Угода США і Німеччини про Nord Stream 2 стане провальною для України, якщо нічого не робити - Зеркаль

Угода США і Німеччини про Nord Stream 2 стане провальною для України, якщо нічого не робити - Зеркаль

Укрінформ
Україна після оприлюднення рамкової угоди США і Німеччини щодо «Північного потоку-2» має докласти зусиль, аби довести, що українська газотранспортна система є реальною альтернативою монополії «Газпрому», а її збереження потрібне Європі.

Про це пише у статті «Як Україні не втратити можливості виграти в протистоянні навколо «Північного потоку-2», оприлюдненій у "Дзеркалі тижня", радниця міністра енергетики України, ексзаступниця міністра закордонних справ Лана Зеркаль.

Вона зауважує, що в Україні вже поспішили назвати заяву США і Німеччини щодо енергетичної безпеки на континенті, «зрадою».

«Зарано. Вона буде провальною для наших інтересів лише у тому разі, якщо ми й надалі нічого не робитимемо задля наповнення її змістом, який захистить Україну та Європу. Усе в наших руках, треба лише подивитися на проблему спокійно та виконати «домашню роботу», - вважає Зеркаль.

Читайте також: Nord Stream 2: Український інститут майбутнього закликає владу зібрати Раду і РНБО

На її думку, аналізуючи цю заяву, потрібно не забувати просту річ: вона є рамковою, і буквально кожне слово з неї має перетворитися на конкретні механізми і заходи.

«І це залежить передусім від України. Ми маємо довести, що українська газотранспортна система є реальною альтернативою монополії «Газпрому». І саме тому її збереження настільки потрібне Європі, яка потребуватиме газу ще тривалий час, адже його споживання не зменшуватиметься до 2035 року», - аргументувала радниця міністра енергетики України

Водночас, як застерегла Зеркаль, Європа повинна розуміти, що ця альтернатива працює за єдиними з нею правилами, що її не можна купити «знижкою на газ» чи поверненням до «бізнесу президентів» часів Кучми—Ющенка—Януковича.

У цьому контексті вона акцентувала, що стабільність реформ, корпоративне управління - це не ритуальні речі, а виконання простих правил ринкової економіки та Третього енергетичного пакета, які захищають і Європу, і Україну від газового шантажу.

Окрім того, ексзаступниця глави МЗС привернула увагу до необхідності юридичної фіксації домовленостей, оскільки питання безпеки не може залишатися на рівні заяв.

"Україна та ЄС мають якомога швидше оновити енергетичні положення зони вільної торгівлі, що є частиною Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, та забезпечити повну інтеграцію України до внутрішнього ринку Євросоюзу, застосування правил конкуренції ЄС до всіх шляхів постачання газу з Росії, чітке визначення всіх допоміжних інвестицій і проєктів.

Використовуючи цей підхід, Україна і США можуть укласти між собою юридично обов'язкову угоду про енергетичні правила, яка може бути частиною ширшої угоди про вільну торгівлю між США та Україною", - вважає Зеркаль.

Читайте також: Джордж Буш заявив, що підтримка Nord Stream-2 - це помилка

Насамкінець вона зауважила, що підготувати такі документи складніше, ніж видати заяву.

"Але якщо ми зможемо поставити питання на переговорах в США в такий спосіб, то здобудемо те, що потрібно кожному громадянину: прибутки від транзиту та гарантії безпеки", - резюмувала Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель укладено угоду щодо "Північного потоку-2", яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

Після офіційного оголошення про угоду між Німеччиною та США Україна ініціювала консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо "Північного потоку-2"

Віцепрем'єрка з питань євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що угода між США і Німеччиною щодо російського газогону "Північний потік-2" не передбачає жодних гарантій для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-