Туризм і дороги: обговорення інфраструктурного забезпечення

Туризм і дороги: обговорення інфраструктурного забезпечення

Укрінформ
23 квітня 14:00 - Туризм і дороги

Організатори: Міністерство аграрної політики та продовольства України; Міністерство економіки України; Міністерство інфраструктури України за сприяння проекту ЄС «Підтримка системи географічних зазначень в Україні».

Учасники: Саверіо Савіо - керівник проекту ЄС «Підтримка системи географічних зазначень в Україні»; експерти проекту ЄС: Олена Мотузенко, Алла Плачкова, Валерія Бондаренко; Іван Ліптуга - президент Національної туристичної організації України; Юлія Забалдіна - керівник проекту «Розвиток через туризм»; Сергій Підмогильний - голова Української асоціації активного та екологічного туризму; Олександр Паларієв - керівник агро-еколого-рекреаційного кластеру «Фрумушика–Нова»; Лариса Тітікало - автор проекту «Бессарабія - кулінарна мандрівка»; профільні фахівці, представники міністерств та організаторів проекту.

Коротко. Учасники обговорять актуальні завдання та виклики на шляху інфраструктурного забезпечення розвитку внутрішнього туризму. Також вони презентують напрацювання з еногастрономічного туризму, зокрема перший в Україні пілотний проект «Дороги вина та смаку Бессарабії», створення якого відбувається в рамках проекту ЄС «Підтримка системи географічних зазначень в Україні».

Завершиться  «круглий стіл» дегустацією унікальної продукції національних виробників – учасників пілотного проекту «Дороги вина та смаку Одеської Бессарабії» та виробників інших регіонів.

Підсумкові матеріали:

В Україні анонсували розробку першого туристичного маршруту “Дороги Вина та Смаку”

Експерти проекту Євросоюзу “Підтримка системи географічних зазначень в Україні” презентували перший в Україні проект еногастрономічного туризму “Дороги Вина та Смаку", робота над яким триває нині в Одеській області.

Презентація напрацювань проекту “Дороги Вина та Смаку" відбулася в Укрінформі під час круглого столу “Туризм і дороги”, повідомляє кореспондент агентства.

“Для розробки концепції розвитку сільського та еногастрономічного туризму в Україні ми обрали Одеську область саме тому, що там побудовано дорогу високої якості - Одеса-Рені. Перший проект тому й буде запущено в цьому регіоні, що там не існує логістичних проблем. Туристичний еногастрономічний маршрут "Дорога вина та смаку" має впровадити в Україні інноваційний досвід Євросоюзу і сприяти розвитку сільських територій. Адже у світі щорічні надходження від гастрономічного туризму сягають 150 млрд дол.”, - сказав керівник проекту Європейської комісії "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні" Саверіо Савіо.

Він зазначив, що успіх проекту залежить від виконання декількох обов’язкових умов: мають бути локальні туристичні об'єкти із сільськими та історичними особливостями; розвинена туристична інфраструктура поблизу об'єкта, така як готелі, ресторани; а також транспортна інфраструктура, яка надасть можливість вільного та швидкого доступу до туристичної локації (аеропорти, якісні дороги та інші туристичні шляхи).

Як наголосила національний експерт з питань еногастрономічного туризму Олена Мотузенко, гастрономічні маршрути поділяють на кілька типів: Дороги Вина, Дороги Смаку, Дороги Вина та Смаку. Вони є інструментами для створення та комерціалізації гастрономічних маршрутів як туристичної пропозиції.

Загалом, за її словами, в Україні сьогодні можливо розвивати кілька напрямків гастрономічного туризму: винний, сирний чи медовий. Наразі цей процес відбувається досить активно, але стихійно. І завдання проекту - вивести ці гастрономічні туристичні маршрути у легальне поле.

Мотузенко пояснила, що учасниками еногастрономічних маршрутів можуть стати виключно виробники сертифікованої продукції, адже йдеться про безпеку туристів. Водночас в Україні є значна кількість виробників дуже якісної продукції, які зараз перебувають у тіньовому секторі. Тож розвиток еногастрономічних туристичних маршрутів має сприяти виходу бізнесу із тіні та розвитку місцевого бізнесу.

"Ми впевнені, що поблизу нашого еногастрономічного маршруту "Дорога Вина та Смаку" буде розвиватися інфраструктура, відкриватимуться сільські садиби, активізується бізнес. Розробка проекту триватиме 1,5 року, і наше завдання - не лише розробити маршрут в Одеській області, а й розробити дорожню карту для подібних маршрутів в інших напрямках по всій країні", - сказала Мотузенко.

На її думку, реалізація проекту сприятиме збільшенню туристичних потоків на сільські території, підвищенню попиту на місцеву продукцію та сприятиме збереженню гастрономічної спадщини України.

Експерт додала, що гастрономічний туризм є найперспективнішим напрямком туристичного бізнесу. У Євросоюзі порахували: якщо середній чек туриста дорівнює 50 дол., то середній чек туриста саме гастрономічного маршруту дорівнює 200 дол.

Національний експерт проекту з питань розвитку сільських територій Проекту географічних зазначень Алла Плачкова розповіла, що розпочато роботу над створенням єдиного всеукраїнського інтернет-порталу, який міститиме інформацію про проект “Дороги Вина та Смаку”. А також про національних виробників локальної продукції, які готові відкриті свої підприємства для відвідування туристами. За її словами, ця карта буде у вільному доступі як для українських, так і закордонних туристів.

Проект Європейського союзу "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні" має на меті впровадження географічних зазначень в сегменті виноробства та виробництва локальних продуктів на всій території України. Очікується, що це дозволить ввести систему контролю якості, а також привести українське законодавство відповідно до європейського.

Україна є потужною аграрною країною, виробником продуктів харчування, тому існують гарні перспективи для реєстрації вітчизняних географічних зазначень, переконані експерти Євросоюзу. На отримання статусу продукції з географічним зазначенням вже претендують “гуцульська бриндзя”, “херсонський кавун”, “мелітопольська черешня”, "бессарабські" та "закарпатські" вина.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-