Кулеба – про Nord Stream 2: Угода США та Німеччини - це ще не кінець історії

Кулеба – про Nord Stream 2: Угода США та Німеччини - це ще не кінець історії

Укрінформ
Досягнення угоди між США і Німеччиною щодо «Північного потоку-2» не означає, що Україна припинить введенню його в експлуатацію та не боротиметься за поширення на газопровід норм Третього енергопакету ЄС.

Як повідомляє кореспондент Укрініформу, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час прямого включення в ході візиту на схід України разом з угорським колегою Петером Сійярто.

"Щодо "Північного потоку-2", то гра вчора не завершилася, а просто з основного часу була переведена в овертайм. Але у нас ще є два тайми, а якщо треба (буде - ред.), то і серія післяматчевих пенальті для того, щоб максимально захистити національні інтереси України. Тому не треба розцінювати німецько-американську заяву як кінець історії", - сказав Кулеба.

Він додав, що попереду ще дуже багато речей, зокрема, сертифікація "Північного потоку-2" і страхування "Північного потоку-2".

Читайте також: «Вони жартують?»: WSJ проаналізувала заяву США та Німеччини щодо Nord Stream 2

"І головне – дуже багато питань щодо того, як виконуватимуться ті речі, які записані у вчорашній німецько-американській заяві", - зауважив глава української дипломатії.

У цьому контексті Кулеба акцентував, що вчора Україна не лише виступила з політичною оцінкою заяви США та Німеччини, а й зробила чіткий юридичний крок, ініціювавши відповідно до Угоди про асоціацію консультації з ЄС.

«Ми поставимо запитання, по-перше, яким чином наші партнери бачать імплементацію цих домовленостей, щоб вони не ослаблювали енергетичну безпеку України і Центральної Європи загалом. По-друге, вчорашня німецько-американська заява не вирішує питання безпеки України, яка безпосередньо страждає від запуску "Північного потоку-2"… По-третє – яким чином "Північний потік -2" буде заведений під дію Третього енергетичного пакету ЄС", - поінформував міністр.

Читайте також: Меркель вважає «доброю» для України угоду Німеччини і США про Nord Stream 2

Він додав, що є також багато інших питань, про які потрібно говорити.

"Ми маємо провести ці консультації, щоб чітко встановити, чи є ознаки порушення "Північним потоком-2" права ЄС і принципу солідарності, який діє в ЄС і відповідної норми Угоди про асоціацію", - зазначив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель укладено угоду щодо "Північного потоку - 2", яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-