Оксана Жолнович, міністр соціальної політики України
Сьогодні ми забезпечені коштами для покриття соціальних видатків
Влада inside 11.01.2024 09:40

Чи буде цьогоріч індексація пенсій? Які програми відновлення передбачені для ветеранів? І чи збережуться соціальні виплати для внутрішньо переміщених осіб?

Докладно й змістовно про те, як розподілятимуться кошти на «соціалку» нинішнього року, розповідаємо в ексклюзивному інтерв’ю генерального директора «Укрінформу» Олексія Мацуки з міністром соціальної політики України Оксаною Жолнович у проєкті Влада inside.

- Почну з нагального питання: у нас тут нібито очікується скорочення соціальних виплат, пенсій, це активно обговорюється в соціальних мережах, месенджерах, будь-де. Наскільки дійсно великий ризик такого розвитку подій, і залежність від закордонних грошей у цьому аспекті – справді настільки ж критична?

- Так, чула про ці побоювання, але нема потреби хвилюватися, тому що ми сьогодні забезпечені коштами для покриття соціальних видатків. Буквально в кінці листопада ми підписали як Міністерство угоду із Світовим банком, INSPIRE (проєкт для України "Інвестиції в соціальний захист для підвищення охоплення, стійкості та ефективності (INSPIRE), – ред.), яка спеціально передбачає кошти на покриття всіх наших соціальних допомог. Вони зайшли в грудні, зайдуть у січні, відповідно – всі соціальні допомоги ми маємо чим покривати і щодо цього питань не виникатиме.

Пенсії нашим пенсіонерам ми закриваємо внутрішнім ресурсом

А якщо говорити про наші пенсії, то тут на допомогу нам прийшли наші військові, я б так сказала, які не тільки допомагають на лінії зіткнення, а й, насправді, внесками, єдиними соціальними внесками, які вираховують з їхніх заробітних плат, дуже добре наповнюється наш пенсійний фонд. Відповідно, пенсії нашим пенсіонерам ми закриваємо внутрішнім ресурсом, і допоки платимо заробітні плати нашим військовим, допоки в нас будуть відрахування на пенсії, – таким чином, ми повністю цю потребу і цей дефіцит закриваємо.

- Тобто можна гарантувати, що цьогоріч у березні індексація пенсійних виплат, яка щороку відбувається, вона відбудеться, чи, можливо, ви зараз розглядаєте перенесення?

- Ні, ми не розглядаємо наразі поки що ніяких варіантів перенесення. Ми плануємо традиційно виконувати всі наші стандарти, які заплановані в межах цього року. Звісно, можуть бути якісь надзвичайні обставини, це війна, ми всі розуміємо, але наразі в поточному варіанті ми плануємо робити цю індексацію.

- Зараз іде війна і зрозуміло, що ми втрачаємо і людей, і об'єкти критичної інфраструктури. Щодо соціальної інфраструктури, що у вас було втрачено, наскільки ворог завдав удару по вашій системі?

- Ви знаєте, наша система працювала районно-орієнтовано, відтак неможливо зараз, особливо в тих частинах, які є окупованими, в тих, де йдуть активні бойові дії, використовувати роботу управлінь соцзахисту. Багато де вони не працюють, багато хто знищив документи, особливо ті, які стосувалися воїнів АТО, бо це був ризик. І в багатьох випадках ми бачимо як, коли окупанти дістали такі списки, – наскільки вони жорстоко розправлялися з родинами, які отримували пільги і т.д.

- Так, я бачив на власні очі, коли Бучу тільки звільнили.

- Тобто ми зрозуміли, що районно-орієнтована модель є ризикована. І навпаки, почали переформатовуватися таким чином, що тепер, по-суті, всі реєстри, всі списки, вся інформація знаходиться на центральному рівні, вона є в хмарі, тобто у нас є декілька систем збереження інформації. І сьогодні достатньо просто вимкнути комп'ютер, забрати умовно логін, тобто ми з центру вимикаємо доступ цього комп'ютера до серверів центральних – і вже ніхто не має доступу ні до якої інформації. Тож у даному випадку ми повністю переглянули систему формування виплат, і це ще підняло дуже багато інших питань. Наприклад, на місцях ми виявили, що дуже довго розглядали документи – більше, аніж задекларований час. Зараз ми маємо можливість це відслідковувати, оскільки в єдиній системі інформаційній, яку ми запровадили, видно – коли звернення надійшло, скільки часу воно відпрацьовується, ким, як. І оце з наступного року ми посилили контроль за швидкістю, ефективністю, оперативністю, щоби кожна людина точно розуміла, що якщо вона звертається – її документи будуть розглянуті вчасно, якісно.

- Це виглядає оптимістично. А можливо ще якісь є новації,  інновації, якісь підходи, які можна людям сказати, про які вони ще не знають?

- Традиційно соціальну політику в нас в Україні розглядали як систему виплат. Коли ми будемо питати будь-яких пересічних громадян про те, а що таке соціальна політика, то, звісно, перші асоціації будуть: пенсія і допомога, якась виплата. З цих допомог окремо буде йти, наприклад, субсидія, тобто те, що є масовим. Але насправді соціальна політика – це далеко не виплата, бо виплата – це тільки один невеликий інструмент підтримки людини. А в нас, на жаль, всі інші інструменти не розвинені.

