Дні Європи у Києві:  активності, майстер-класи та кінопокази

Дні Європи у Києві: активності, майстер-класи та кінопокази

Укрінформ
14 травня 12:30 - Відзначення Дня Європи у Києві  

Організатори: Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради; Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest».

Учасники:  Марина Хонда – заступник голови Київської міської державної адміністрації; Діана Попова – директор Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради; Рефат Чубаров - народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу; Ірма Вітовська – заслужена артистка України; Євген Станкович – композитор, народний артист України; Олександр Ірванець – письменник; Петро Кралюк – голова вченої ради Національного університету «Острозька академія», професор; Микола Бендюк – керівник центру мистецтвознавства Національного університету «Острозька академія»; Алім Алієв  – програмний директор правозахисної гуманітарної установи «Кримський дім»; Наташа Ефімофф ‒ голова Відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні; Люсьєн Таллє ‒ перший секретар посольства Франції в Україні; Вікторія Томенчук ‒ прес-аташе Французького інституту в Україні; Хелен Еннок ‒ перший секретар Посольства Естонської Республіки в Україні; Бартош Мусялович ‒ директор Польського Інституту у Києві, радник Посольства Республіки Польща в Україні; Інга Ярова – помічник з питань публічної дипломатії Посольства Республіки Словенія в Україні; Крістіне Гаймерль – третій секретар Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні; Сергій Рябоконь - капітан екіпажу лад’ї «Анна Ярославна», Одеса; Марія Труш - спеціаліст з питань публічної дипломатії посольства Бельгії; Корана Дошен - III секретар Посольства Республіки Хорватії в Україні; Тамаш Віціан - радник з питань культури посольства Угорщини в Україні; Дмитро Таванець - директор-розпорядник Національного ансамблю солістів «Київська камерата».

Модератори: Роман Лелюк – директор Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради; Федір Баландін – головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest».

Довідково.  17‒19 травня Київ відзначатиме 17-й День Європи в Україні. Темою відзначення обрано 1000-ліття від початку правління великого князя київського Ярослава Мудрого, який вніс неоціненний вклад у консолідацію країн Європи.

Тож цьогорічні Дні Європи пройдуть в рамках 5-го Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest». Насичена програма загальноміських заходів передбачає офіційну і культурно-мистецьку частину. Традиційно участь у церемонії відкриття візьмуть перші особи держави та міста, представники посольств держав-членів Європейського Союзу.

Також до уваги відвідувачів: кінопокази та епічна вистава, ряд тематичних фотовиставок, виступи дитячих  фольклорних колективів як з України, так і з країн Європи, інформаційно-інтерактивні зони, презентації від посольств та їх культурних центрів і багато іншого.

Підсумкові матеріали:

17-19 травня в Києві пройде День Європи в Україні

17-19 травня в Києві відзначатимуть 17-й День Європи в Україні. У відзначенні Дня Європи в Україні візьмуть участь 20 посольств країн-членів ЄС.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив директор Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради Роман Лелюк.

“17-19 травня в місті відбудеться День Європи, який пройде в новому форматі — в тісній взаємодії з П’ятим Міжнародним фестивалем мистецтв Anne de Kyiv Fest. Це інформаційний, театрально-видовищний та освітній проект, спрямований на популяризацію історії України-Руси в контексті нерозривного контакту, політичної і культурної взаємодії нашої країни з Європою”, - сказав директор департаменту.

На фестивалі мистецтв Anne de Kyiv Fest, серед інших заходів, представлять виставу "Едігна - донька Анни Київської і Генріха Першого", письменника Олександра Ірванця, і "Музичні фрески" композитора Євгена Станковича.

Оскільки День Європи, який відзначається кожну третю суботу травня, в цьому році проводиться в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу у 1944 році, що також відзначається 18 травня, заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда поінформувала, що обговорюється питання поєднання відзначення цих двох дат.

“Ми хотіли зробити так, щоб це був один захід і логічно поєднувався між собою, щоб ми розуміли, що всі історичні події мали місце в нашому житті. В цей день, в суботу, ми обов'язково вшануємо цю подію, яка відбулася з кримськотатарським народом, о 12-й годині на Михайлівській площі хвилиною мовчання”, - сказала Хонда.

На Михайлівській площі протягом дня пройде і фотовиставка Зареми Ялибойлу “Людські обличчя депортації. Трагедія кримських татар 75 років поспіль”, а ввечері, о 21-й годині відбудеться спеціальний показ першого кримськотатарського художнього фільму “Хайтарма”.

Церемонія відкриття Днів Європи відбудеться 18 травня о 13 годині на Михайлівській площі. Представляти свої країни зголосилися 20 посольств. Локації посольств з різними заходами розпочнуть роботу зранку суботи біля будівлі Міністерства закордонних справ на Михайлівській площі.

Цього року до Днів Європи в Україні долучилися посольства Німеччини, Австрії, Франції, Бельгії, Кіпру, Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Швеції, Данії, Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, Словенії, Хорватії, Великої Британії, Представництво ЄС в Україні, а також Чорногорія, яка є кандидатом на членство в ЄС.

Посольства представлять інформацію про свої країни, на головній сцені будуть виступати творчі колективи різних країн.

Серед низки заходів, які плануються на День Європи, - просвітницький проект “Ренесанс Острозької академії в європейському контексті”, який продемонструє нерозривність європейських гуманітарних традицій з українськими. Посольства предсталять інформацію про свої країни, на головній сцені виступатимуть творчі колективи різних країн.

У парку Тараса Шевченка відбудеться фестиваль “ГБ Фест” у рамках інформаційної кампанії Громадського бюджету 2020 року. На цьому заході киян інформуватимуть про інструменти взаємодії між громадою і владою, а також презентують результати проектів, які вже були реалізовані в столиці.

На Співочому полі в Печерському ландшафтному парку цього дня відбудеться 14-й міський конкурс серед випусників 11 класів “Київський вальс -2109”.

Як повідомила на прес-конференції директор департаменту культури КМДА Діана Попова, також відбудеться Moto Open Fest, який розпочнеться автопробігом від Хрещатика до острова Муромець. Фестиваль продовжиться рок-концертом, хед-лайнером цього року буде британський рок-гурт Nazareth.

На Контрактовій площі на Подолі 17 та 19 травня відбудеться Національно-культурний фестиваль “Київ Клезмер Фест”, присвячений клезмерській жанровій музиці, її впливу на європейські музичні сцени.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-