Брифінг  Іванни Климпуш-Цинцадзе

Брифінг Іванни Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
15 травня 8:30 - брифінг Іванни Климпуш-Цинцадзе перед її участю у відкритому онлайн-уроці «Європа починається з тебе»

Організатор: Офіс віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Спікер: Іванна Климпуш-Цинцадзе - віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Коротко. Іванна Климпуш-Цинцадзе  розкаже про результати робочих поїздок до США, Румунії, а також переговорів з офіційними особами Європейського Союзу в Брюсселі і очікування наших міжнародних партнерів від України в міжвиборчий період.

Також вона проанонсує розгляд Урядом проекту Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII (енергетика) до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з подальшим поданням до Парламенту відповідного ратифікаційного законопроекту.

Підсумкові матеріали:

ЄС не може переглядати безмитні квоти для України, бо ще чинні запроваджені у 2017 році - Климпуш-Цинцадзе

Україна пропонуватиме Євросоюзу перегляд Угоди про асоціацію у 2020 році з огляду на зміну структури нашої економіки та правового регулювання ЄС, але збільшення квот для українського експорту неможливе, поки діють запроваджені у 2017 році додаткові тарифні квоти.

Про це заявила на брифінгу в Укрінформі у середу, 15 травня, віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Ми не вели розмову з представниками команди Зеленського ані про зміну Угоди, ані про якісь інші речі. Я сподіваюсь, що команда новообраного президента буде зацікавлена почути рекомендації, напрацьовані урядом, зокрема моєю командою Урядовим офісом, різними міністерствами щодо європейської інтеграції. У 2020 році Україна дійсно матиме можливість вперше після п'яти років дії Угоди про асоціацію говорити про її перегляд", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що представникам різних міністерств треба буде спільно попрацювати, щоб запропонувати Євросоюзу наше бачення перегляду Угоди, оскільки в нас змінилася структура економіки, а в ЄС суттєво розвивається правове регулювання.

"Тому ми дійсно будемо пропонувати перегляд, але на основі нашого національного інтересу, на основі того, як розвивається і ринок, і право ЄС", - повідомила віце-прем'єр.

Коментуючи можливість збільшення квот на поставки українських товарів до Євросоюзу, віце-прем'єр нагадала, що ЄС понад два роки тому пішов нам назустріч і запровадив додаткові квоти на певні групи українських товарів, які будуть дійсні ще приблизно рік.

У цьому контексті вона акцентувала, що товарообіг між Україною і ЄС протягом минулих років суттєво збільшився, на кінець минулого року 42 відсотки українського експорту спрямовано на країни Євросоюзу, і в першому кварталі цього року він продовжує зростати.

"Але квоти не можуть переглядатися до того моменту, поки діють додаткові квоти, тому очікувати такого перегляду від Європейського союзу досить складно", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, європейський комісар з питань сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган розповів, що під час зустрічі з представниками команди Володимира Зеленського у Брюсселі отримав сигнал про необхідність змін у торговельній частині Угоди про асоціацію. Ган наголосив, що Брюссель наразі не має чіткої певності у тому, якими є наміри команди Зеленського у цьому сенсі і припустив, що до певної міри йшлося про квоти.

Єврокомісар Мальстрьом зустрінеться у Києві з міністрами економіки України, Грузії і Молдови

Зустріч міністрів економіки України, Грузії і Молдови з комісаром Європейського Союзу з питань торгівлі Сесілією Мальстрьом планується під час її візиту до Києва наступного тижня.

Про це заявила на брифінгу в Укрінформі у середу, 15 травня, віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе.

"Щодо порядку денного приїзду в Україну пані Мальстрьом, у нас є велика кількість торговельних питань. Поза тим, тут з її приїздом планується зустріч міністрів економіки країн "Східного партнерства", які мають Угоди про асоціацію з ЄС, - Молдови, Грузії і України. Це буде не тільки двосторонній діалог з єврокомісаром з питань торгівлі, а й з колегами з тих країн, в яких, як в України, є амбіції щодо подальшої інтеграції з Європейським Союзом", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що в наших торговельних взаєминах з ЄС є і позитиви, і подразники, тож розмова з єврокомісаром стосуватиметься і шляхів розв'язання проблемних питань.

