Незалежний медіамоніторинг президентських виборів в Україні

Незалежний медіамоніторинг президентських виборів в Україні

Укрінформ
23 січня 14:00  - Розпочався незалежний медіамоніторинг президентських виборів в Україні

Організатор: Коаліція громадських організацій «Комісія журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», «StopFake».

Учасники: Андрій Куликов -  голова ГО «Комісія журналістської етики»; Олександр Бурмагін - медіа-юрист, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини»;  Ольга Юркова - медіа-експертка, співзасновниця «StopFake»; Расто Кужель - міжнародний експерт Ради Європи (Словацька Республіка).

Питання до обговорення:

Дотримання журналістських стандартів ЗМІ під час висвітлення виборчих кампаній.

Значення саморегуляції у журналістській спільноті при виявленні порушень Кодексу етики українського журналіста під час висвітлення ЗМІ виборчого процесу.

Методологія проведення моніторингу та використання його результатів.

Довідково. Експертами Ради Європи було розроблено методологію громадського моніторингу ЗМІ та соціальних мереж на предмет дотримання ними положень чинного національного виборчого законодавства та дотримання журналістських стандартів і стандартів висвітлення виборчого процесу. Зазначена методологія розроблена для застосування громадськими організаціями, які здійснюють або хочуть здійснювати моніторинг ЗМІ та соцмереж під час виборчого процесу. Очікується, що результати моніторингу у подальшому допоможуть удосконалити виборче законодавство та практику, а також допоможуть сприяти розвитку саморегулювання у журналістській спільноті.

Починаючи з січня 2019 року, використовуючи зазначену методологію, команда незалежних спеціалістів з моніторингу проводить кількісний і якісний аналіз медіависвітлення президентських перегонів на низці загальнонаціональних телеканалів, онлайн ЗМІ та в соціальних мережах. За результатами моніторингу будуть підготовлені проміжні і фінальний звіти. 

Моніторинг проводиться коаліцією громадських організацій – «Комісія журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та «StopFake» за підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні», що імплементуються у рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр.

Підсумкові матеріали:

Громадські організації розпочали моніторинг висвітлення президентської кампанії у ЗМІ

Коаліція громадських організацій за підтримки проектів Ради Європи розпочала моніторити висвітлення в медіа президентської кампанії 2019 року.

Про це заявив журналіст, голова ГО “Комісія журналістської етики” Андрій Куликов на прес-конференції в Укрінформі в середу.

“Сьогодні ми вже можемо сказати, що розпочався незалежний моніторинг висвітлення у медіа президентської кампанії в Україні”, - сказав Куликов.

Він зазначив, що в коаліцію, яка спостерігає і контролює висвітлення виборчого процесу, увійшли кілька громадських організацій - “Комісія журналістської етики”, “Платформа прав людини”, “Український інститут медіа та комунікації” і “StopFake”. Моніторинг проводиться за підтримки проектів Ради Європи “Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні” і “Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні”, що імплементуються в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 роки.

“Ми вважаємо, що під час президентських, а потім, очевидно, і парламентських виборів в Україні вкрай важливо забезпечити організацію і проведення чесних та прозорих виборів і забезпечити можливість для громади і громадян робити поінформований та усвідомлений вибір”, - наголосив Куликов.

Міжнародний експерт Ради Європи Расто Кужель відзначив, що моніторингова команда вже працює з 14 січня.

“Ми зосереджуємо нашу роботу на десяти телеканалах і восьми онлайн-виданнях”, - зауважив Кужель. За його словами, в основному експерти моніторять випуски новин, але на деяких телеканалах спостерігають і за аналітичними програмами та дебатами.

Кужель підкреслив, що основною метою моніторингової команди є інформування громадськості, електорату про роботу ЗМІ під час виборчого процесу.

“Ми робимо це не для того, щоб знаходити порушення і оголошувати винних, а для того, щоб заохочувати дискусію щодо професійних стандартів журналістики”, - наголосив експерт.

Медіа-юрист, виконавчий директор ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін зазначив, що існують міжнародні стандарти як на рівні Венеційської комісії, так і на рівні рекомендацій Ради Європи, рішень Європейського суду з прав людини, які говорять про те, що роль медіа є однією з визначних під час виборчого процесу.

“Соціологічні дослідження показують недовіру суспільства до всіх кандидатів, які оголосили про свою участь у виборах. Між ними відстань у межах статистичної похибки - 1-2%. Будь-яка інформаційно спланована кампанія, в тому числі маніпуляційна за допомогою дезінформації, може схилити чашу терезів в той чи інший бік і вплинути на ті результати, які ми отримаємо в день виборів”, - сказав Бурмагін.

Кужель зазначив, що важливим компонентом моніторингового проекту є аналіз соціальних медіа та вивчення їх ролі на виборах.

За словами експерта, моніторингова команда планує опублікувати два звіти за результатами спостереження. Перший буде оприлюднено в середині лютого. Він буде містити проміжні висновки щодо ролі ЗМІ у виборах. Другий звіт з висновками щодо всієї виборчої кампанії оприлюднять ближче до виборів. Якщо буде другий тур президентських виборів, то експерти продовжать моніторинг.

“У нас також буде і фінальний звіт, в якому будуть наші рекомендації щодо покращення ситуації - як короткострокові, які можна впровадити до парламентських виборів восени 2019 року, так і довгострокові”, - підсумував Кужель.

Куликов, у свою чергу, підкреслив, що за результатами моніторингу до Комісії журналістської етики передаватимуться певні випадки, або кейси, де можливе, на думку спостерігачів, порушення принципів журналістської етики. “Комісія журналістської етики” розглядатиме такі випадки і публікуватиме свої рішення.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-