Власний приклад або Як на базі класичного фермерського господарства впроваджуються біогазові технології

Власний приклад або Як на базі класичного фермерського господарства впроваджуються біогазові технології

Укрінформ
22 травня 11:00 - Відкриття компанією «Ecodevelop» демонстраційного науково-дослідного проекту – власної біогазової станції

Організатор: «Ecodevelop».

Учасники: Сергій Шпак - директор ТОВ «ЕКОДЕВЕЛОП»; Михайло Лободін - технічний директор ТОВ «ЕКОДЕВЕЛОП»; Георгій Гелетуха - голова Правління громадської спілки "Біоенергетична асоціація України", к.т.н.; Юрій Епштейн - директор ТОВ "Аккорд ЛТД".

Питання для обговорення: 

- макроекономічна ситуація на ринку відновлюваної енергетики та перспективи розвитку біоенергетики, ефективних технологій переробки агросировини та різних видів відходів;

- вирішення екологічних проблем поводження з органічними відходами, переваг для учасників проекту при будівництві БГС,

- поєднання та використання різних форм фінансування у ході впровадження біонерегетичних

проектів та інших актуальних питань розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні.

Довідково. Для популяризації та впровадження біогазових технологій в Україні на базі класичного фермерського господарства, компанією «Ecodevelop» було побудовано та введено в експлуатацію біогазову станцію, яка працює на відходах фермерського господарства (гній ВРХ) і кукурудзяному силосі, що виготовляють у господарстві.

Електроенергія реалізується на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) за «зеленим» тарифом, тепло використовується для потреб фермерського господарства та самої біогазової станції. Збалансовані біодобрива використовуються для удобрення полів. На базі станції проводять заняття з підготовки фахівців-біотехнологів для біогазової галузі України.

Підсумкові матеріали:

"Зелені" аукціони підвищать рентабельність біогазових проектів на 10% - голова Біоенергетичної асоціації

"Зелені" аукціони підвищать рентабельність біогазових проектів на 10%, що сприятиме зростанню таких біоенергетичних об'єктів в Україні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав голова Правління громадської спілки "Біоенергетична асоціація України" Георгій Гелетуха, повідомляє кореспондент агентства.

"На ринок біоенергетики України вийшов новий потужний гравець - Ecodevelop. Цей ринок є дуже перспективним. У Німеччині на сьогоднішній день близько 10 тис. біогазових установок, в Україні - 20. Можете собі уявити, куди ми можемо дійти, якщо рухатимемось у цьому напрямку. Біогаз - це майбутнє і сільського господарства, і енергетики", - розповів Гелетуха.

Він висловив вдячність Верховній Раді за ухвалення, а президентові Петру Порошенку - за підписання закону про "зелені" аукціони.

"Нові правила гри на ринку енергетики вводять аукціони. Це додатковий стимул для розвитку біогазових проектів, вони матимуть на 10% більшу рентабельність, ніж без цього закону. Сама система аукціонів передбачає, що компанії отримують тариф, якщо виграють на аукціоні, на 20 років. Він трохи менший, ніж "зелений тариф", але платитимуть його 20 років", - наголосив Гелетуха.

Він підкреслив, що Україна витрачає 12 млрд дол. на імпорт різних енергоносіїв.

"Давайте розвернемо ці кошти на розвиток власних установок та не будемо імпортувати енергоносії. Це і нові робочі місця, і податки", - додав Гелетуха.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у квітні ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №8449-д про "зелені" аукціони. Концепція у своїх ключових пунктах передбачає щорічне затвердження квот на спорудження ВДЕ на загальнодержавному, а не регіональному рівні.

Біоенергетика є можливістю для малого і середнього бізнесу, не потребуючи великих державних вкладень, - Торгово-промислова палата

Біоенергетика є можливістю для малих і середніх підприємств і водночас не потребу великих вкладень з державного бюджету.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков, повідомляє кореспондент агентства.

"Україна - один з лідерів виробництва аграрно-промислової продукції. На полях залишається майже 1 млн тонн соломи, яка просто знищується. Не треба думати лише за великі проекти, куди залучаються державні кошти. Це можливості для маленьких і середніх підприємств, наприклад, компанія Ecodevelop, яка є членом Торгово-промислової палати", - зазначив Чижиков.

На його думку, в України є всі можливості, щоб у найкоротший строк досягти енергонезалежності, у тому числі, за рахунок використання біомаси.

"За деякими розрахунками, ми можемо виробляти у нашій країні до 7 млрд кубометрів біогазу, який може використовуватися для потреб населення. Біоенергетика зараз у тренді в усьому світі, Україна може стати драйвером цього напрямку", - вважає Чижиков.

Як повідомлялося, для популяризації та впровадження біогазових технологій в Україні на базі класичного фермерського господарства, компанією Ecodevelop було побудовано та введено в експлуатацію власну біогазову станцію потужністю 330 кВт, яка працює на відходах фермерського господарства (гній ВРХ) і кукурудзяному силосі. Урочисте відкриття проекту відбулося 17 травня 2019 року у селі Бзів Київської області.

Україна може повністю замістити імпортні енергоносії біогазом - Держенергоефективності

Україна має потенціал для повного заміщення імпортних енергоносіїв лише за рахунок біогазу.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав директор департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Юрій Шафаренко, повідомляє кореспондент агентства.

"На мою думку, Україна має більше розвивати біоенергетику, ніж сонячну і вітрову. Поясню, чому. Україна - це аграрна держава. У нас великий потенціал сільгоспсировини, яку ми неефективно використовуємо. Ми порахували, що якщо використовувати лише 37% відходів сировини, ми отримаємо більше 10 млрд кубометрів газу", - підкреслив Шафаренко.

Разом з тим, якщо задіювати під вирощування енергетичних культур малородючі землі, то Україна зможе замістити майже 20 млрд кубометрів газу.

"У підсумку, ми можемо замістити весь імпорт, навіть більше, не вирубуючи жодного дерева", - зазначив представник Держенергоефективності.

Він розповів, що загальна потужність біогазових установок в Україні трохи перевищує 50 МВт.

"Це потужності, які працюють на сільськогосподарських культурах, та потужності, що виробляють газ на полігонах. Динаміка трохи покращується, але не такимим темпами, як хотілося б", - відзначив Шафаренко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-