Як повідомив журналістам 13 травня європейський комісар з питань сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган, наступного тижня в Україну приїде комісар Європейського Союзу з питань торгівлі Сесілія Мальстрьом.

Україна ніколи не мала державної політики будь-якого втручання у вибори в США - Климпуш-Цинцадзе

Україна ніколи не мала державної політики будь-якого втручання у вибори в США, тому політичні заяви щодо цього в обох країнах не повинні впливати на подальші взаємини між нашою державою і Сполученими Штатами.

Про це заявила на брифінгу в Укрінформі у середу віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у відповідь на запитання кореспондента агентства.

"Я сподіваюся, що у Сполучених Штатах, і це є така загальна позиція, є зрозумілим, що немає і не було підготовлено ніякої державної української політики щодо будь-якого втручання (у вибори 2016 року в США - ред.), і такого втручання з боку країни з якимись умислами взагалі не було. Тому я надіюсь, що політичні заяви окремих політиків і представників України не будуть мати реального впливу на наші подальші взаємини із Сполученими Штатами", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що Україна й надалі співпрацюватиме з представниками Демократичної і Республіканської партій, а збереження двопартійної підтримки є для нас це є ключовим завданням.

Віце-прем'єр акцентувала, що і республіканці, і демократи в США продовжують підтримувати Україну в її боротьбі за відновлення територіальної цілісності і суверенітету.

"Наші колеги розглядають вже зараз проект бюджетної пропозиції, яка була подана урядовими структурами США, на 2020 рік, де на даний момент передбачено збільшення військової і гуманітарної допомоги Україні", - поінформувала Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, Генпрокуратура розпочала розслідування можливого втручання українців у вибори президента США 2016 року на користь кандидата Гілларі Клінтон.

У березні в інтерв'ю американському виданню The Hill генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ розслідує, чи навмисно НАБУ "злило" фінансові звіти під час президентської кампанії 2016 року в США про тодішнього главу кампанії Трампа Пола Манафорта.

Генпрокурор зазначив, що йдеться про дослідження наданих народним депутатом даних про те, що директор НАБУ Артем Ситник нібито намагався вплинути на перебіг президентських виборів у США 2016 року на користь Гілларі Клінтон. Зокрема, йдеться про оприлюднення фінансових звітів щодо співпраці тодішнього глави кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта з Партією регіонів.

Водночас у НАБУ назвали абсурдною заяву Луценка про ймовірний вплив Бюро на президентські вибори у США.

Генпрокурор Юрій Луценко під час брифінгу 14 травня заявив, що Генеральна прокуратура викличе на допит народного депутата Сергія Лещенка, якому, ймовірно, буде вручена підозра про розголошення даних досудового слідства щодо так званої чорної каси Партії регіонів, яке призвело до втручання в американські вибори з української території.

ЄС не має підстав сумніватися у необхідності продовження санкцій проти Росії - Климпуш-Цинцадзе

Європейський союз не має підстав сумніватися у необхідності продовження економічних санкції проти Росії на червневому саміті, оскільки останні дії РФ свідчать про продовження зневаги до міжнародного права.

Про це заявила на брифінгу в Укрінформі у середу, 15 травня, віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе.

"У червні буде черговий перегляд санкцій (ЄС - ред.) проти Російської Федерації. З огляду на ту повідінку, яку протягом останніх місяців демонструє Росія, - продовження повної зневаги до міжнародного права, втручання у внутрішні справи України, додаткові обмежувальні заходи щодо постачання нафтопродуктів в Україну, - у нас немає підстав вважати, що європейські країни будуть сумніватися у необхідності продовження санкцій. Тому, думаю, ми можемо розраховувати на те, що вони будуть повністю продовжені на наступні півроку ", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що Україна також порушує питання щодо запровадження додаткових санкцій через дії РФ щодо спрощеного отримання паспортів РФ на окупованих територіях.

"Звичайно, нас не можуть не турбувати й заяви російських очільників щодо видачі паспортів РФ громадянам України по всій території", - акцентувала віце-прем'єр.

Як відомо, у грудні минулого року ЄС продовжив економічні санкції проти Росії у зв’язку з невиконанням Мінських угод.

Президент Росії Володимир Путін 24 квітня підписав указ, що дозволяє жителям окупованих територій Донбасу отримати російські паспорти у спрощеному порядку.

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-