Про легалізацію медичного канабісу

Про легалізацію медичного канабісу

Укрінформ
15 травня 13:00 - Легалізація марихуани: можливі наслідки 

Організатори: ВСГО «Рух протидії наркоманії та наркокорупції»;  Асоціація центрів реабілітації наркозалежних «Альтернатива»; Всеукраїнський рух «За Україну без наркотиків».

Учасники: Роман Ступницький - експерт з наркополітики, член правління ВСГО «Рух протидії наркоманії та наркокорупції»; Павло Казар`ян - директор центру ресоціалізації наркозалежних «Джерело»; Владислав Сова - нарколог-психіатр, заслужений лікар України, президент «Всеукраїнської  асоціації центрів реабілітації наркозалежних»; Ольга Богомолець - голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я; Олег Мусій -  народний депутат України, заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я; Георгій Маліцький  - голова правління ГО «Ні наркотикам – Одеса».

Коротко. Учасники прес-конференції розкажуть про міжнародний досвід легалізації марихуани та можливі наслідки в Україні.

Підсумкові матеріали:

Україна не готова до легалізації марихуани - лікар-психіатр

Україна не готова до легалізації марихуани - це призведе до збільшення кількості наркозалежних, зростання психічних захворювань, а доступність ліків на основі олії канабісу можна врегулювати за допомогою рішення Кабінету міністрів України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив нарколог-психіатр, заслужений лікар України, президент «Всеукраїнської асоціації центрів реабілітації наркозалежних» Владислав Сова.

"Лейтмотивом легалізації медичної марихуани звучить те, що вона необхідна пацієнтам, які страждають від важких захворювань, зокрема онкопацієнтів. Так, дійсно є пацієнти, які потребують лікарських препаратів, що містять олії конопель без каннабіолу. Дати можливість таким пацієнтам отримувати ліки можна дуже просто: Кабмін окремим указом переводить ці речовини із заборонених в облікові. Їх виписують по "червоному" рецепту, і вони будуть доступними для тих пацієнтів, які їх потребують", - пояснив лікар-психіатр.

За його словами, легалізація марихуани в Україні викличе різке зростання випадків психозів, психічних розладів, депресій і шизофренії.

"Як у лікаря в мене буде величезна кількість таких пацієнтів. Це бізнес, який намагаються пролобіювати. З'являться сотні фірм, які отримають медичні ліцензії і будуть виписувати марихуану всім. Це чітка корупційна складова для людей, які заробляють на продажу наркотиків. Кінцева мета - використання українських земель для вирощування марихуани, яку продаватимуть і у нас, і в усьому світі ", - сказав Сова.

Лікар-психіатр акцентував, що пролобійована і прийнята свого часу програма замісної метадонової терапії викликала значне зростання кількості наркозалежних.

"Якщо до "метадонової програми", пацієнтів, які вживають метадон, було 1-2 з 10, на сьогодні - 9 із 10. Причина - як тільки формально дозволили використовувати даний препарат у медичних цілях, відразу ж активізувався "чорний ринок", фармкомпанії. І в тисячі разів збільшилася кількість метадону, що продається в умовно-медичних структурах, які займаються, по суті, його поширенням в Україні ", - зазначив Сова.

Він поінформував, що останнім часом спостерігається збільшення кількості психічних розладів у молодих людей віком до 18 років, які пов'язані з одноразовим вживанням марихуани.

"До нас почали приходити молоді люди, які лише раз спробували канабіс і відразу ж отримали психіатричну патологію. Ця проблема є і в Європі. Нещодавно до нас звернулася жінка, яка з чоловіком побувала в Амстердамі. Вона з'їла кексик із марихуаною, тут же викурила "косячок" і благополучно пішла в психоз. Прийшла до тями через чотири доби й не могла повірити, що раз спробувавши канабіс, отримала такі наслідки", - зазначив лікар-психіатр.

Сова підкреслив, що легалізуючи марихуану, Україна отримає збільшення психічних розладів і деградацію нації.

За словами директора центру ресоціалізації наркозалежних «Джерело» Павла Казарьяна, легалізація марихуани в Україні - це звичайний бізнес-проект людей, зацікавлених у тому, щоб заробити гроші.

"Може ініціатори легалізації марихуани й непогані люди, але вони не розглядають нашу країну, як країну для життя, а як м'ясо, на якому можна заробити гроші. Їхні діти живуть і вчаться не в Україні, тому приймати для них такі рішення легко.

На його думку, легалізація стане негативним досвідом для України.

"У цьому питанні рівняються на Канаду, де немає корупції і практично немає злочинності. Україна ж перебуває в умовах війни, чверть країни анексовано. Я не можу зрозуміти логіку людей, які хочуть проштовхнути легалізацію... Хто відстоюватиме наш суверенітет, адже у нас наркоманів не беруть до війська", - сказав Казарьян.

На його переконання, легалізація марихуани ставить загрозу незалежність України.

"Будь-яка наркозалежна людина робитиме те, що їй будуть нав'язувати ті, хто маніпулює наркотиками. У нашій країні це можна дуже легко зробити, враховуючи, що в нас знищено всі соціальні інститути, зокрема сім'ї, вкрай погано працюють правоохоронні органи", - зазначив Казарьян.

Він побоюється, що, в разі легалізації марихуани, її вживання буде широко рекламуватися.

"Буде відкрита і прихована реклама по всіх ЗМІ, популяризація наркотиків. Дозвіл на вживання марихуани означає частковий дозвіл на всі наркотики в Україні. Не можна ділити наркотики на легкі або важкі", - наголосив Казарьян.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-