У МЗС висловили подив заявами Молдови про завершення розслідування у справі Чауса

У МЗС висловили подив заявами Молдови про завершення розслідування у справі Чауса

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України заявили, що встановлення всіх обставин у справі Миколи Чауса можливе лише за повної взаємодії української та молдовської сторін.

Про це йдеться у коментарі, наданому Укрінформу пресслужбою МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що Україна неодноразово заявляла про готовність до максимальної співпраці із Молдовою в справі Миколи Чауса.

«Це питання обговорювалося як на рівні президентів, так і міністрів закордонних справ. Наша позиція чітка: всі обставини справи має встановити розслідування по лінії правоохоронних органів», - заявили в МЗС.

Українські дипломати нагадали, що 12 травня Офіс генерального прокурора України отримав клопотання Генеральної прокуратури Молдови про надання правової допомоги в рамках відкритої кримінальної справи. 17 травня українська сторона звернулася до молдовської із запитом на отримання додаткової інформації, без якої виконання міжнародно-правової допомоги було унеможливлене.

«На цьому тлі викликають здивування заяви про завершення розслідування в Молдові в односторонньому порядку. Логічне питання: а чи дійсно була зацікавленість у встановленні істини чи натомість було завдання реалізувати гучний політичний процес із заздалегідь визначеним результатом? Роль третьої сторони в цій ситуації очевидна. Її мета – дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Молдові та спробувати зруйнувати українсько-молдовські відносини», - зазначається у коментарі.

Читайте також: НАБУ відреагувало на нове відеозвернення Чауса

Як повідомлялося, 23 липня генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло заявив про завершення розслідування у справі щодо зникнення українського екссудді Миколи Чауса: за даними правоохоронців, до викрадення Чауса причетні держструктури України.

Служба інформації і безпеки Молдови 18 червня спростувала справжність опублікованого в ЗМІ документа з іменами 29 співробітників Служби держохорони, які нібито можуть бути причетні до викрадення в Кишиневі українського екссудді Миколи Чауса.

3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. Інформацію підтвердили в столичній поліції.

3 березня колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку колишньому українському судді Миколі Чаусу, який з 2016 року ховається в Молдові.

9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тис. дол.

У вересні того самого року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року він перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса з посади, а 28 листопада 2017 року ухвалила рішення звільнити його з посади судді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-