Арестович розповів, чого у ТКГ очікують від нового спецпредставника ОБСЄ

Арестович розповів, чого у ТКГ очікують від нового спецпредставника ОБСЄ

Укрінформ
Україна очікує від нового спеціального представника голови ОБСЄ в Україні Мікко Кіннунена чіткої позиції щодо того, що Росія є стороною конфлікту на сході.

Про це в програмі "Взгляд с Банковой" на телеканалі «Дом» заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, передає Укрінформ.

"Очікуємо від нього (Кіннунена - ред.) чіткого і неупередженого ставлення до того, що відбувається, заняття чіткої позиції", - сказав Арестович.

Він нагадав, що в ТКГ також змінилися модераторки від ОБСЄ у політичній і гуманітарній підгрупах.

"Один з них продовжив чинну практику дуже дипломатично (йдеться про французького дипломата Сільві-Аньєс Бермана - ред.). А інша - координаторка гуманітарної підгрупи Шарлотта Реландер - відразу дала Росії зрозуміти, що Росія є стороною конфлікту й ілюзії з цього плекати не треба. І що всі домовленості стосуються Росії та України. І що Тристороння контактна група - це група Росії, (України) та ОБСЄ. Після чого російська делегація впала в прострацію і сказала, що ось як ми сумно починаємо, що ми очікували іншого і так далі", - повідомив Арестович.

Читайте також: У МЗС прокоментували слова Арестовича про «розворот України на Схід»

Позицію аналогічну Шарлотті Реландер українська делегація очікує і від Кіннунена.

"Ми хочемо, щоб новий головний спецпредставник ОБСЄ зрозумів, що стороною конфлікту є Російська Федерація, і так будував всю систему відносин і моделював переговори", - підкреслив спікер української делегації в ТКГ.

При цьому він відмовився детально оцінити роботу попередньої очільниці ТКГ Хайді Грау.

"Ми вдячні Хайді Грау за її півторарічні зусилля, бажаємо їй успіху на новому терені, де вона себе бачить і знайде. В її роботі були свої переваги та свої недоліки, і я думаю, що зараз не час про неї говорити. Зараз потрібно дивитися, що буде робити новий спецпредставник, і куди підуть переговори. Бо світ стрімко змінюється. Безпека ситуації в Україні, навколо України, в Європі теж дуже сильно змінюється", - підсумував Арестович.

Як повідомлялося, новим спеціальним представником голови Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) в Україні став фінський дипломат Мікко Кіннунен. Він очолить переговорний процес в Тристоронньої контактній групі з врегулювання ситуації на сході України. До своїх обов'язків Кіннунен приступить 1 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-