Децентралізація як виклик для жінок у владі

Децентралізація як виклик для жінок у владі

Укрінформ
7 грудня, 14.00 - Децентралізація як виклик для жінок у владі. 

Організатор: Всеукраїнська  громадська організація "Жіночий консорціум  України".

Учасники: Оксана Ярош - докторка політичних  наук, професорка Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, керівниця моніторингової групи з проведення гендерного моніторингу виборів у ОТГ; Андріана Костенко - кандидатка політичних наук, керівниця соціологічної лабораторії Сумського державного університету, експертка гендерного моніторингу виборів у ОТГ; Наталія Богренцова - ХОЦ "Успішна жінка",  експертка гендерного моніторингу виборів у ОТГ.

Підсумкові матеріали:

"Жіночий консорціум України" заявляє про тенденцію зменшення кількості жінок-кандидаток у ради ОТГ

Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України» провела гендерний моніторинг виборів до об'єднаних територіальних громад, який свідчить про тенденцію зменшення кількості жінок-кандидаток на таких виборах.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила керівник соціологічної лабораторії Сумського державного університету, експерт гендерного моніторингу виборів у ОТГ Андріана Костенко. 

"Результати гендерного моніторингу виборів кінця 2015 середини 2017 року по участі у виборах до рад ОТГ дозволяють стверджувати, що у середньому на виборах депутатів до міських, сільських та селищних рад ОТГ кандидатки складали  42 - 44% від загальної кількості, тоді як на виборах 29 жовтня цього року цей показник зменшився до близько 38%. Тобто, спостерігається динаміка в напрямку зменшення кількості жінок як  кандидаток у ради ОТГ", - заявила вона. 

Костенко також зауважила, що серед кандидатів на посади міських, сільських, селищних голів, жінки складали близько 23% і цей показник є сталим за всі періоди моніторингу. 

При цьому переважна більшість кандидатів та кандидаток (більше 70%) обирались самовисуванням, що певним чином вплинуло на обмеженість їхніх ресурсів та підтримки.

"Аналіз виборів дозволяє простежити тенденцію зростання відсотків жінок серед голів новостворених ОТГ: від 15% до 23%. Проте цей показник переважно стосується сільських та селищних ОТГ. Тоді як кількість жінок, обраних головами міських ОТГ складає близько 18%", - зауважила Костенко.

За її словами, моніторинг засвідчив, що чим більш економічно спроможна ОТГ (обсяг доходів, виробничі потужності, приватний бізнес, фермерські господарства та ін.), тим запекліша передвиборча боротьба, та тим менший відсоток жінок-кандидаток у ради та на голови у цих ОТГ.

У моніторингову вибірку І етапу потрапили 36 рад ОТГ, із них сільських -19, селищних -12 та міських -5 у 12 областях України (Волинській, Житомирській, Одеській, Миколаївській, Полтавській, Рівненський, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Херсонській, Чернігівській, Чернівецькій). Гендерний моніторинг  виборів ОТГ 29 жовтня 2017 року (ІІ етап моніторингу) проводився у 12 областях (Волинській, Житомирській, Одеській, Миколаївській, Полтавській, Рівненський, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Херсонській, Чернігівській, Чернівецькій) у 60 ОТГ, із них сільських-27, селищних-19, міських радах-14. Загалом взято для аналізу 96 ОТГ. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-