- На прикладі якомусь можете сказати?

- Я дуже просто хочу проілюструвати. Я думаю, що кожен має знайомого чи родича, який виїхав за кордон, – рятувати своє життя, і всі вони розказували, як система соціального захисту за кордоном їх підхоплювала. Тобто були фахівці, які приходили, які інструктували – що потрібно робити, які буквально за руку проводили по системі, які дуже чітко розказували про правила і т.д., тобто супроводжували людину. Також паралельно з виплатами людині надавалась можливість навчання, сертифікати, стимулювали обов'язкове працевлаштування – і це відбувається й зараз. Оце і є нормальна модель соціальної підтримки, де завжди ставиться кінцева мета, бо ми не можемо щось робити без мети. Якщо ми людину лікуємо, то мета – покращити стан здоров'я. Якщо людина заходить у соціальну підтримку, то, очевидно, в неї є обставини, які ми маємо прибрати, бо ми маємо її повернути до економічної самостійності.

От цей супровід, оцей комплекс підтримки і є справжньою соціальною допомогою, яку ми намагаємося розвивати. Розуміючи, що у нас немає цих послуг у громаді, найбільший упор зараз ми ставимо на розбудову отаких різних послуг, щоби в кожній громаді був соціальний фахівець. Спеціально навчений, розумів – що йому потрібно робити.

- Який комплекс або коло послуг щодо українських ветеранів, які повертаються вже додому, а особливо тих, у кого є важкі поранення, втрати кінцівок, можливо, протезування потребується і так далі?

- Ось людина потрапляє в лікарню. Ось у неї важке поранення або, наприклад, ампутація. Які кроки – один, два, три, чотири – людина робить, що система має зробити, щоб цій людині було більш комфортно. Ми таким чином це змоделювали і почали найперше з ТЦК та СП. Це військові комісаріати, куди людину призивають.

І це буде перша точка входу, де людина має відчути оцю людяність, тобто не якийсь формалізм, а саме людяність. Тим більше, що там же з цим і поранений стикається, коли входить уже в цивільне життя. Хто в цій лікарні має допомогти людині зрозуміти, які права, які пільги, які гарантії, що вона може робити, чого вона не може робити, окрім того, що їй ліки і стабілізувати її.

- Тобто це такий помічник-асистент?

- Це соціальний працівник у лікарнях.

- Асистент клієнта в лікарні, можна так сказати.

- Так, можна саме так, який може супроводити, знову ж таки – зробити цей соціальний супровід.

- Вони це сприймають адекватно?

- У лікарні, коли побачили роботу – спочатку була недовіра. Спочатку говорили про те, що для чого ці працівники. Але потім лікарі зрозуміли, що це їм у поміч.

- А людина звідки має дізнатися про такого фахівця у себе у лікарні?

- Дивіться, фахівець у лікарні, це його обов'язок – обходити всі палати, які є, проактивно з людьми спілкуватися, надавати їм оцю послугу супроводу, роз'яснювати права, інформувати, розказувати про можливості. Крім того, в мультидисциплінарну команду лікарні ми залучили ще й протезиста/ортезиста, такого ще ніколи не було. Зараз кабінети асистивних технологій заведені в реабілітаційних центрах, і це є обов'язковий елемент. Там протези мають давати в тимчасове користування людині, поки вона отримує постійний. Ми зараз працюємо активно, щоб були тренувальні протези для людей, щоб вона вже в лікарні точно стала на ноги, точно почала вчитися ходити, щоб фізичні терапевти з нею займались, зробили якісний підбір. Більше того, ми також розуміємо, що людина не може оцінити – добре їй протез зробили чи ні.

- Не може зрозуміти, оцінити без практики, так?

- На початку не може, а коли вже рік-два користується, тоді вже буде знати – добре/недобре. Але спочатку ти не маєш із чим порівняти. Ти ходив своїми ногами і тобі дали якийсь протез. Добрий він, поганий він, ти не вмієш ним користуватись, чи він тобі муляє, заважає?

- І яка відповідь на ці питання?

Сподіваюся, що впродовж 2024-го року всі лікарні матимуть соціального працівника

- Фахівець, медичний фахівець, фізичний терапевт, лікар з фізичної та реабілітаційної медицини, який є в лікарні. Ми їх вчимо також спільно з Міністерством охорони здоров'я, проводимо різні тренінги для того, щоби вони розписалися в акті прийому, якщо мультидисциплінарна команда цей протез призначає, що так, він відповідає всім характеристикам. Це додатковий такий етап підтвердження якості й додатковий контроль за протезистом, щоби не було якихось недопрацювань з боку фахівців, що забезпечують протезування, зрозуміло.

Ті, хто в 2022-му році чи навіть у 2023-му році в багатьох випадках потрапляли в лікарню, вони прожили цей шок: бути один на один, шукати самостійно якісь сайти – хто і що може робити. Але я дуже сподіваюся, що впродовж 2024-го року всі лікарні матимуть соціального працівника.

