Мир на сході України залежить від Росії, а не від децентралізації – Зеленський

Мир на сході України залежить від Росії, а не від децентралізації – Зеленський

Укрінформ
Питання повернення Донбасу, його деокупації залежить від Росії, а не від реформи децентралізації.

Про сказав Президент Володимир Зеленський на пресконференції в рамках Всеукраїнського форуму "Україна-30. Децентралізація", відповідаючи на запитання, чи зміни до Конституції в частині децентралізації зможуть вплинути на врегулювання ситуації на Донбасі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"І я вам скажу, що це питання не дуже залежить від реформи децентралізації. Бо ми розуміємо, що питання повернення Донбасу і питання тиші на Добасі, зменшення пострілів, питання обміну - це ті питання, які залежать від бажання Російської Федерації і тиску, допомоги, підтримки наших європейських партнерів - учасників Нормадського формату. Я вважаю, що ми на цьому шляху все робимо", - заявив Президент.

Читайте також: Зустріч у Нормандському форматі відбудеться, все залежить від Росії – Зеленський

Водночас, на його переконання, зміни до Конституції, пов'язані з реформою децентралізації, мають бути поширені на всій території України - і на Донбасі, і в Криму. "Ці зміни мають бути всюди", - наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Читайте також: Німеччина запевнила у готовності до консультацій щодо Nord Stream 2 – Офіс Президента

У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і у суспільстві, запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

Читайте також: Никифоров каже, що за рік «тиші» на сході України обстрілів і загиблих поменшало вдвічі

У червні 2021 року проєкт змін до Конституції щодо реформованої системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізацію владних повноважень погодили всі учасники конституційної комісії, утвореної Володимиром Зеленським.

Представник Президента у Конституційному Суді, народний депутат Федір Веніславський заявив, що законопроєкт щодо внесення змін до Конституції у частині децентралізації може бути презентований у Верховній Раді на початку наступної сесії.

Водночас торік в Україні в результаті децентралізації влади створено 1469 територіальних громад замість 11,5 тисячі й утворено 136 районів замість 490.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-