Саме Німеччина зможе ліцензувати роботу Nord Stream 2 – Кент

Саме Німеччина зможе ліцензувати роботу Nord Stream 2 – Кент

Укрінформ
Наразі реальні важелі впливу на газогін "Північний потік-2" є у Німеччини, адже її регулятор ліцензуватиме роботу газогону. 

Як передає Укрінформ, таку думку заступник помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії Джордж Кент, який очолив місію США в Україні на період відпустки тимчасово повіреної Крістін Квін, висловив у інтерв'ю Суспільному.

"Країна, в руках якої наразі є важелі, — це Німеччина. Бо саме німецькі органи влади будуть або не будуть ліцензувати роботу "Північного потоку-2", - сказав Кент.

Тимчасово повірений запевнив, що США твердо підтримують безпеку України і прагнуть не дозволити Росії використовувати енергетику як зброю проти України та інших європейських країн.

"Канцлерка Меркель сказала, що Німеччина зобов'язується підтримати Україну як транзитну країну. Для того, аби це відбулося, Росія, Газпром мають погодитися підписати продовження транзитної угоди. Тож це критичний фактор: газ повинен продовжувати йти через Україну, ми не можемо дозволити Росії перетворити газ на зброю", - додав Кент.

Він вважає, що є механізми, які Україна, працюючи зі своїми союзниками, може застосувати, аби залучити Єврокомісію, що має регуляторну владу, а також німецький уряд до протидії "Північному потоку-2".

Як повідомлялося, Європейська комісія підтвердила отримання від України офіційного запиту на проведення консультацій у зв’язку з оголошеною домовленістю між США і Німеччиною щодо завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік -2».

21 липня уряди США і ФРН оприлюднили спільну декларацію, в якій виклали позицію щодо завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2». Документ вже викликав багато критики, в тому числі з боку України. Міністерство закордонних справ України оголосило про те, що направило офіційні запити на проведення консультацій з Німеччиною і ЄС, що передбачені положеннями Угоди про асоціацію.

Читайте також: Вітренко назвав неприйнятними умови РФ на тразит газу

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють у 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Нова адміністрація США заявила про неможливість зупинити будівництво газопроводу на цьому етапі.

В свою чергу Єврокомісія нагадала, що у випадку завершення газопроводу на нього будуть поширюватися положення так званої Газової директиви ЄС, яка не допускає монопольного використання таких інфраструктурних об’єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-