Антиолігархічна реформа впроваджуватиметься за трьома напрямами – Стефанчук

Антиолігархічна реформа впроваджуватиметься за трьома напрямами – Стефанчук

Укрінформ
Антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів в ефірі програми "Велика деолігархізація" на телеканалі "Україна 24", передає кореспондент Укрінформу.

"У першу чергу, це сфера політики. Крім цього, це сфера масмедіа. Третя сфера – монопольний вплив на економіку. Саме по цих трьох напрямах буде впроваджуватись певний обмежувальний вплив", – сказав перший віцеспікер.

Стефанчук пояснив, що законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" створює лише загальні законодавчі передумови. Зокрема, проєкт закону визначає, хто такий олігарх, зобов‘язує олігарха та його оточення ставати публічними і публічно декларуватися. "Це перший, але не останній крок", – підкреслив перший заступник голови парламенту.

За його словами, політичний напрям у впровадженні реформи передбачає законопроєкти, пов‘язані з політичним лобізмом. "Другий напрям масмедійний. Зрозуміло, що тут буде низка обмежень, пов‘язаних з антимонопольним впливом на засоби масової інформації. ЗМІ повинні залишатися рупором і повинні переставати бути пропагандистськими машинами", – додав Стефанчук. Водночас третій напрям, монопольний вплив на економіку, передбачає "великий перелік питань, пов’язаних з антитрастовим законодавством".

Читайте також: Разумков розповів про поправки до законопроєкту про деолігархізацію

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 липня ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, йдеться про створення Реєстру олігархів.

До другого читання законопроєкту подано 1230 поправок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-