Законопроєкт про СБУ в другому читанні Рада може розглянути у вересні – Верещук

Законопроєкт про СБУ в другому читанні Рада може розглянути у вересні – Верещук

Укрінформ
Верховна Рада може розглянути у другому читанні законопроєкт №3196-д "Про внесення змін до закону України "Про Службу безпеки України" у вересні.

Про це голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат із парламентської фракції "Слуга народу" Ірина Верещук сказала журналістам під будівлею парламенту, передає Укрінформ.

"Я думаю, що першим питання, яке буде розглядатися у вересні, напевно, буде розгляд законопроєкту про СБУ", – сказала народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 січня 2021 року ухвалила у першому читанні проєкт закону №3196-д «Про внесення змін до закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України.

Законопроєктом пропонується ліквідувати спецпідрозділи СБУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Читайте також: Президент – про реформу СБУ: Це важливо і для нас, і для МВФ

При цьому СБУ пропонується надати можливість блокувати участь окремих партій у виборах. Передбачається, що за поданням служби про здійснення партією сепаратистської діяльності ЦВК має відмовити політичній партії у реєстрації. Таке подання може бути внесено Службою безпеки України не пізніше ніж за 45 діб до дня проведення чергових/позачергових виборів.

Подання Служби безпеки України може бути оскаржено в судовому порядку.

Проєктом також пропонується розмежувати контррозвідувальний та оперативно-розшуковий види діяльності Служби, у зв’язку з чим запропоновано із Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» виключити контррозвідувальну діяльність як підставу для проведення оперативно-технічних заходів. Окремо визначено контррозвідувальні заходи, а також підстави та процедуру отримання санкції на їх проведення.

Читайте також: Столтенберг: Законопроєкт про реформу СБУ допоможе Україні пришвидшити рух до НАТО

У законопроєкті також запропоновано, зокрема, багаторівневі механізми превентивного реагування на загрози державній безпеці: пропозиції, офіційне застереження, подання СБУ. Відповідні зміни пропонується внести до законів України «Про державну таємницю», «Про телебачення і радіомовлення» та до Виборчого кодексу України.

Крім цього, передбачено поступове скорочення штатної чисельності працівників СБУ. До 2023 року у спецслужбі має залишитися 17 тис. штатних посад.

8 липня 2021 року Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №3196-д “Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України”.

Реформа СБУ має багаторічну історію. Вона почалася ще за часів президентства Ющенка. У 2008-2009 роках РНБО ухвалила рішення «Про Концепцію реформування Служби безпеки України» та «Комплексну цільову програму реформування Служби безпеки України». Було навіть зареєстровано законопроєкт, який знято з розгляду. У 2015 році було оголошено про нову реформу. На ній наполягали міжнародні партнери. Однією з головних умов була ліквідація спецпідрозділів, які опікуються економічними злочинами.

Згідно з календарним планом, п’ята сесія парламенту розпочалася 2 лютого 2021 року, а закінчиться - 23 липня 2021 року. Планується, що шоста сесія парламенту дев’ятого скликання розпочнеться 7 вересня 2021 року, а завершиться 21 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-