості, які відкриває соціальне замовлення для місцевого самоврядування міст обласного значення та ОТГ.

Контактна особа: Валерій Панько, тел.: (067) 898-79-60, e-mail:  aurveda.bc@gmail.com      

Підсумкові матеріали:

У Білій Церкві не вистачило коштів для фінансування проекту щодо покращення соцпослуг

У місті Біла Церква на Київщині не вистачило коштів з місцевого бюджету для фінансування проекту соціального замовлення щодо покращення послуг.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі, повідомив директор проекту «Нова якість соціальних послуг через впровадження механізму соціального замовлення у Білій Церкві та Київській області» Валерій Панько.

«У програмі вирішення соціальних проблем з використанням механізму соціального замовлення на 2019 рік було закладено 900 тисяч гривень на 7 номінацій. Коли почалася бюджетна сесія, депутати міської ради чомусь взагалі забули про те, що є соціальне замовлення і рішення про виділення в програмі 900 тисяч гривень існує. І тільки завдяки тому, що в нашій великій компанії було 2 дуже наполегливих депутати міської ради вони таки добилися, щоб виділили хоча б 100 тисяч гривень. І конкурс цього року ми проводили саме на ці кошти» - повідомив він.

Панько відмітив, що в процесі втілення всіх завдань соціального замовлення у Білій Церкві виникла низка проблем, зокрема не всі люди сприйняли ідею впровадження соціального замовлення в Білій Церкві як позитив, особливо це стосується органів соціального захисту, довелося зіштовхнутися з нерозумінням громадських організацій, а також з маленьким бюджетом міського соціального замовлення.

«Громадські організації вважають, що їхня діяльність найголовніша у світі, і ми так і не змогли довести, що соціальне замовлення це об’єднуюча річ, яка дасть можливість кожному досягти своїх статутних завдань», - підкреслив він.

За словами директора проекту «Нова якість соціальних послуг через впровадження механізму соціального замовлення у Білій Церкві та Київській області», дуже важливим в результаті реалізації проекту стало те, що його підтримало посольство США і зокрема Фонд сприяння демократії.

«Вони створили умови, в яких ми можемо максимально проявитися і досягти найвищих результатів», - сказав він.

Панько наголосив, що було втілено механізм соціального замовлення у Білій Церкві практично в повному об'ємі, майже на сто відсотків, а саме пройшло інформування цільових груп, створена нормативна база, здійснено навчальний цикл, проведено конкурс соціальних проектів і проведений семінар з представниками 11 самоврядних міст області.

«Ми втілили механізм соціального замовлення в Білій Церкві на 99.9%. На сьогоднішній день конкурс соціальних проектів завершений, але він не отримав підпису міського голови, відповідно розпорядження не пішло в роботу, і соціальні контракти не можуть бути укладені. Але разом з тим, конкурс ми провели, підготовчу роботу, на якій багато чого навчилися, ми зробили. Проведено семінар для заступників міських голів і голів громадських рад міст обласного значення Київської області, і ми провели дуже важливий семінар, розказали і запросили до співпраці. Ми готові допомогти всім тим 11 містам Київської області, які захочуть впровадити соціальне замовлення», - сказав Панько.

Реалізація соціального замовлення в Білій Церкві будувалася на досвіді одеського соціального замовлення, де така практика успішно існує вже понад 18 років. Там, соцзамовлення стало одним із найбільш ефективних інструментів вирішення соціальних проблем та розвитку громадського сектору на основі співпраці громади із владою.

Директор Одеського інституту соціальних технологій, експерт-консультант проекту «Нова якість соціальних послуг через впровадження механізму соціального замовлення у Білій Церкві та Київській області» Андрій Крупник наголосив, що механізм соціального замовлення це не тільки вирішення нагальних соціальних проблем, це можливість розвивати громаду в усіх інших напрямках.

«Користь від такого механізму полягає в тому, що опанувавши основні елементи проектного менеджменту та допомігши владі розібратися з основними соціальними проблемами, організації, які беруть на себе відповідальність у вирішенні проблем стають конкурентоспроможними на зовнішньому ринку. Вони стають партнерами влади у вирішенні пріоритетних проблем територіальної громади» - зазначив він.

За словами експерта білоцерківського проекту Наталії Петрушко, при створенні нової ініціативи головне - навчання.

«Ми розробили цикл тренінгів, які дають можливість навчитися грамотно працювати. Ми запровадили навчання на трьох тренінгах, один з яких стосується уміння працювати в хмарних технологіях», - повідомила Петрушко.

Як відомо, метою проекту було сприяння поліпшенню надання соціальних послуг громадянам через впровадження механізму соціального замовлення у Білій Церкві та Київській області.

Прийняття соціального замовлення на місцевому рівні дозволило залучити додаткові ресурси у сферу надання соціальних послуг, знайти найважливіші проблеми міста і направити всі зусилля на їх вирішення, надати можливість мешканцям брати участь у вирішенні місцевих проблем, більш ефективно і відкрито використовувати бюджетні кошти і розділити відповідальність за вирішення місцевих проблем між владою і громадою.

Проект реалізується Білоцерківським міським товариством дітей-інвалідів та їх батьків «Аюрведа».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-