ЄC вітає ухвалення Верховною Радою критично важливих законів для судової реформи

ЄC вітає ухвалення Верховною Радою критично важливих законів для судової реформи

Укрінформ
Європейський Союз вітає ухвалення Верховною Радою України двох законів, які стосуються реформи у судовій сфері, зокрема щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, та назвав цей крок шляхом до зміцнення стратегічного партнерства між ЄС і Україною.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій у четвер на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз вітає рішучий крок, який Україна зробила цього тижня до широкої реформи судочинства з метою відновлення довіри громадськості та інвесторів до судової системи. Протягом кількох минулих днів парламент України ухвалив два критично важливих елементи законодавства, які передбачають прозоре перепризначення Вищої кваліфікаційної комісії суддів та оцінку доброчесності чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя – двох ключових судових органів України», - підкреслюється в документі.

Речник зауважив, що “в обох цих реформах міжнародні експерти матимуть тимчасову, але вирішальну роль, у відповідності із рекомендаціями Венеційської комісії”.

«Європейський Союз рішуче підтримав підготовку цих реформаторських законів і надасть всю необхідну допомогу, щоб забезпечити їх успішну імплементацію. Це не лише дозволить відновити судову систему, зміцнити верховенство права та краще захистити фундаментальні права в Україні, але й також посилити стратегічне багатостороннє партнерство між ЄС і Україною», - наголосив речник ЄС.

Читайте також: Рада планує запровадити електронну реєстрацію місця проживання

Як повідомлялося, 13 липня Верховна Рада ухвалила з пропозиціями Президента закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№3711-д).

Крім того, 14 липня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" (№ 5068), який передбачає реформу цього органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-