Прецедент з інтерпретацією. Як польська експертка мимоволі підіграла роспропу

Прецедент з інтерпретацією. Як польська експертка мимоволі підіграла роспропу

Укрінформ
Чому західні експерти та політики мають уникати висловлювань про «російський» Крим

Дивна ситуація мала місце цими днями в Польщі. Чи не вперше від початку російської агресії в Україні в 2014 році – у публічному просторі країни над Віслою прозвучала думка, що, можливо, офіційна Варшава з часом змушена буде сприйняти Крим як частину території Росії і почати будувати з нею нормальні відносини, як ніби нічого не сталося.

І хоча згодом з’ясувалося, що одна з найдосвідченіших польських експерток у східній політиці Катажина Пелчинська-Наленч мала трохи інше на думці, а її висловлювання не зовсім правильно виклали у друкованій формі та, зрештою, інтерв’ю з нею відкоригували – осад усе ж таки залишився.

Варто детальніше розглянути цей випадок й оцінити, наскільки він є небезпечним для міжнародних відносин і для нашої частини Європи зокрема.

ДИВНІ СЛОВА

Кілька днів тому на сайті Польського інституту міжнародних справ (PISM) опублікували інтерв’ю директора цього державного аналітичного центру Славоміра Дембського з відомою польською експерткою з міжнародних відносин Катажиною Пелчинською-Наленч. Вона спеціалізується на східній політиці, й особливо – на відносинах з Росією, де вона була послом Польщі впродовж 2014-2016 років, а до цього займала посаду заступника міністра закордонних справ. Зараз колишня дипломатка займається аналітичною діяльністю, зокрема очолює інститут “Стратегії 2050”, що діє при громадському русі “Польща 2050”. Цей рух нещодавно став партією з однойменною назвою, а її лідер Шимон Головня торік був одним із кандидатів на посаду президента Польщі й завершив передвиборчу гонку на почесному третьому місці. Пелчинська-Наленч була і залишається одним із основних радників Головні та партії з питань міжнародної політики.

Катажина Пелчинська-Наленч / Фото: Michał Józefaciuk
Катажина Пелчинська-Наленч / Фото: Michał Józefaciuk

В інтерв’ю обговорювалося широке коло питань міжнародної політики, зокрема у квадраті США-Китай-ЄС-Росія, а також місце й роль Польщі у цих геополітичних хитросплетіннях. Коли мова зайшла про Росію, експертка висловила думку, що з владою РФ треба вести жорстку політику, натомість необхідно подумати про потепління відносин із російським громадянським суспільством. Українські ЗМІ та експертне середовище обурилися словами експертки про Крим та окуповані частини Донецької й Луганської областей. У первинній версії інтерв’ю прозвучала фраза про те, що “можливо, доведеться полюбити Росію з Кримом”, оскільки “не буде іншого виходу”, адже ані авторитарна, ані демократична Росія не відмовиться від півострова. Вона додала, що складно собі уявити Росію з Донбасом, але з Кримом – вже так.

Такі доволі суперечливі висловлювання, здається, вперше публічно пролунали у польському експертному мейнстрімі від початку війни Росії проти України. Дивно, що її озвучила чи не найбільш активний і послідовний критик путінського режиму в Польщі. Пелчинська-Наленч добре відома якраз своїм безкомпромісним ставленням до Кремля та його політики, а також підтримкою територіальної цілісності України. Дивно також те, що це висловлювання не викликало якогось заперечення чи хоча б уточнення в іншого відомого польського експерта, який брав у неї інтерв’ю. Адже таке твердження є свого роду запрошенням до дискусії щодо кардинального перегляду (може не зараз, а з часом) зовнішньої політики Польщі й визнання російського статусу Криму.

НЕПРАВИЛЬНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ

Cлова про “полюбити Росію з Кримом” у цьому інтерв’ю прогнозовано викликали доволі різку реакцію в Україні. Зокрема, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав ці висловлювання польської експертки “неприйнятними і цинічними”, особливо на фоні масових порушень прав людини в Криму і трагедії корінного кримськотатарського народу в умовах безперервної російської окупації півострова. У соцмережах можна було побачити відповіді Пелчинській-Наленч українських експертів, зокрема з прикладами повернення загарбаних чужинцями територій державам, яким вони колись належали.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Звертаючи увагу на ці слова, українські ЗМІ акцентували увагу на тому, що Пелчинська-Наленч є активною діячкою ліберальної партії “Польща 2050”. Отже це могло бути сприйнятим як офіційна позиція партії, яка має всі шанси прийти до влади у Польщі за кілька років.

