Німеччина обіцяє підтримати енергетичний перехід України

Німеччина обіцяє підтримати енергетичний перехід України

Заява
Укрінформ
Офіційний Берлін висловив готовність «створити опору» для підтримки енергетичного переходу України, щоби зменшити її залежність від російських енергопостачань та підвищити енергоефективність.

Про це йдеться у Спільній декларації США та ФРН «На підтримку України, європейської енергетичної безпеки та наших кліматичних цілей», повідомляє Укрінформ.

«У межах американсько-німецького партнерства з питань клімату й енергетики ми вирішили створити опору для підтримки енергетичного переходу в країнах, що розвиваються. Ця опора включатиме допомогу Україні й іншим країнам Центральної та Східної Європи», - наголошується в заяві.

Читайте також: Нуланд розкрила частину угоди між США й Німеччиною щодо Nord Stream 2

Як підкреслюється в документі, це сприятиме не лише боротьбі зі зміною клімату, але також європейській енергетичній безпеці та зменшить попит на російську енергію.

Серед іншого, Німеччина зобов’язалася створити та здійснювати керування Зеленим фондом для України «для підтримки енергетичного переходу України, енергоефективності та енергетичної безпеки».

Крім того, «Німеччина й США намагатимуться сприяти та підтримувати інвестиції у Зелений фонд для України щонайменше на $1 мільярд, у тому числі від третіх сторін, таких як суб'єкти приватного сектору». При цьому, Німеччина забезпечить початковий внесок у фонд в розмірі $175 мільйонів і працюватиме над продовженням своїх зобов'язань у подальші роки.

Читайте також: США та Німеччина хочуть початку переговорів про транзит газу не пізніше вересня

Як пояснюється, Фонд сприятиме використанню відновлюваної енергії; виробленню водню; підвищенню енергоефективності; прискоренню переходу від вугілля; а також зменшення викидів вуглецю.

«США планують підтримати ініціативу за допомогою технічної допомоги та політичної підтримки відповідно до цілей Фонду, на додаток до програм підтримки ринкової інтеграції, регуляторної реформи та розвитку відновлюваних джерел енергії в енергетичному секторі України»,- наголошується в документі.

Крім того, Німеччина призначить спеціального посланника в цих питаннях та виділить $70 мільйонів на підтримку зазначених ініціатив.

Читайте також: Зеленський анонсував шість тем, які порушить під час зустрічі з Байденом

Німеччина також готова запустити Пакет стійкості України для посилення її енергетичної безпеки, йдеться в заяві. Це передбачатиме збереження реверсних потоків газу в Україну, щоби захистити її від потенційних спроб РФ скоротити постачання пального. Це також включатиме технічну допомогу для інтеграції України в європейські електромережі. Крім того, Німеччина обіцяє приєднати Україну до зусиль зі зміцнення кібернетичного потенціалу, підтримати реформування енергетичного сектору та сприяти пошуку варіантів для модернізації української ГТС.

США та Німеччина також висловили рішучу підтримку Ініціативи трьох морів та її зусиль щодо зміцнення інфраструктурного зв’язку й енергетичної безпеки в Центральній та Східній Європі.

Читайте також: У Раді закликають США, ЄС та Німеччину припинити будівництво Nord Stream 2

Як повідомляв Укрінформ, у середу уряди США й Німеччини видали спільну декларацію за результатами домовленостей, які забезпечують можливість добудови російського газопроводу Nord Stream 2 в обмін на гарантії безпеки країн Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-