Тупицькому в Офісі генпрокурора вручили нову підозру

Тупицькому в Офісі генпрокурора вручили нову підозру

Укрінформ
Олександру Тупицькому в Офісі генпрокурора вручити повідомлення про підозру у новому кримінальному провадженні, яке стосується обвинувачення у незаконному втручанні в автоматизовану систему “Клієнт казначейства - Казначейство” після його відсторонення з посади судді КСУ указом Президента наприкінці грудня минулого року.

Про це повідомили у коментарі Укрінформу в Офісі генпрокурора.

“Олександр Тупицький прийшов в Офіс генпрокурора. З ним провели процесуальні дії”, - сказали в ОГП.

Цю інформацію Укрінформу підтвердив і сам Тупицький: “Так, мені повідомили про підозру, але ні підозрюваним, ні винним я себе не вважаю”.

Він додав, що планує оскаржити це повідомлення про підозру у суді.

Нагадаємо, нове звинувачення відносно Тупицького стосується незаконного, на думку слідства, втручання в автоматизовану систему “Клієнт казначейства — Казначейство”.

Також слідство вважає співучасником злочину і головного бухгалтера КСУ.

Зокрема, у підозрі, яка є у розпорядженні Укрінформу, зазначається, що Казначейство у січні 2020 року надало голові КС Тупицькому доступ до системи дистанційного обслуговування клієнтів (СДО) з використанням програмно-технічного комплексу “Клієнт казначейства - Казначейство”.

Слідство вважає, що указ Президента від 29 грудня 2020 року мав наслідком припинення виконання Тупицьким повноважень судді КСУ та голови КСУ до 28 лютого 2021 року.

Водночас, йдеться у підозрі, Тупицький не зважав на указ Президента і “протидіяв досудовому розслідуванню з метою уникнення кримінальної відповідальності шляхом підготовки, друку і розміщення, реєстрації і відправки документів, розміщення на вебсайті КСУ від імені Тупицького, використовуючи для цього засоби КСУ, а також повернення процесуальних документів, адресованих Тупицькому, без вручення останньому”.

Читайте також: Тупицький щонайменше рік не повернеться до КСУ — Веніславський

“Для реалізації злочинного умислу, спрямованого на організацію незаконного втручання в автоматизовану систему, Тупицький 29.12.2020 року у приміщенні КСУ надав керівнику Бухгалтерської служби КСУ - головному бухгалтеру незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікаційним електронним підписом для несанкціонованого втручання в автоматизовану систему “Клієнт казначейства - Казначейство” при підписанні бухгалтерських документів в електронній формі від імені Тупицького О.М., передавши їй також захищений носій із КЕП Тупицького в порушення умов договору СДО від 05.12.2016 р. №11-16 регламенту робіт кваліфікаційного надавача електронних довірчих послуг казначейства. Розуміючи, що несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем , у т. ч. автоматизованої системи “Клієнт казначейства - казначейство”, є кримінально карним діянням, однак бажаючи зберегти займану посаду керівника бухгалтерської служби КСУ - головного бухгалтера, Наталія О. погодилась на використання КЕП Тупицького О.М. під час підписання від його імені бухгалтерських документів, зокрема: електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов’язань тощо”, - йдеться у матеріалах справи.

У зв’язку із встановленими фактами Тупицькому підготували підозру у порушенні ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу.

Читайте також: ОП: Рішення Верховного Суду щодо Тупицького - спроба зірвати судову реформу

Як повідомляв Укрінформ, раніше адвокат Ростислав Кравець повідомив, що генпрокурор Ірина Венедіктова підписала Тупицькому повістку в Офісі генпрокурора з метою вручити повідомлення про підозру у новому кримінальному провадженні. Венедіктова викликала Тупицького на 11 годину 16 липня до приміщення ОГП.

У Подільському райсуді Києва на розгляді уже знаходиться справа щодо Тупицького за обвинуваченням у підкупі свідка.

У вівторок, 14 липня, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Президента Володимира Зеленського від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Тупицького суддею Конституційного Суду.

Читайте також: У Верховному Суді роз'яснили своє рішення за позовом Тупицького

Радник керівника ОП Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу заявив, що на це рішення ВС буде подано апеляцію.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. 26 лютого своїм указом Президент продовжив відсторонення Тупицького ще на один місяць.

Тупицький оскаржив у ВС укази про своє відсторонення від посади судді КС.

27 березня Президент скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ.

Зеленський зазначив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовані за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-