Утім, як виявилося, у партії нічого не знали про це інтерв’ю. У відповіді на запит власного кореспондента Укрінформу політсила “Польща 2050” визнала, що, по-перше, не має нічого спільного із цим інтерв’ю, а по-друге – його було “неправильно витлумачено інтерв’юером”. Після втручання експертки інтерв’ю було виправлене: з нього зникли кілька речень, де йдеться, зокрема, про “полюбити Росію з Кримом”. У “Польща 2050” запевнили, що погляди Пелчинської-Наленч і партії у справі анексії Криму є однозначними: діячі “Польщі 2050” засуджують її, що багаторазово підкреслювалося у публічних виступах.

У цій історії не вистачало лише пояснень з боку самої Пелчинської-Наленч. Зрештою, експертка написала в п’ятницю в соцмережах, що від 2014 року вона послідовно засуджує анексію Криму, російську агресію на сході й підтримує тривалі санкції проти Кремля. Вона наголосила, що не змінила своїх поглядів і пише про це, реагуючи на дискусію, що виникла після її слів в інтерв’ю.

“Я хотіла сказати, що на сьогодні не бачу в Росії сил, які були б готові діяти по-іншому в справі Криму. На жаль, побоююся, що цього не станеться навіть після можливої демократизації цієї країни”, – зазначила колишній польський дипломат.

Катажина Пелчинська-Наленч
Катажина Пелчинська-Наленч

Вона додала: коли побачила, що її слова сприйнято неправильно, то попросила редакцію відкоригувати текст.

Проблему нібито вичерпано. Але…

РОСІЙСЬКА ПРОПАГАНДА НЕ СПИТЬ

Колишній польський дипломат нібито і заявила, що мала на увазі трохи інше й її слова неправильно інтерпретовано. Але слово, як то кажуть, не горобець, складно його спіймати. Тим більше, коли над цим працює російська пропаганда. Незважаючи на всі спростування і внесення змін в інтерв’ю, російські прокремлівські ЗМІ почали активно тиражувати інформаційні повідомлення про те, що польський дипломат “закликає змиритися з входженням Криму до Росії”. Звісно, про жодні уточнення, спростування і виправлення інтерв’ю інформаційні війська Путіна вже не згадають. Вони отримали дуже вигідну тезу, яка вписується у пропагандистські наративи Кремля. Можна бути упевненими, що вони ще довго цитуватимуть Пелчинську-Наленч у рамках гібридної війни проти України та Заходу.

Польський експерт з міжнародного права та польсько-українських відносин доктор Томаш Ляховський із Лодзького університету наголошує, що, згідно з міжнародним правом, наслідки агресії ніколи не може бути визнано.

Томаш Ляховський / Фото: Maskacjusz TV
Томаш Ляховський / Фото: Maskacjusz TV

“Це одна з найбільш фундаментальних норм міжнародного права, яка не має жодних винятків. Вона розроблена для того, щоб міжнародна спільнота ніколи не погоджувалася на силові рішення, як у випадку з окупацією частини суверенної держави Україна”, – підкреслив експерт.

На його переконання, із цієї перспективи такого роду висловлювання ідеально вписуються в кремлівську пропаганду.

Як зазначив Ляховський, чим більше часу минає від російської агресії проти України 2014 року, тим більше Росія у своїй м’якій політиці розраховує на те, що наступні покоління вже не знатимуть і не розумітимуть контексту подій, а бачитимуть, що де-факто “Крим є російським”, а тому, можливо, схилятимуться до варіанту розвитку нормальних відносини з Росією.

“Але такого роду логіка є хибною, оскільки кожне порушення кордонів є небезпечним на майбутнє. Таким чином, кожна чергова країна зможе загарбати частину території іншої країни, вбачаючи якісь свої нібито історичні права на території”, – зазначив експерт із міжнародного права.

Він підкреслив, що дуже важливо у такого роду дискусіях “не розчиняти і не применшувати” проблему агресії й окупації Криму та східної України, а навпаки – завжди наголошувати, що ситуація є неприйнятною і потребує уваги та дій міжнародної спільноти.

Ляховський зауважив: звичайно, можна розуміти, що фактично Крим може бути під російською окупацією ще тривалий час.

“Однак, це не означає, що так все і залишиться”, – наголосив експерт.

Він нагадав, що в історії Польщі теж були схожі випадки. Зокрема, гданське Помор’я кількасот років було під контролем хрестоносців, а потім повернулося під польську юрисдикцію.

“Тому, якщо якась територія на даний момент де-факто окупована, то це зовсім не означає, що так має бути і де-юре”, – резюмував науковець Лодзького університету.

Ця історія має багато чому навчити: публічні люди, тим більше друзі України, не повинні висловлювати думок із подвійним трактуванням на тему агресії проти України. Слова складно буде заретушувати, а осад залишиться і кремлівська пропаганда подякує.

Юрій Банахевич, Варшава

Перше фото: TVN24 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-