«Історичні, правові і політичні аспекти розвідувальної діяльності держави». Презентація книжки

«Історичні, правові і політичні аспекти розвідувальної діяльності держави». Презентація книжки

Укрінформ
24 січня 16:00 - Презентація книжки Віктора Гвоздя  «Історичні, правові і політичні аспекти розвідувальної діяльності держави»

Організатор:  Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень "Борисфен - Інтел".

Учасники: Віктор Гвоздь  - автор видання, професійний розвідник, генерал-лейтенант запасу; Володимир Огризко - екс-міністр закордонних справ України; Анатолій Француз - доктор юридичних наук, професор; Вячеслав Брюховецький  - почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Довідково.   У своїй книзі Віктор Гвоздь комплексно дослідив  розвідувальну діяльність  та її роль у системі національної безпеки держави. 

Посилаючись на досвід, набутий під час відбиття військової агресії Росії на Сході України та прийняття нового законодавства з питань національної безпеки у  2015 – 2018 роках, автор вказує на певні особливості такого  аналізу, який сьогодні став основою української законотворчості з питань розвідувальної діяльності, визначає конкретні історичні дати створення сучасних розвідувальних органів воєнної і зовнішньої розвідки України, надає визначення термінів  «розвідувальне співтовариство України», «дипломатична розвідка», «геополітична розвідка», «партизанська розвідка».  

Також він надає рекомендації з удосконалення системи забезпечення національної безпеки України, утворення розвідувального співтовариства, правового регулювання організації і діяльності українських розвідорганів  та їх контролю.

Підсумкові матеріали:

В Україні презентували перший “підручник для розвідників”

У день сторіччя зовнішньої розвідки України український розвідник, президент незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» Віктор Гвозд представив свою книжку "Історичні, правові і політичні аспекти розвідувальної діяльності держави".

Презентація відбулася в Укрінформі.

“Це комплексне дослідження такої непростої сфери діяльності держави, як розвідка. За своєю суттю вона є таємною, а форми і методи, які кожна розвідка намагається не афішувати і приховувати, є надзвичайно специфічними. Тому було непросто дати інформацію про неї, але щоб, водночас, не нашкодити”, - заявив автор.

За його словами, у книзі - вперше в Україні - дається тлумачення таких понять як розвідувальні співтовариства, геополітична, дипломатична та партизанська розвідка. Цілий розділ присвячується національній безпеці України та ролі і місцю розвідувальних органів в системі нацбезпеки.

Та найважливішою частиною автор вважає останній розділ, де аналізується ситуація щодо функціонування розвідки в постмодерний період. Тут ідеться про те, яким має бути українське розвідувальне співтовариство, виходячи з досвіду передових країн.

Книга складається з шести розділів та викладена доступною мовою. “Хоча це і наукове дослідження, в якому опрацьовані сотні джерел, я намагався матеріал викласти доступною мовою, щоб він був корисним і зрозумілим для широкого загалу бажаючих ознайомитись з таким феноменом, як розвідка”, - наголосив Гвоздь.

У монографії акумульовано колосальний довідковий матеріал побудови розвідувальних органів світових спецслужб таких країн, як США, Велика Британія, РФ, Ізраїль, Китай, ФРН, зазначив колишній народний депутат і радник голови СБУ Юрій Михальчишин. Він наголосив, видання на найближчі роки стане настільною книгою і для менеджменту в секторі безпеки і оборони, і для ядра вітчизняних оперативних спецслужб, і для майбутніх розвідників та контррозвідників.

Як зазначалось під час презентації, книга готувалась як підручник для студентів з політології, історії, для курсантів і слухачів військових вишів і спецслужб.

Почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" В'ячеслав Брюховецький наголосив, що нарешті подолано совковий підхід до історії розвідки. Він відзначив високий інтерес студентів “Могилянки”до спецкурсу, який викладається в університеті.

А екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко відзначив, що книжка буде корисною і для студентів-міжнародників.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-