- Ще напрямок – внутрішньо переміщені особи. Ви сказали, що в 2023 році спрямували 74 мільярди гривень для двох з половиною мільйонів людей.

- Дуже велика кількість людей, ми розуміємо, змушені були переміститися з зони бойових дій у більш безпечні регіони України. Очевидно, що цим людям потрібно було, безумовно, надавати підтримку не залежно від того, який дохід був у людини, яке майно було в людини, – вони виїжджали без нічого. Але разом із тим, ми також повинні, знову ж таки, орієнтуватися й на те, як це відбувається за кордоном. Там підтримка надається, але паралельно людину стимулюють активно брати відповідальність за своє життя в свої руки, працевлаштовуватися, соціалізуватися, що дуже важливо, що ми, наприклад, помітили, відвідуючи окремі там центри комплексного проживання. Коли людина ніде не працює, в неї нема потреби виходити за межі того центру. Вона не соціалізується. Дуже важливо, щоби ці люди взаємодіяли з соціумом, щоб вони розуміли, що вони частина тої громади, нехай навіть тимчасово, в яку вони переселилися, щоби була взаємодія і щоби кожен брав на себе відповідальність за своє життя. Це, до речі, і психологічно поновлює контроль над собою, тобто це дозволяє ставати більш психологічно стійким.

Відповідно, зараз ми запровадили ряд змін, які передбачають строковість допомоги внутрішньо переміщеним особам, і розглядаються дуже гнучко. Ми ще зараз також затвердили, що в найближчі тижні внесемо зміни до допомоги внутрішньо переміщеним особам, де будемо чітко розмежовувати, що всі, хто можуть працювати, – мають, мусять працювати; хто здійснює догляд за дітьми і нема садочків, нема шкіл, школи-онлайн – значить, ми підтримуємо цих людей. Бо дуже важливо, щоби догляд за дітьми відбувався якісний. Хтось здійснює догляд за людьми з інвалідністю або є пенсіонерами і, зрозуміло, не можуть працювати – їм підтримка і допомога буде продовжена і збережена.

Ще ми дизайнимо нову допомогу, бо ми розуміємо, що багато людей повертаються в Україну. Ось вони виїхали, жили за кордоном якийсь рік або навіть були такі, які довго жили за кордоном. Але стаються різні ситуації – і людина повертається назад на свою батьківщину. І тут стає теж беззахисною. Будемо їх, безумовно, підтримувати таким чином, щоби вони ставали повноцінними учасниками суспільного життя.

- Ще одна тема, яка на часі, я вважаю, – це проблема з усиновленням дітей. Як виконується ця задача міністерства?

Плануємо запустити послугу соціального супроводу для усиновлювачів

- Коли почалось повномасштабне вторгнення, значна більшість інтернатів була релоковані за кордон. І ми отримали ситуацію, коли ці діти опинились у замороженому стані – неможливо було ні підбирати їм прийомні родини, ні продовжувати процес усиновлення, тому що дуже важливим етапом є знайомство дитини з родиною. І як його робити, коли родина в Україні – потенційна родина, що хоче дитину усиновити, а дитина – за кордоном. Відповідно, ми за цей проміжок часу розробили норми і механізми дистанційного знайомства, визначили, як правильно родині можна виїжджати за кордон, щоби побачитися з дитиною, яку вони хочуть усиновити. Збільшили кількість тренерів, що проводять навчання для кандидатів в усиновлювачі.

Зараз плануємо запустити послугу соціального супроводу для усиновлювачів. Це не так, знаєте: от я сьогодні хочу усиновити дитину, у мене тут уже серце до нього йокнуло, – так не працює. Ти маєш визріти. Діти, які сьогодні в нас є в списку на усиновлення, – це, як правило, діти старші, старші десяти років. Це діти, які пережили в своєму житті біль і травму. Це не манюсінькі щойно народжені діти. З цими дітьми треба працювати. І кожна родина, яка приймає рішення прийняти таку дитину до себе, повинна розуміти, що це не для реалізації своїх якихось внутрішніх душевних покликань, а власне – це така самопожертва, щоби дати тій дитині любов.

Сьогодні ми пілотно започатковуємо таку послугу. Ось у рамках десь півроку відпрацюємо, як вона може здійснюватися, – і будемо її масштабувати, щоби кожен усиновлювач, який хоче взяти дитину в родину, мав можливість скористатися супроводом, якісним супроводом, на всіх етапах.

Що для нас дуже важливо – сам процес зробити більш прозорим. Ми його цифровізуємо, щоби був особистий кабінет усиновлювача, щоб людина в своєму кабінеті точно побачила, на якому етапі вона знаходиться, які ще етапи їй треба пройти, хто за це відповідає. Тобто щоб весь процес був доступний і прозорий. І вже, я думаю, в січні, в лютому – ці кабінети будуть повноцінно запущені.

Такого насправді повноцінного метчингу – немає ні в одній країні світу. Як ми це зробимо, то це буде такий інструмент, який можна експортувати.

Олексій Мацука

Авторську відеоверсію інтерв’ю дивіться на каналі Ukrinform TV

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-