Європейська єдність не має бути зруйнована: Боррель закликає збільшувати допомогу для України

Європейська єдність не має бути зруйнована: Боррель закликає збільшувати допомогу для України

Укрінформ
Європейський Союз обговорить різні позиції щодо ситуації в Україні, зокрема ті, що висловлювалися з боку Угорщини, але очевидно, що прийшов час не зменшувати, а збільшувати допомогу, і європейська єдність навколо цього питання не має бути зруйнована.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це щось таке, що Європейська рада має обговорити.  Ви знаєте, що Орбан (прем’єр-міністр Угорщини – ред.) здійснив подорож світом,  здійснив візит до президента Макрона та навіть до  Аргентини. Так, є щось, що, за визначенням, буде дуже високо  в порядку денному обговорень. Але я сподіваюся, що  європейська єдність не буде зруйнована.  Це не момент для послаблення нашої підтримки для України, навпаки, це момент, щоб збільшити таку підтримку», - сказав Жозеп Боррель,  відповідаючи на запитання журналістів.

Він зауважив, що сьогодні у порядку денному для обговорення європейських міністрів є три головні питання – ситуація в Україні, Газа і Сахель. У тому, що стосується України, на розгляд міністрів будуть представлені пропозиції щодо безпекових зобов’язань ЄС, які мають обговорюватися на рівні глав держав та урядів країн ЄС наприкінці поточного тижня.

Боррель нагадав, що Чарльз Фріз, заступник генерального секретаря з питань спільної політики безпеки і оборони Європейської служби зовнішніх дій, нещодавно здій снив візит до Києва, щоб скоординувати ці пропозиції з українською стороною.

Читайте також: Бербок вважає хибним заморожування війни в Україні

«Міністри обговорять, як просуватися далі з цими пропозиціями щоб збільшити нашу допомогу. Як ви знаєте, Росія збільшує свої атаки. Київ кілька днів тому пережив найбільшу повітряну атаку дронами з початку війни. Тож атаки проти українських міст тривають, і в той же час продовжують зростати втрати в російській армії. Це той момент, коли нам потрібно застосувати всі наші спроможності для України», – зазначив Боррель.

Він зауважив, що наразі Україна отримує допомогу з використанням ресурсів Європейського фонду миру, який дозволяє координувати зусилля країн-членів з підтримки України на рівні ЄС.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо ставлення до позиції Німеччини, яка оголосила намір посилити підтримку України на двосторонній основі, Боррель зауважив, що вітає зусилля країн-членів, які спрямовані на розвиток та створення нових оборонних спроможностей, зокрема, тих, що можуть використовуватися в Україні. Дотепер ЄС, головним чином, частково компенсував країнам-членам вартість зброї та обладнання, що перевалися Україні, але такі запаси мають властивість вичерпуватися, тож постає питання про створення нових та про пошук відповідних рішень.

Читайте також: Президенти країн Балтії обговорять подальшу підтримку України

«Я дуже зацікавлений та враховую занепокоєння з боку Німеччини та інших країн, які хотіли б переглянути шлях, яким ми організовуємо фінансову допомогу для України з європейської точки зору. Але я думаю, що буде важливо продовжувати робити це на європейському рівні, а не лише на рівні окремих країн. Хтось має це координувати. Європейський фонд миру виконав добру роботу, надав стимул для виділення великої кількості ресурсів для України – вже більше 26 млрд євро військової підтримки. Ми маємо робити так, щоб країни-члени брали у цьому участь, користалися перевагами цього механізму та вирішували виявлені проблеми», – додав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 11 грудня в Брюсселі відбувається Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка скоординує позиції країн-членів щодо продовження допомоги Україні напередодні Європейської ради, зустріч якої відбудеться також у Брюсселі 14-15 грудня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-